reklama
Hej, szukam polskojęzycznego pediatre. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Witam, od roku mieszkam w Austrii z moim partnerem, jednak do tej pory nie załatwiliśmy potwierdzenia pobytu, ponieważ dopiero niedawno dowiedzieliśmy się, że jest taka konieczność. Problem w tym, że ja nie pracuję (obecnie jestem w ciąży), ubezpieczenie mam od partnera, ale żeby otrzymać potwierdzenie pobytu muszę mieć zapewnione wystarczające środki na utrzymanie. Pani w urzędzie twierdzi, że musimy załatwić to notarialnie. Czy orientuje się ktoś czy faktycznie jest taka konieczność?Czy nie wystarczy złożenie np. pisemnego oświadczenia przez mojego chłopaka, że on pracuje i "mnie utrzymuje"?
karolask87
Moderatorka
Witaj Kamila.Mieszakcie razem pod jednym adresem dłużej jak 10sięć miesięcy więc nie powinno być problemu ze zwykłym oświadczeniem.
Chyba, że coś się zmieniło...
Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk
Chyba, że coś się zmieniło...
Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk
Witam, czy któraś z mam podczas ciazy robiła badania Organscreening, jeśli tak to wie może, czy te badanie wykonuje jakiś polskojęzyczny lekarz w Wiedniu? I jaki koszt jest tego badania?bPozdrawiam[/QUOTE
Witaj Marlena1989 niedawno wykonywałam te badania tutaj i mogę polecić Ci Gyn Schall przemiła Pani ale tutaj niestety tylko po niemiecku koszt wizyty był 150euro ale warto .
Ale byłam też na wcześniejszych badaniach u dr.Johannes Hovhannesian w 21bezirk i tutaj wywiad po niemiecku ale Pan doktor bardzo dużo umie po polsku więc możesz spróbować tutaj.
Pozdrawiam
Ale byłam też na wcześniejszych badaniach u dr.Johannes Hovhannesian w 21bezirk i tutaj wywiad po niemiecku ale Pan doktor bardzo dużo umie po polsku więc możesz spróbować tutaj.
Pozdrawiam
Witam wszystkie "Mamy w Austrii" !
Wiem, dziwne, że facet pojawia się na forum pod tym tematem, ale po przeczytaniu naprawdę kilkuset postów, zanotowałem wiele ciekawych informacji odnośnie lekarzy dla maluszków, szczepień i ogólnie przydatnych informacji pomocnych dla "świeżych" rodziców.
"Razem z żoną" pół roku temu "urodziliśmy" małego (chociaż nie do końca: 4.300kg) Olka.
Przebijamy się przez urzędowe sprawy.
Familienbeihlife udało się załatwić, gorzej z Kinderbetreuungsgeld.
Żona, jak i ja mamy wspólne "gospodarstwo domowe" w Polsce i pewnie dlatego WGKK potrzebuję parę dokumentów z Polski ( jeden prawdopodobnie z Austrii ).
Bardzo bym Was drogie mamy ( może i taty ) o pomoc jakie te dokumenty potrzeba.
Dodaje zdjęcie z częścią listu od WGKK. Pozdrawiam !
Załączniki
Mokito
Fanka BB :)
Rany, lata mnie tu nie bylo! Z ostatnich stron wnioskuje, ze Vixen sie tu na dobre zasiedzialas, pozdrawiam nasza rodzina w komplecie, 14 marca dolaczyl Gustav (chyba uzytkowniczka Gabi ma imiennika o ile pamiec nie szwankuje). Radosne zycie z trojka pochlania na dobre. A przypomnialam sobie o watku bo Tomek, ktory nie ogarnia, wstawil plik i dostalam powiadomienie. Tomek chodzi o potwierdzenie pobieranych przez Was srodkow na dzieci w Polsce. Ale jaki konkretnie dokument? Sama sie nie orientuje. W Polsce mozna dostac becikowe, ale oprocz tego chyba nic, prawda? Mam nadzieje odezwie sie ktos z wiekszym doswiadczeniem.
karolask87
Moderatorka
Witaj Tomku w wolnej chwili wszystko Ci tu opisze
reklama
karolask87
Moderatorka
Dokumenty z PL...temat rzeka.
