reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Szukam informacji o porodzie w wilhelminenspital. Mogłybyście napisac cos na ten temat? Szukałam tu na forum ale nic nie znalazłam. Interesuje mnie co tak naprawdę spakować no i przede wszystkim jak Wasze opinie. Pozdrawiam.

Baska1991 ja tam rodzilam dwójkę dzieci i wszystko spoko to dobry szpital. Pracuja tam same polki wiec przy porodzie nie ma problemu. Po porodzie w pokoju dla noworodków i wszyscy lekarze tam tylko niemiecki albo angielski. Jest tam pokoj rodzinny oczywiście wcześniej trzeba się zapisać wtedy partner jest z Tobą 24h w szpitalu i jest platny. Najlepiej sobie iść na zwiedzanie i sama ocenisz. Moja szwagierka będzie tam w listopadzie rodzic. Z tego co wiem to z miejscami tam tez już jest ciężko trzeba się wcześniej zapisywać.

Hej Eewwaaxd! Pierwsze co to akt urodzenia w Standesamt (rodzisz w 16. Bezirku więc też w tym Bezirku wybiera się akt). W Standesamt od razu zrobicie też Meldezettel i można też złożyć wniosek o Anmeldebescheinigung, także weźcie odpowiednie dokumenty :) Potem przyjdzie list żeby dostarczyć paszport malucha i wtedy wydadzą papier. Możecie też bezpośrednio oczywiście w MA35 złożyć wniosek. Ecard w WGKK, ja jechałam osobiście, bo i tak donosiłam jeszcze im akt urodzenia do Wochengeld i zaświadczenie o cc, ale podobno teraz przychodzi automatycznie. Paszport w ambasadzie jeśli tata też jest Polakiem - koniecznie zróbcie termin online, bo tam różnie bywa i zależy od humoru pań czy przyjmą bez terminu, ale lepiej nie ryzykować ;)
W pierwszym tygodniu życia malucha jest też wizyta u pediatry, jeśli jeszcze nie będzie ecard to przeważnie płaci się 50€ kaucji a potem zwracają.
Automatycznie przyjdzie co będzie trzeba dostarczyć do Familienbeihilfe (z reguły jest to Anmeldebescheinigung) a jak już przyjdzie decyzja o FBH to można złożyć wniosek o Kinderbetreuungsgeld :) to chyba tyle

Dziękuję bardzo za odpowiedź ;)

Baska1991 ja tam rodzilam dwójkę dzieci i wszystko spoko to dobry szpital. Pracuja tam same polki wiec przy porodzie nie ma problemu. Po porodzie w pokoju dla noworodków i wszyscy lekarze tam tylko niemiecki albo angielski. Jest tam pokoj rodzinny oczywiście wcześniej trzeba się zapisać wtedy partner jest z Tobą 24h w szpitalu i jest platny. Najlepiej sobie iść na zwiedzanie i sama ocenisz. Moja szwagierka będzie tam w listopadzie rodzic. Z tego co wiem to z miejscami tam tez już jest ciężko trzeba się wcześniej zapisywać.

Cześć dziewczyny mam pytanie urodziłam tydzień temu tutaj w Wiedniu. I chcemy się z mężem starać o rodzinne i
Kinderbetreuungsgeld i chciałam się was zapytać jakie dokumenty do złożenia tego sąpotrzebne. Pozdrawiam Ewelina

reklama
Dla dzieci urodzonych tutaj przychodzi list z Finanzamtu z wnioskiem do wypełnienia i odesłania z papjerami automatycznie. Każą wypełnić rubryczki, dosłać numer konta, ewentualnie jeszcze raz akt urodzenia i Anmeldebescheinigung Twoje i dziecka. I tu się zaczynają schody bo do Anmelde pktrzebujesz paszportu dziecka, do paszportku terminu w ambasadzie. Radze zrobić go już teraz, to może w miesiąc się wyrobicie [emoji14]
A potem wniosek o KBG. Do niego potrzebna decyzcja o przyznanym rodzinnym z Finanzamtu.

Do góry