reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

No własnie dzisiaj z nim rozmawiałam... w sumie nic konkretnego mi nie mowi, tylko tyle, ze mam czekac. Ale wydaje mi sie to dziwne bo nie wiem co by bylo gdyby nie moja mama... nie mialabym z czego zyc tyle czasu czekam!!

reklama
mn.k w Krankenkasse przy skladaniu wniosku mowili, ze na decyzje przyznania KGB i tym samym wyplaty pieniedzy, czeka sie gora do 3 tygodni. A czy spelniasz wszystkie warunki? Moze jestes wymeldowana z Wiednia albo masz tez stale zamldowanie w Polsce?

Swoja droga, wczoraj mialam watpliwa przyjemnosc przejrzenia strony tego pana i nie ukrywam, ze od kogos kto oferuje uslugi translatoryjne, spodziewalabym sie niemieckiego na najwyzszym poziomie. Tymczasem jego niemiecka strona pozostawia wiele do zyczenia...

mn.k ja na Twoim miejscu szukałabym rozwiązania sprawy u źródła, otóż wystarczy zadzwonić do odpowiedniego organu gdzie składany był wniosek o przyznanie pieniędzy być może Twój wniosek został pominięty z niewiadomych przyczyn lub korespondencja nie dotarła. Być moze nie dostarczyłas wszystkich dokumentów? Najlepszym rozwiązaniem będzie jeśli poprosisz kogos zaufanego dobrze mówiącego po niemiecku aby zadzwonił i powiedział ze czekasz juz długo na odpowiedz zwrotną której nie otrzymałas.

Raczej spełniam warunki. W ciazy uzyskałam anmeldebestätigung, w Polsce juz nie mam meldunku. Byłam zameldowana w 12bez. ale zaraz po porodzie sie przeprowadzilam i od razu przemeldowałam do 10bez. Po porodzie dostałam wochengeld wiec chyba wszystko okej! Wszystkie dokumenty dałam Weberowi on miał to wysłać do Krankenkasy... Zamówilam juz bilet i jade do Wiednia osobiscie to sprawdzic bo chyba na prawde cos jest nie tak.
Dzieki bardzo Was na odpowiedzi :)

Hej
Dziewczyny jak tam Mikolajki
Moje pociechy chetniutko dzis do przedszkola pobiegly,mialo byc mikolajkowe sniadanie,potem wizyta Mikolaja,spiewanie piosenek dla niego,prezent....,a wiec dzien wrazen.A popoludniu,moj R. wyprowadzi dzieciaki na krotki spacerek w poszukiwaniu Swietego a ja tymczasem powynosze prezenty z piwnicy na balkon,ze niby tam zostawil i ze niby przegapili wizyte Mikolaja tymi poszukiwaniami.Ostatnie dwa lata byl "prawdziwyM."w postaci kogos z rodziny ,a tym razem nie udalo sie i wprowadzamy plan B.
A u was jak to wyglada?
Tu jeszcze link do piosenki,ktora moje dzieci ostatnio sluchaja i bardzo lubia.Moze i was wprowadzi w swiateczny nastroj,a zwlaszcza dzieciaczki.Moje juz slowa lapia a refren plynnie spiewaja:tak::-D

Ding dong ding dong spadł już śnieg.wmv - YouTube Milego dnia!

Beabea bardzo fajna pioseneczka, w sam raz na podniesienie ducha przy stercie prasowania :-)

Muszę się pochwalić, wczoraj Erikowi wyszedł pierwszy ząbek, po miesiącu płaczu i męczarni:-D Ulżyło mu straszliwie, prawie 14 godzina, a moje dziecko dziś nie marudziło ani razu, cud miód i orzeszki :-D
Mieliśmy jechać na Święta do Polski, ale zrezygnowaliśmy, poczekamy do lata. Kilkanaście godzin w aucie, postoje, zima - zbyt duże wyzwanie.
Idę walczyć z praniem, porządkami i rozpychaniem gratów po kątach. Szukamy własnego domu, mieszkanie z teściami nie jest złe jak niektórzy mówią, ale metrażowo - tragedia. Tylko te niektóre ceny domów powalają na kolana:-(

Czesc dziewczyny, mam takie pytanie ponieważ zbliża mi sie poród i wyczytałam ze aby odebrac akt urodzenia w Urzedzie Stanu Cywilnego będę musiała przedłożyć również dokument potwierdzający obywatelstwo (Nachweis der Staatsangehörigkeit der Eltern, drogie mamusie czy tak faktycznie jest ? gdzie trzeba sie udac i czy faktycznie musi byc to jakis specjalny dokument, nie wystarczy paszport lub dowód osobisty? Proszę doradźcie.

Ela wystarczy dowod osobisty albo paszport.

A ja mam pytanie do mam; jakie macie krzeselka do karmienia i czy jestescie zadowolone. Marzy mi sie drewniane, ale w sklepach tyle tego jest, ze nie potrafie sie na zadne zdecydowac. Poradzcie!

reklama
Do góry