reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Anet :) dzięki akurat miałam pod nosem aptekę i zajrzałam jak przeczytałam :)

Anitaka ślini się mega, teraz przez ten katar i chrypkę jeszcze bardziej... ale dziąsełka twarde :) ogólnie w 3cim miesiącu ślinianki maluchów pracują na wysokich obrotach... ale sprawdź dziąsła delikatnie palccem czy są spuchnięte, albo czy coś nie wystaje tam ;)

reklama
Dziewczyny jak poznać to całe wzmożone napięcie? Bo mała dalej tą głowe odchyla, jak się przewraca na bok (i dalej na jedną stronę, chyba że lekko pomogę to i w drugą) lekarz mówił że to normalne jest. Zauważyłam, że wtedy na boku parę razy skrzyżowała lekko nóżki i jakoś niepokoi mnie to trochę. Jak lekarz ją podciągał do góry to głowę miała normalnie. Nie prężyła się do tyłu, ale za to jak leży na plecach to odpycha się nogami tzn. stopami i robi taki jakby mostek. Nie cały czas, ale robi... no i nie wiem czy ja panikuje bo się naczytałam, czy co? Piąstki w pozycji na brzuchu raczej otwarte...

Witam,

Mam pytanie dotyczace Familienbeihilfe. Będe wdzięczna za pomoc wszystkim mamom zorientowanym w temacie.

Ogólnie wniosek o wypłatę pieniążków złozyłam przez Internet, otrzymałam list w którym zostałam poproszona o dostarczenie dokumentów w formie papierowej. Mam jednak pytanie co do jednego z dokumentów, chodzi o:

"Aktuelle Bestatigung uber Anspruch und Hoehe der polnischen Familienleistungen und wie lange diese ausbezahlt wurden".

Czy dobrze rozumiem że chodzi o jakies potwierdzenie tego, czy pobieram bądź nie pobieram jakieś świadczenia w Polsce? Przebywając w Polsce nigdy żadnych swiadczeń rodzinnych nie otrzymywałam, bo zwyczajnie się one nam nie należały i się zastanawiam czy w takiej sytuacji musze w ogóle cos przedstawiać? Może orientujecie się co to dokładnie miałoby być i gdzie można takie coś uzyskac? Mam nadzieję że obejdzie się bez wyjazdu do Polski, bo w najbliższym czasie nie mam tego w planach, a dali mi trochę ponad miesiąc na uzupełnienie dokumentów.

Pozdrawiam

Anet:)
Decyzja podjęta na 100 % z racji tego, że jestem tutaj sama i też kiepsko u mnie z językiem niemieckim. A wiadome że początki bywają trudne tym bardziej, że jest to moja pierwsza ciąża. Wiem że pieniążki tutaj nie są małe. Więc teraz jest moja prośba taka czy mogłybyście wymienić kilku ginekologów którzy przyjmują na krankenkasse ? Chodzi mi głównie o ten papier potwierdzający ciąże. Jest on wydawany na pierwszej wizycie ? Czy orientujecie się jakie są to warunki w pracy jakie pracodawca wzgledem mnie musi zmienić ?

Zalezy jaka masz prace ja np pracowalam od 17 do 22 a gdy bylam w ciaZy to 15-20 bo ponoc po 20 kobiety w ciazy nie moga pracowac wiec godz musza byc zmienione. Nie mozesz sie przemeczac typu dzwiganie itd. Nie mozesz miec kontaktu ze srodkami chemicznymi ktore moga byc zagrozeniem dla ciazy a i takze kolezanka pracowala w barze i lekarz gin np jej zapytal czy ma kontakt z dymem papierosowym w pracy i sie okazalo ze nie moze pracowac i poszla juz w 12 tyg na mutterschutz wczesniejszy ;)

Link do: Jestem w ciąży, hurrra czy ooo-oooo !? Mutterschutz – moje prawa
Konstantyna to cos dla Ciebie :)
Papier my dostalismy akurat na drugiej.. byl to chyba 10tc ..
Rozumie Twoją sytuacje ale naprawde warto tutaj mimo wszystko prowadzic ciążę a urodzic możesz "przypadkiem w Pl " ale gdy jesteś zameldowana z dzieckiem pod jednym adresem to powinni podobno przyznac Karenz choc moga byc problemy, dlatego warto sie kogos orientujacego w prawie podpytać...
Gin chcesz ostatecznie polskich tak? Mozesz ew poszukac jakiegos blisko siebie i dogadac sie po angielsku np. Warto oczywiscie sprawdzic opinie na np. Link do: DocFinder

Karolask nie zamartwiaj sie na zapas.. jak lekarz nie stwierdził to moze nie ma napięcia. U znajomej Synek byl szybko noszony na prosto i ciagle sie pozniej wlasnie wyginal , brzuszek do przodu a plecki taka łódka... jakas rehabilitacje mają.
Kat moim zdaniem najlepiej zadzwonic lub podejść do Kk i powiedziec wlasnie ze dotychczas nie pobieralas bo nie mialas podstaw wiec moze unikniesz wybierania tego papieru z Pl.
Dobrego dnia życzę!

Konstantyna, jeszcze jedna korzyść z powiedzenia pracodawcy - nie może Cię zwolnić. Ogólnie same plusy. Ja nawet dostałam dostęp do składanego łóżka, jakbym się słabo czuła, ale na szczęście nie musiałam korzystać.
A jeśli Ci chodzi tylko o papier, to w sumie możesz iść do byle jakiego gina-polaka. Dobre opinie słyszałam tylko o Truskolaskim (chodzi do niego moja znajoma Austriaczka i dojeżdża do niego całkiem daleko), ale inna sprawa że nie tylko dobre.

Ten aspirator na odkurzacz brzmi niesamowicie. w pierwszej chwili myślałam, że to żart, ale teraz już chcę taki mieć;) mam w domu tylko taki na płuca, ale póki co siedzi zapakowany, oby jak najdłużej

reklama
Happy aspirator jest do odciągania katarku, bo takie maluchy nie oddychają przez buzie, tylko nosem. A z zatkanym się strasznie męczą. Proponuje kupić już teraz, bo noworodki często mają jeszcze w układzie oddechowym resztki wód płodowych, które też muszą jakoś odksztusić... Często też do noska ulewa się sam pokarm i przytyka. Ja na początku używałam takiego ręcznego, co się ustami odciąga, ale jak przyjdzie katar to płuca można sobie wypluć :D, a ten na odkurzaczu nie jest wcale taki mocny jakby się wydawało. Na najmniejszej mocy chyba nawet słabiej ciągnie niż ja, ale dużo szybciej to i Laura krócej protestuje.

Do góry