reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Zależy w jakies sytuacji :)
Jak do obliczenia dochodu np. do tych 6000tys. przy okresleniu samotniezarabiajacego/wychowujacego rodzica to się wlicza do dochodu normalnie.

Cześć Drogie kobietki mam pytanie, czy jest tu jakaś mama która rodziła w kh kietzing? i co jej było potrzebne na porodówce? chodzi mi konkretnie o rzeczy ciuchy dla siebie i dziecka?

Hej dziewczyny !!
Moje pytanie czy któraś z Was rodzila w Wiedniu nie pracujac tutaj ? Czy przysługują jakieś świadczenia ??
Z góry dziedzię za odpowiedzi i pozdrawiam

Co masz na myśli rodziła? Przyjechała tylko urodzić z zwiała do PL?
Czy też mieszka tu na stałe, żyje, prowadzi ciąże itp. tylko po prostu nie pracuje?
W drugim przypadku normalnie przysługuje FBH i KBG ;)

Hejka.
Z racji że za niedługo wybieram się na operację (W Polsce ) i nie będę mogła się przez dłuższy czas zajmować dzieckiem. Pytanie jeśli Tatuś pracuje i jest zameldowany w Wiedniu A my Z Synkiem w Pl to jak z urlopem dla Taty. Czy z racji mojej operacji przysługuje mu wolne? Jeśli tak to ile? Jak jest płatne? I jakie dokumenty potrzebne do złożenia wniosku? Będę bardzo wdzięczna za cenne informacje.
Pozdtawiam

W waszej konkretnej sytuacji tata może wziąć tydzień Betreuungsfreistellung na dziecko, w momencie kiedy osoba sprawująca na codzień opieke "odpada" ze względu na np. pobyt w szpitalu. Napewno pracodawca będzie chciał wypis ze szpitala itp. Wystarczy zgłosić pracodawcy i tyle. Jest jeszcze opcja bezpłatnego urlopu, jeśli pracodawca się zgodzi, co odradzam ze względu na koszty jakie tata do urlopu dopłaci.

reklama
Super dziękuję za szybką reakcję i odpowiedź. Bezpłatny urlop nie będzie konieczny jakoś będziemy sobie radzić. A wiesz może jak taki tygodniowy jest płatny?

Do góry