reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Hej Eewwaaxd! Pierwsze co to akt urodzenia w Standesamt (rodzisz w 16. Bezirku więc też w tym Bezirku wybiera się akt). W Standesamt od razu zrobicie też Meldezettel i można też złożyć wniosek o Anmeldebescheinigung, także weźcie odpowiednie dokumenty :) Potem przyjdzie list żeby dostarczyć paszport malucha i wtedy wydadzą papier. Możecie też bezpośrednio oczywiście w MA35 złożyć wniosek. Ecard w WGKK, ja jechałam osobiście, bo i tak donosiłam jeszcze im akt urodzenia do Wochengeld i zaświadczenie o cc, ale podobno teraz przychodzi automatycznie. Paszport w ambasadzie jeśli tata też jest Polakiem - koniecznie zróbcie termin online, bo tam różnie bywa i zależy od humoru pań czy przyjmą bez terminu, ale lepiej nie ryzykować ;)
W pierwszym tygodniu życia malucha jest też wizyta u pediatry, jeśli jeszcze nie będzie ecard to przeważnie płaci się 50€ kaucji a potem zwracają.
Automatycznie przyjdzie co będzie trzeba dostarczyć do Familienbeihilfe (z reguły jest to Anmeldebescheinigung) a jak już przyjdzie decyzja o FBH to można złożyć wniosek o Kinderbetreuungsgeld :) to chyba tyle

reklama
Cześć Dziewczyny, mam podobną sytuacje jak TomekNieOgarniam urodziłam dziecko w Wiedniu i tez tutaj jesteśmy zameldowane mój mąż ma kontrakt w pl i tutaj zaczynaja sie schody .. Rodzinne i Macierzyńskie zostało mi przyznane od razu w Wiedniu natomiast z wychowawczym jest problem wstrzymują i proszą o dokument z Pl. Problem jest taki ze nikt nie wie o co chodzi czy decyzje odmowna z 500 plus czy rodzinne czy ktoś mógłby mi pomoc pliss ja juz nie mam nerwów .. pozdrawiam!

Pola a w liście co jest napisane? Oni zawsze podają co trzeba dostarczyć. Tu jest FBH i KBG. W PL jest dużo wiecej tych swiadczeń. Mąż ma kontrakt w PL ale w z austriackiej czy polskiej firmy? Jest tu czy tam? Żyjecie razem czy osobno? Bo to dużo zmienia, bo weszły nowe przepisy unijne niedawno.

Karola, mąż pracuje w Polsce w polskiej firmie a ja z dzieckiem jestem zameldowana w Austrii i tutaj chodzimy do lekarza zgodnie z MKP. Nasza córeczka za niedługo kończy roczek a my nadal nic nie dostaliśmy. Rodzinne i macierzyńskie bez żadnego problemu zostało przyznane a z wychowawczym jest problem :(

Załączniki

• CC085663-F12E-49E5-B380-66FA7CD4EA61.jpeg
    CC085663-F12E-49E5-B380-66FA7CD4EA61.jpeg
    66,8 KB · Wyświetleń: 250
No decyzje :) wszystkich rodzinnych świadczeń podobnych do austriackich, których im nie dostarczyłaś jeszcze z PL, rodzinne, becikowe, 500+ czy co tam jeszcze jest. Nie znam wszystkich polskich świadczeń, a jest ich sporo. Ale jak nie donieśliście rodzinnego i 500+ to pewnie te dwa mają głównie na myśli. Musicie złożyć normalnie wniosek w PL i przyjdzie decyzja (z paragrafami) dlaczego wam się nie należy itd. i tą decyzje tutaj musisz dostarczyć. Na chwile obecną peoponuje wybrać zaświadczenie, że nie pobieracie nic i złożyliście wnioski i czekacie na decyzje. Wysłać im to z odpowiedzią na list, że doślecie jak tylko dostaniecie. Ot takie zabezpieczenie przed uciekającymi terminami, bo na decyzje w PL to nieraz i ponad rok się czeka :/

Karola dzięki wielkie za odp :) wybraliśmy wnioski z mopsu tylko teraz na kogo my to mamy złożyć pasowałoby na mnie ale ja nie mam zameldowania w pl i przebywam w Austrii wiec nie mogę na męża mam złożyć tylko on sie nie stara o wychowawcze tylko ja .. masakra jakaś !
Ps. Orientujesz sie może jak to jest z ubezpieczeniem w takim przypadku ?
Pozdrawiam!

Hmmm... na dziecko :) ale nie wiem (jeszcze) jak sprawa się ma po zmianie przepisów i jak to jest w PL dokładnie.

Ubezpieczenie masz tam gdzie masz obowiązek podatkowy, w skrócie gdzie mieszkasz, pracujesz itd. Do póki pobierasz KBG to masz ubezpieczenie, a dziecko pewnie pod Tobą. Najlepiej się upewnić w KK. E-Card dla dziecka przyszła?

Witam mam pytanie, pracuje od 8 miesięcy w Austrii, jestem po dwóch poronieniach i dopiero Polski lekarz zaczął mnie konkretnie badaći prowadzić, musimy się spieszyć, wiec czy któraś z Was prowadziła ciąże w Polsce?

Krakowska chyba większość z nas tutaj.
Może trafiłaś na któregoś z "polskich" specjalistów tutaj, co na przestarzałaym sprzęcie nawet płodu nie widzą :/
Tu jest sporo polecanych lekarzy. Mówie o Wiedniu oczywiście.
Musisz dopilnować wszystkich terminów z MKP i przepisywać na bieżąco, jeśli chcesz potem świadczenia na dziecko po porodzie.

reklama
Czesc dziewczyny. Czy ktoras z Was się orientuje czy chcac dostać Kinderbetreuungsgeld musze miec mieszkanie na siebie, czy moge byc z dziecmi zameldowana u siostry. Chidzi o to,ze konczy mi sie teraz umowa o mieszkanie i WGKK chce ode mnie nową umowę a mieszkanie przejmuje moja siostra.

Do góry