reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Kasia15004 nie ma za co, ja też kiedyś tu przyszłam z milionem pytań, więc jeśli teraz coś wiem, to też chętnie pomogę, tak jak i mi kiedyś pomogły inne mamy :)
Oficjalnie gratuluję! :) Co do tego co powiedział Ci doktor: bardzo dziwne. Nawet na stronie Arbeiterkammer można wyczytać, że należy poinformować pracodawcę jak tylko dowiemy się o ciąży Bekanntgabe der Schwangerschaft | Arbeiterkammer
Tak naprawdę jest to tylko i wyłącznie dla Twojego dobra, bo jeśli masz ciężką fizycznie pracę, to pracodawca jest zobowiązany zapewnić Ci odpowiednie warunki. Nie widzę powodu, dla którego mieliby Cię zwolnić. Z tego co pamiętam to już dłużej pracujesz i nie jesteś na okresie próbnym? Według mnie nie masz się czego obawiać. Ja na okresie próbnym poinformowałam szefostwo o ciąży, bez problemu mogli mi nie przedłużyć umowy, a mimo to mnie zostawili :)

reklama
Kasia15004dzięki za info, ja w Wiedniu bede dopiero po 16.09 więc wtedy pojdę do Wiltosa, a wcześniej chyba tutaj pójdę zobaczyć czy wszystko ok, ja za to USG w 2012 płaciłam ok 200zł

Hej z rana. Wstalam wczesniec co by wdomu ogarnac ale maly wstal chwile po mnie i kicha hihi dzieciaki sa chyba z nami powiazane i jak mamy plan to lubia go zmieniac
Ja po cc wyszlam na 4 dobe a trzymaja nawet tydzien tylko trzeba miec polozna zalatwiona. Ja nie mialam i dzwonilam ze szpitala ale babka mnie przyjela to zgodzili sie na wypis.

Czy ktorejs z przyszlych Mam przytrafil sie stan zapalny dziasla w czasie ciazy? Ja niestety mam nieszczesne osemki i co pol roku miewam stan zapalny wokol jednej z nich z racji tego ze jest ona tylko w polowie odslonieta a czesciowo pokrywa ja jeszcze dziaslo. Od kilku dni pobolewa mnie to dziaslo i jest nieco nabrzmiale. Czy musze udac sie do stomatologa czy sa jakies dozwolone sposoby aby ten stan zalagodzic? Wiem ze plukanie plynami wszelkiego rodzaju do jamy ustnej nie jest wskazane z racji zawartosci min alkoholu. Ale czy istnieje cos co moze mi pomoc nie szkodac fasolce jednoczenie? Z gory dziekuje za pomoc

Hej Kasia, niestety nie pomoge, ale wlasnie wychodzi mi pierwsza osemka w zyciu, tez jestem w ciazy i podbijam temat, bo rowniez mnie interesuje "w razie czego"

Dziewczyny na stany zapalne w jamie ustnej dobra jest płukanka z szałwii lub rumianku. Co prawda przy szałwii można wyczytać, że w ciąży nie powinno się stosować, ale tak naprawdę na wszystkich lekach tak piszą, bo po prostu nie przeprowadza się badań dla ciężarnych. Dla pewności zadzwoniłabyn do lekarza prowadzącego i spytała, w końcu jak płukanka, to się nie połyka i nie powinno zaszkodzić

Dzień dobry kochane :)
Dawno do Was nie zaglądałam. W niedzielę wróciliśmy z dwutygodniowego "urlopu" w PL. Moja mama miała operację kręgosłupa i musiałam jej trochę pomóc. Teraz zajmuje się nią siostra. Na szczęście wszystko poszło dobrze, mama może znów chodzić (rwa kulszowa skutecznie jej to uniemożliwiała), jest obolała, nie może się schylać i nosić przez dłuższy okres, ale raczej już będzie dobrze.
Skorzystaliśmy z uroku polskich sklepów i kupiliśmy Erykowi polskich książeczek, a także zrobiliśmy napad na aptekę :) Pogoda w miarę dopisała, więc dzieć był zadowolony, codziennie karmił kurki, króliki, pomagał mnie zbierać maliny na przetwory i bawił się ze stadem dzieciaków z sąsiedztwa :) W październiku znów jedziemy do PL, tym razem na tydzień - na ślub.

Kurczę, organizujemy małemu jego własny pokój z mebelkami Ikea Mammut. Kupujemy używane,mamy już prawie wszystko, brakuje nam regału na książki, półek i stolika, ewentualnie dodatkowych krzeseł. Jak na złość w naszej okolicy nie ma nic z tych rzeczy :/ Najbliższe albo w Wiedniu, do którego się nie wybierzemy, albo jeszcze dalej wrrrrrr.

Ania pewnie za jakis czas cos pojawi sie na willhaben. My tez kupowalismy uzywane ikeowe, nazwy systemu nie pamietam. A gdybys miala problemy ze znalezieniem, to my w listopadzie bedziemy sciagac w Twoje okolice i mozemy cos przy okazji przewiezc.

A slyszalyscie cos o mundisal gel? Byłam dziś w aptece i pytałam o cos bezpiecznego w czasie ciazy,farmaceutka bez zastanowienia poleciła mi ten żel wiec i ja bez zastanowienia go kupiłam,ale w domu przeczytałam ulotkę i pisze zeza zgoda lekarza. Wiec nie wiem czy mogę go zastosować :/

Ostatnia edycja:
reklama
Kasia nawet na ulotce z witaminy C pisze ze podczas ciąży można ją stosować tylko za zgodą lekarza. Na wszystkich lekach chyba tak piszą.

Do góry