Pierwsze to czy dziecko urodzone tu czy w PL? I gdzie się kto znajduje w sensie meldunkowym.
Masz tutaj Hauptwohnsitz? Co z dzieckiem i żoną? Dziecko ma meldunek w PL?
Jeśli ty pracujesz tutaj, a żona i dziecko w PL to punkt ostatni to Ausgleich do FBH, czyli pozytywna decyzja z Finanzamtu o to "rodzinne" tutaj.
Do tego zaświadczenia z PL czy żona dostaje zasiłek macierzyński i/ lub wychowawczy.
Zaświadczenie czy pobrała becikowe.
Decyzja z centrali czy przysługuje wam polskie rodzinne. Na początek wystarczy im wysłać zaświadczenie z urzędu, że nie pobieracie, ale upomną się o tą decyzję prędzej czy później, więc w MOPS/ROPSie czy co tam u was za to w PL odpowiada musisz złożyć wniosek o rodzinne(nawet jeśli z góry wiesz, że wam się nie należy bo jak pracujesz tutaj to dochód przekracza). Na decyzje czeka się z centrali kilka miesięcy w zależności od regionu jak dobrze pójdzie. Na tej decyzji jest info, że wam się nie należy i dlaczego.
To samo mogą chcieć z 500+. Zaświadczenie z urzędu, że nie bierzecie i się nie należy.
Na list należy odpowiedzieć w wyznaczonym czasie, nawet jak nie masz kompletu dokumentów z informacją dlaczego i dosłać jaknajszybciej.
Potem potrzebna będzie jeszcze karta ciąży, rozliczenie żony itp.
Uzbrój się w cierpliwość, bo z KBG na polskie dzieci się czeka i czeka i czeka, a na koniec i tak coś okroją.
Powodzenia!!
Mogłam coś pominąć [emoji14]
Pierwsze to czy dziecko urodzone tu czy w PL? I gdzie się kto znajduje w sensie meldunkowym.
Masz tutaj Hauptwohnsitz? Co z dzieckiem i żoną? Dziecko ma meldunek w PL?
Jeśli ty pracujesz tutaj, a żona i dziecko w PL to punkt ostatni to Ausgleich do FBH, czyli pozytywna decyzja z Finanzamtu o to "rodzinne" tutaj.
Do tego zaświadczenia z PL czy żona dostaje zasiłek macierzyński i/ lub wychowawczy.
Zaświadczenie czy pobrała becikowe.
Decyzja z centrali czy przysługuje wam polskie rodzinne. Na początek wystarczy im wysłać zaświadczenie z urzędu, że nie pobieracie, ale upomną się o tą decyzję prędzej czy później, więc w MOPS/ROPSie czy co tam u was za to w PL odpowiada musisz złożyć wniosek o rodzinne(nawet jeśli z góry wiesz, że wam się nie należy bo jak pracujesz tutaj to dochód przekracza). Na decyzje czeka się z centrali kilka miesięcy w zależności od regionu jak dobrze pójdzie. Na tej decyzji jest info, że wam się nie należy i dlaczego.
To samo mogą chcieć z 500+. Zaświadczenie z urzędu, że nie bierzecie i się nie należy.
Na list należy odpowiedzieć w wyznaczonym czasie, nawet jak nie masz kompletu dokumentów z informacją dlaczego i dosłać jaknajszybciej.
Potem potrzebna będzie jeszcze karta ciąży, rozliczenie żony itp.
Uzbrój się w cierpliwość, bo z KBG na polskie dzieci się czeka i czeka i czeka, a na koniec i tak coś okroją.
Powodzenia!!
Mogłam coś pominąć [emoji14]