reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Kochana z tego co kojarze to znaczna część polskich mam w ciąży przechodzi z jednego L4 na drugie i nie koniecznie źle się czują. Niestety potem mamy opinie taką za jaką Ci się teraz obrywa epitetami :/
Jak pracodawca chce zwolnienia to niech sam Cię zwolni i wtedy życzę mu powodzenia :D bo nie może tego zrobić.
Z tego co piszesz to nie powinno tak być, chociażby ze środkami czystości. Masz 6 tyg. pełnopłatnego chorobowego, potem 4 płatne 50%. To od pracodawcy. Reszta z KK. Jak będziesz na L4, wezwą Cię na komisje lekarską i tu albo każą siedzieć w domu- może nawet wyślą na Freistellung bo (jest Ci słabo, drażnią Cię te wszystkie środki, źle się czujesz, nie masz jak odpocząć, musisz dźwigać bla, bla, bla....) albo zamkną Krankenstand i wyślą do pracy. Możliwe, że przy końcówe ciąży odpuszczą kontrole itp.
Jak wyślą do pracy to możesz wziąć urlop, a potem nowe L4 i jakoś dociągniesz do Mutterschutz. Powodzenia i zdrówka dla was :)
P.S. Śliczne imie

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

reklama
Dziękuję za odpowiedź!
Ja to i tak mimo tego wszystkiego mam wyrzuty sumienia, że już nie wydalam. Taki ze mnie dziwny człowiek :D
Imię Leon nam się spodobało, bo jest dosyć uniwersalne: i tutaj i w Polsce spotykane i pisownia taka sama :) :*

Witam. Jestem tutaj nowa także pozdrawiam serdecznie wszystkie przyszłe i obecne mamusie. Chciałam się Was poradzić na temat krankenhaus hietzing na Wolkersbergerstrasse w 13 bz. Rodziła może którą z Was tam? Co możecie powiedzieć na temat tego szpitala?

Nie sądzę, żeby w takiej sytuacji zmusili Cię do powrotu do pracy. U mnie w pracy wszystkie koleżanki będąc około 5 miesiąca przechodziły stopniowo na L4 . Najpierw na 2-3 tygodnie, potem na stałe aż do okresu Mutterschutz i nikt nie robił z tym problemów. Mam nadzieję, że tak samo będzie w Twoim przypadku. Głowa go góry, do marca pozostało niewiele czasu, a zwolnić nie mają Cię prawa.

Mam pytanie o częstotliwość Waszych wizyt w 3 trymestrze ciąży? :) co ile tygodni mialyscie/macie wizytę u swojego ginekologa? Czy dostajecie regularne skierowanie na ktg do szpitala?

Chodzę do ginekologa pół prywatnie tzn on sam przyjmuje w ramach ubezpieczenia, ale wykupiłam u niego pakiet usg, żeby mieć robione przy każdej wizycie (a trochę tego było).
Ostatnio byłam we wtorek 23.01 i co prawda wysłał mnie ze skierowaniem do szpitala (jednak nie zostałam przyjęta na oddział, nie było potrzeby), ale następna wizyte mam wyznaczona dopiero 21.03 w 36tc

W szpitalu zostało zaznaczone, że następna kontrola ma się odbyć za 3 tygodnie, wiec i tak będę w tej sprawie do niego dzwonić, ale jest to dla mnie interesujące czy to normalne, że w 3 trynestrze wizyty kontrolne są tak rzadko i, że nie wysyła się tak jak w Polsce na regularne ktg (mój nie ma takiego sprzętu w gabinecie)

Tak, to normalne tu. Pierwsze ktg robią dopiero w dzień terminu jeśli jeszcze się nie urodziło. W pierwszej ciąży u gina prowadzącego miałam tylko 3 USG, w drugiej przeniosłam się do innej ginekolog i ona robiła raz w miesiącu, ale to rzadkość

Witam. Trochę z innej beczki .
Jestem w 11 tyg ciąży i wykryto u mnie escherichia coli reichlich.
Ginekolog przepisał mi krem dopochwowy Dalacin.
Na ulotce jest napisane że nie ma badań odnośnie szkodliwości tego leku w 1 trymestrze jednak jest to poczatek ciazy i nue chcialabym zaszk0dzic dzidziusiowi ..
macie może jakieś doświadczenie z tym lekiem. ?

Mam jeszcze pytanie odnosnie dokumentow potrzebnych po porodzie (jestesmy malzenstwem, maz Austriak) Znalazlam taka liste i mam dwa pytania :)

schriftliche Vornamensbestimmung
Geburtsurkunde der Mutter
Geburtsurkunde des Vaters
Heiratsurkunde der Eltern
Staatsbürgerschaftsnachweis der Mutter
Staatsbürgerschaftsnachweis des Vaters
Nachweis akademischer Grade

schriftliche Vornamensbestimmung - czy jest do tego jakis formularz do wypelnienia? Szukalam na stronie, w internecie i w sumie niczego takiego nie znalazlam

Staatsbürgerschaftsnachweis der Mutter - czy bralyscie z Polski jakis konkretny dokument? Czy wystarczyl paszport? Jesli nie, to czy wiecie czy ambasada we Wiedniu/konsulat w Linz wydaje takowy?

Edit: zadzwonilam dzisiaj z samego rana do Standesamt i sprawa wyglada tak, jesli kogos to interesuje. Vornamenbestimmung dostajemy do wypelnienia w szpitalu po porodzie. Staatsbürgerschaftsnachweis potrzebujemy tylko wtedy jesli jestesmy obywatelami Austrii. W przypadku obcokrajowcow wystarczy paszport

Ostatnia edycja:
reklama
Witam, czy któraś z mam podczas ciazy robiła badania Organscreening, jeśli tak to wie może, czy te badanie wykonuje jakiś polskojęzyczny lekarz w Wiedniu? I jaki koszt jest tego badania?bPozdrawiam

Do góry