reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Bradford

Kama kochana, witaj w klubie wesołych trzydziestek!
Ja tyle już na karku mam od zeszłego października i tak jak mówi Ampar moje życie od tamtej chwili nabrało rumieńców. Pewnie to na skutek prezenciku jaki sobie przy współpracy z moim lubym zafundowałam (zawsze powtarzałam że zrobie sobie dziecie przed trzydziestka) tak czy siak fajnie jest i już!
Ode mnie również duuuużo uscisków i samych dobrych życzen!!!!!:tak::-)
Kasia i Fabianek dzieki za słowa otuchy- mam wielką nadzieje że moja Helenka nie zrezygnuje z cycucha mamusi.
Byłam dzisiaj na spotkaniu informacyjnym w sprawie przyszłego karmienia zupkami i itp i moje drogie dziecko wyglądało na miesiąc młodsze od rówiesników. Stwierdziłam że dorzuce mojej Małej jeszcze jedna butelke do tej jednej planowanej żeby ja troszke szybciej podtuczyć. Ale niektóre dzieci to szok- monstrualne bobasy!
Jade w czwartek do polskiego konsulatu do Londynu i jestem cała zestresowana- jak moje dziecie zniesie tak długą podróż. Ale juz tak bardzo chce jechać do Polski. Musimy ten jej paszport jak najszybciej wyrobić.
Dziewczyny które maja tą wyprawe za sobą- czy macie jakies wskazówki? Jak sie to załatwia? Długo? Czy mozliwe jest że sie nastoimy w kolejce i nie załapiemy? Czy musimy jechać po odbiór? A może słyszałyscie o jakims konsulacie czy jego wysłanniku dyżurnym gdzies bliżej Leeds?
No boje sie jakiej porażki, no!

reklama
Dziekuje dziewczyny za zyczenia,rzeczywiscie urodziny mam dopiero jutro ale lepiej wczesniej niz wcale,prawda?:-D:-D:-D
Ingrid w Manchesterze jest juz konsulat,i paszport moga Ci przyslac do domu jak ladnie poprosisz.
W czwartek ma mechanik ogladac auto,ale nie mam pojecia na kiedy bedzie sprawne,wiec spotkanie sobie zrobcie beze mnie a postaram sie byc juz na nastepnym:-)

[FONT=times new roman,times,serif]witam mamusie z bradford i okolic. milo was czasami poczytać, musza byc z was sympatyczne laski :-)
[/FONT]
[FONT=times new roman,times,serif]
Od dnia 6 maja 2008 prowadzony jest rowniez dyzur konsularny na terenie Manchesteru. Na spotkania paszportowe mozna umawiac sie w poniedziałki, wtorki, czwartki i piątki w godzinach 10.00 - 14.00 oraz w środy 13.00 - 16.00.
Kontakt poprzez adres email: manconsulate@hotmail.com
W temacie maila nalezy wpisać 'Spotkanie paszportowe w Manchester', a w jego treści imię, nazwisko, adres i numer kontaktowy osoby składającej wniosek paszportowy oraz rodzaj paszportu, o jaki będą Państwo wystepowac,
lub telefonicznie: 07892791382 w poniedziałek, wtorek, czwartek oraz piątek w godzinach 8.15 - 10.00, w środy w godzinach 9.00 - 13.00
[/FONT]
[FONT=times new roman,times,serif]
Paszport tymczasowy
[/FONT]

Aby otrzymać paszposzport tymczasowy potrzebne będą:
- pisemna zgoda obojga rodziców na wystawienie dziecku paszportu
wypełnione w dwóch egzemplarzach wnioski paszportowe,
akt urodzenia dziecka (akt zupełny brytyjski lub skrócony/zupełny polski),dokument potwierdzajacy charakter pobytu rodzica na terenie UK, np. umowa o prace, dokument rejestracyjny z Home Office, National Insurance Number, zaswiadczenie od pracodawcy potwierdzajace zatrudnienie lub zaswiadczenie o podjeciu nauki na studiach wyzszych,
polskie paszporty rodziców lub dowody osobiste,
trzy jednakowe fotografie paszportowe,odpis aktu małżenstwa, jezeli rodzice małoletniego sa małżenstwem.

Pierwszy paszport dziecka - pięcioletni.

Aby otrzymać paszport pięcioletni potrzebne będą te same dokumnety co w przypadku paszportu tymczasoweg. Należy jednak dołączyć dodatkowo:
skrócony bądź zupełny akt urodzenia wystawiony przez polski Urząd Stanu Cywilnego,wniosek o wydanie numeru PESEL, bądź numer jeśli dziecko takowy posiada

Okres oczekiwania na paszport tymczasowy wynosi do 6 tygodni, a na paszport 5-letni do 4 miesiecy.

UWAGA: Przy skladaniu wniosku o wydanie paszportu wymagana jest obecnosc dziecka. Odbioru moze dokonac jeden z rodziców lub opiekunów.

Oplate za passport mozna dokonac gotowka w kasie Konsulatu.

Wiecej informacji na ten temat znajdziecie na stronie internetowej Konsulatu RP w Londynie

pozdrowionka z niedaleka

Ostatnia edycja:
nefretete z nieba mi spadłas!!!
Bardzo Ci mocno dziekuje. Słyszałam że ma powstać konsulat w Manchesterze ale ponieważ nigdzie nie znalazłam info sądziłam że jak zwykle Polacy sa opieszali i gop po prostu jeszcze nie ma. Hurrra!
No taka odleglosc to juz nie strach żaden.

ingrid- akurat ostatnio mam duzo czasu... od 1 czerwca juz nie pracuje,a dzidzia mi sie urodzi dopiero na koniec sierpnia, wiec mam czas zeby poszperac w necie i sie czegos dowiedziec. akurat wczoraj znalazlam informacje odnosnie konsulatu w Men... ciesze sie ze moglam pomoc....;-)
poza tym teraz euro 2008 wiec moi mezczyzni ogladaja mecze, a ja juz wszystkie ksiazki przeczytalam (co byly na skladzie)... piłka nozna mnie jakos nie porusza:baffled:

Kasia8118-my tez mozemy wpasc do ciebie na kawke albo na odwrot!!!
Doris ucaluj Dawidka-niech mu temperatura spada jak najszybciej!!!!
A co jest ze Sylwia???nic sie nie odzywa dzis!!!czyzby naprawde wziela sie za "robienie dzidziusia"?!
Dziewczynki ja dzis bylam na zakupach i tak poplynelam z kasa ze szok!!!!!!Ola jeszcze nie spi,ale zaraz sie biore za nia bo chce troche odpoczac!!!:-):-):-):-)

reklama
Asiunia221 jasne że możesz :-) ja to jestem otwarta na wszelkie znajomości i spotkania;-).Kurcze każda szykuje się do Polski na wakacje pewnie z lipca na sierpień będzie cisza na forum:zawstydzona/y:.Jakoś wolno działa mi dzisiaj ten internet mam nadzieję że że nie padnie mi całkowicie bo się chyba załamie:no::wściekła/y:.

Do góry