reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Patili a o co chodzi z tym Wochengeld ? Co to za pieniądze. Wszystkim przysługują? Wczoraj dowiedzialam sie ze bedziemy mieli syna ;-) Byłam równiez w MAG 11 i dostalam rozne broszury i wlasnie nie moge zrozumiec o co chodzi z tym Wochengeld.

reklama
Patili bardzo Ci dziękuje za te informację. Przerażają mnie te wszystkie formalności, nie mogę ogarnąć tego, co w jakiej kolejności trzeba załatwić, pospisywałam sobie wszystkie informacje, które znalazłam na forum ale i tak mam mętlik w głowie:( Muszę jeszcze raz do tego usiąść i to wszystko uporządkować.
Ja będę rodzić w Wilhelminie, tam podobno też się wszystko dostaje, więc też naszykuję tylko rzeczy na wyjście, w razie czego mąż mi szybko coś dowiezie. Żałuję, że nie zapisałam się na poród do AKH, bo podobało mi się tam jak byłam na USG.

Elzbieta1986 o Wochengeld było kilka postów wcześniej odnośnie mojego pytania :) Pracująca mama idzie na zwolnienie 8 tyg przed porodem i ma zakaz pracy jeszcze 8 tyg po porodzie, wtedy dostaje tzw Wochengeld z Krankenkasse, jest to średnia z wypłat z trzech ostatnich miesięcy. Tak więc z tego jak ja to rozumiem, przysługuje to tylko pracującym kobietkom w ciąży. Słyszałam o przypadku gdzie przyszła mama specjalnie otwierała Gewerbe, właśnie po to żeby dostać Wochengeld.
I gratulacje synka :D też chciałabym znać już płeć :)

Ostatnia edycja:
Patili ja sie chetnie wybiore, tylko w lutym bede miala wiecej czasu. Jakby co to pisz na priv :tak: i uprzedzam moj niemiecki to nie bajka... Z tego co zauwazylam to to jest 12 grudnia, a ja mam kurs 12-15, to raczej odpadam...

Ostatnia edycja:
Ela ja również gratuluje synka:) Mi od początku mówili, że to dziewczynka i sama też tak czułam, ale ostatnio mam jakieś dziwne wrażenie, że urodzi się chłopczyk, ale zobaczymy już niedługo się dowiem:)

Patili masz rację, rzeczywiście co kobieta to inna opinia, o Wilhelminie też słyszałam różne opinie. Jak będzie tak będzie, teraz już nie mam wyboru, zresztą nigdy nie wiadomo na jaką położną się trafi, a to od niej bardzo wiele zależy.

Tak na marginesie- studiowałam przez rok Położnictwo, więc wiele się naoglądałam.... To było moje marzenie od dzieciństwa, ale po praktykach zrezygnowałam ze studiów. Byłam zbyt wrażliwa:( jak widziałam jak niektóre położne traktują rodzące i ich dzieciaczki to serce mi pękało, za bardzo to wszystko przeżywałam i musiałam odejść.

Patili a ja jak zdrówko Twojego Orzeszka? Jak to jest z takimi malutkimi dzieciaczkami? Czy często chorują? Czy raczej te pierwsze miesiące życia są spokojne?

Marynka te workshopy sa organizowane w roznych miejscach i sa rowniez rozne terminy do wyboru. Mi zalezaloby wybrac sie kolo swiat albo najpozniej tak na poczatku roku, poniewaz wtedy Kilian bedzie mial 6 miesiecy i to bedzie najwyzszy czas na rozszerzenie diety.

Ola do tej pory Kilian mial tylko raz katar, ktory trwal 3 tygodnie. Nie goraczkowal, wiec jedyna kuracja bylo sciaganie katarku i psikanie woda morska. Rowniez szczepienie zniosl bardzo dobrze; jutro kolejne na pneumokoki.

Vixen,Patili dzieki za info na temat wochengeld,
Ola8806 mysle ze wybralas bardzo dobry szpital, pozatym nie słyszałam zeby tutaj mamusie skarżyły się na którykolwiek, w sumie urodzic tak czy siak trzeba i nie ma juz odwrotu, choc znalam pewną dziewczyne, która bała się do tego stopnia porodu, że w szpitalu zamknęła sie w WC na klucz i nie chciala wyjsc, taki strach ją ogarnął :tak: Ola pierwsze przeczucie dotyczące płci jest najlepsze, zazwyczaj tak zostaje :)
Mój mąż zamiast sie cieszyc ze bedzie miał syna stwierdził ze szkoda, że "nie bedzie miał małej księżniczki" ehh z tymi facetami, jak tu dogodzic?:no: ja ciesze sie że w ogóle urodzę małą kruszynę a czas ucieka jeszcze 8 tygodni ...
Patlili udanej wizyty u lekarza i oby Kilian znósł lekko szczepienie.
Vixen Ola jak sie czujecie ? Żadne dolegliwosci czy cos doskwiera?

Ela nie ma za co, sama ostatnio o to pytałam, tak więc pamiętałam jak mi to wyjaśnili :p Czuję się bardzo dobrze, zaczęłam już drugi symestr i do tej pory brak wymiotów, mam nadzieję, że tak zostanie :) Jej, to Ty już całkiem niedługo zostaniesz mamą! Super :) Moje pierwsze przeczucie co do płci - chłopiec. Zobaczymy czy się sprawdzi.
Mogę spytać czy robiłaś Organscreening? Bo tak się zastanawiam czy umawiać się na wizytę. Można w ogóle zrobić to badanie na Krankenkasse? Szpital w którym będę rodzić (Götlicher Heiland) niestety już go nie robi, więc chyba musiałabym prywatnie.

reklama
Ela, mój mąż tak nastawił się na dziewczynkę, że jak mu mówię, że wydaje mi się, że to będzie chłopak to nawet nie chce słuchać:) Z facetami tak właśnie jest nie da się im dogodzić. Mi tam wszystko jedno, ważne żeby zdrowiutkie było. Tobie zostało 8 tyg a mi 4 :) Już się boję, ostatnio gorzej się czuje, jestem bardziej zmęczona, ciągle bym spała, czasami boli mnie głowa, często mnie też kłuje brzuch, ale zazwyczaj tylko wieczorem jak już położę się do łóżka, kilkanaście razy w nocy chodzę siusiu, a poza tym nic mi nie dolega:) Wcześniej jeszcze drętwiały mi nogi i bardzo często łapały mnie skurcze, ale od 3 tyg. biorę magnez i jest ok. A Ty jak się czujesz?
Ja z jednej strony się cieszę, że to już nie długo a z drugiej bardzo się boję. Mam takie mieszane uczucia. Ta nieznajomość języka tak mnie przytłacza:(

Do góry