reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Mam pytanie

Potrzebuję zrobić badania do Mutter Kind Pass ,nie znam niemieckiego

Czy oreintujecie się może czy w Wiedniu lub okolicach jest jakieś laboratorium w którym mówią po angielsku lub pracuje polka .

Bardzo proszę o pomoc nie mamy się do kogo zwrócić z męzem czas upływa a my jestesmy bezsilni

reklama
Mam pytanie

Potrzebuję zrobić badania do Mutter Kind Pass ,nie znam niemieckiego

Czy oreintujecie się może czy w Wiedniu lub okolicach jest jakieś laboratorium w którym mówią po angielsku lub pracuje polka .

Bardzo proszę o pomoc nie mamy się do kogo zwrócić z męzem czas upływa a my jestesmy bezsilni
Anka badania krwii zwykłe do MKP? Po angielsku nie powinno być problemu, ale nawet bez słowa się dogadasz. Idziesz na recepcje dajesz skierowanie, dowód, ecard i czekasz, aż Cie wywołają do gabinetu. Sprawdzą datę urodzenia i spytają w recepcji czy chcesz wyniki pocztą czy odbierzesz osobiście. Tyle...

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

A nie mam problemu z tym ze jechac to 40 km dalej tylko jak juz się wybiorę to chociaz chciałam w meijsce w którym bd mniej stresu.. Bo mieszkam za garnicą od niedawna i wszytko jest przerazające

Ostatnia edycja:
Idź normalnie do siebie, tam gdzie mieszkasz :)
Przy badaniach w laboratorium (porównując do wszystkich innych badan) język jest najmniej potrzebny. Myślę, że im szybciej się przelamiesz, tym będzie Ci łatwiej :)
Początki bywają trudne, wiem, ale później jest zdecydowanie lepiej. Korzystaj jak najwięcej, żeby jak najszybciej złapać język. Pozdrawiam

Witam serdecznie Kobietki orientujecie się gdzie i o jakie dodatki moge sie starac zeby wesprzec swoj budzet domowy? Ja mam Karenz a moj narzeczony stracil prace wiec budzet okrojony. Nie naleze do osob, ktore lubia zyc z Panstwowych pieniedzy ale sytuacja niestety troche nas zmusza Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Witam. Czy któraś z mam chodzi do Pani dr Hanna Czuk Slodkowski w 12bz? Bo chciałabym się wybrać z dzieckiem, ale nie wiem, czy wcześniej trzeba zadzwonić i ile trwa przeważnie oczekiwanie i jeszcze jedno pytanie, czy w rejestracji też jest polskojęzyczna osoba? Pozdrawiam

Cześć Dziewczyny. Jestem tutaj nowa. Jestem w trakcie przeprowadzki z UK do Austrii i dowiedziałam się że jestem w 6tc. Do Austrii przprowadzam się do rodziców ktorzy juz 20 lat pracują niedaleko Linz. Niestety nie mam jeszcze pracy wiec nie mam też ubezpieczenia i nie wiem co dalej mogę zrobić. ... przytłacza mnie ta sytuacja bardzo i stresuje...może poradźcie co dalej czy mogę gdzieś prywatnie do lekarza i wogole jak to wygląda w austrii. Tu w uk narazie byłam tylko na jednej prywatnej wizycie i zrobiłam pierwsze usg. W 12 tygodniu musze mieć zrobione usg genetyczne i nie wiem czy można takie prywatnie w austrii. PROSZĘ O POMOC - RADY

reklama
Anka pewnie, że wybrana położna może towarzyszyć przy porodzie, jak sobie ją opłacisz ;-)

Witaj Wiolusza :) na wstępie gratulacje! Jasne, że możesz prywatnie chodzić do lekarza, tylko to oczywiście kosztuje. To USG w 12 tc to tylko prywatnie się robi, nawet mając ubezpieczenie trzeba płacić. Czasami niektóre szpitale robią na kasę chorych, ale to już garstka, a przynajmniej w Wiedniu, nie wiem jak w innych miejscach w Austrii.
Kiedyś była tu dyskusja na temat ubezpieczenia ciężarnych i podobno każdej ciężarnej przysługuje w Austrii ubezpieczenie, musiałabyś podejść do ubezpieczalni i się dowiedzieć. Rodzice pewnie mówią po niemiecku to na pewno Ci pomogą. Inną opcją jest ubezpieczenie się pod mężem lub partnerem, ale to oczywiście musiałby tu pracować a w przypadku gdy nie jest się małżeństwem to musi być min 10 miesięcy meldunku razem. Można też ubezpieczyć się samemu - koszt to trochę ponad 400€ miesięcznie

Do góry