reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Kasia15004 nie ma za co, ja też kiedyś tu przyszłam z milionem pytań, więc jeśli teraz coś wiem, to też chętnie pomogę, tak jak i mi kiedyś pomogły inne mamy :)
Oficjalnie gratuluję! :) Co do tego co powiedział Ci doktor: bardzo dziwne. Nawet na stronie Arbeiterkammer można wyczytać, że należy poinformować pracodawcę jak tylko dowiemy się o ciąży Bekanntgabe der Schwangerschaft | Arbeiterkammer
Tak naprawdę jest to tylko i wyłącznie dla Twojego dobra, bo jeśli masz ciężką fizycznie pracę, to pracodawca jest zobowiązany zapewnić Ci odpowiednie warunki. Nie widzę powodu, dla którego mieliby Cię zwolnić. Z tego co pamiętam to już dłużej pracujesz i nie jesteś na okresie próbnym? Według mnie nie masz się czego obawiać. Ja na okresie próbnym poinformowałam szefostwo o ciąży, bez problemu mogli mi nie przedłużyć umowy, a mimo to mnie zostawili :)

reklama
Kasia15004dzięki za info, ja w Wiedniu bede dopiero po 16.09 więc wtedy pojdę do Wiltosa, a wcześniej chyba tutaj pójdę zobaczyć czy wszystko ok, ja za to USG w 2012 płaciłam ok 200zł

Hej z rana. Wstalam wczesniec co by wdomu ogarnac ale maly wstal chwile po mnie i kicha hihi dzieciaki sa chyba z nami powiazane i jak mamy plan to lubia go zmieniac
Ja po cc wyszlam na 4 dobe a trzymaja nawet tydzien tylko trzeba miec polozna zalatwiona. Ja nie mialam i dzwonilam ze szpitala ale babka mnie przyjela to zgodzili sie na wypis.

Czy ktorejs z przyszlych Mam przytrafil sie stan zapalny dziasla w czasie ciazy? Ja niestety mam nieszczesne osemki i co pol roku miewam stan zapalny wokol jednej z nich z racji tego ze jest ona tylko w polowie odslonieta a czesciowo pokrywa ja jeszcze dziaslo. Od kilku dni pobolewa mnie to dziaslo i jest nieco nabrzmiale. Czy musze udac sie do stomatologa czy sa jakies dozwolone sposoby aby ten stan zalagodzic? Wiem ze plukanie plynami wszelkiego rodzaju do jamy ustnej nie jest wskazane z racji zawartosci min alkoholu. Ale czy istnieje cos co moze mi pomoc nie szkodac fasolce jednoczenie? Z gory dziekuje za pomoc

Hej Kasia, niestety nie pomoge, ale wlasnie wychodzi mi pierwsza osemka w zyciu, tez jestem w ciazy i podbijam temat, bo rowniez mnie interesuje "w razie czego"

Dziewczyny na stany zapalne w jamie ustnej dobra jest płukanka z szałwii lub rumianku. Co prawda przy szałwii można wyczytać, że w ciąży nie powinno się stosować, ale tak naprawdę na wszystkich lekach tak piszą, bo po prostu nie przeprowadza się badań dla ciężarnych. Dla pewności zadzwoniłabyn do lekarza prowadzącego i spytała, w końcu jak płukanka, to się nie połyka i nie powinno zaszkodzić

Dzień dobry kochane :)
Dawno do Was nie zaglądałam. W niedzielę wróciliśmy z dwutygodniowego "urlopu" w PL. Moja mama miała operację kręgosłupa i musiałam jej trochę pomóc. Teraz zajmuje się nią siostra. Na szczęście wszystko poszło dobrze, mama może znów chodzić (rwa kulszowa skutecznie jej to uniemożliwiała), jest obolała, nie może się schylać i nosić przez dłuższy okres, ale raczej już będzie dobrze.
Skorzystaliśmy z uroku polskich sklepów i kupiliśmy Erykowi polskich książeczek, a także zrobiliśmy napad na aptekę :) Pogoda w miarę dopisała, więc dzieć był zadowolony, codziennie karmił kurki, króliki, pomagał mnie zbierać maliny na przetwory i bawił się ze stadem dzieciaków z sąsiedztwa :) W październiku znów jedziemy do PL, tym razem na tydzień - na ślub.

Kurczę, organizujemy małemu jego własny pokój z mebelkami Ikea Mammut. Kupujemy używane,mamy już prawie wszystko, brakuje nam regału na książki, półek i stolika, ewentualnie dodatkowych krzeseł. Jak na złość w naszej okolicy nie ma nic z tych rzeczy :/ Najbliższe albo w Wiedniu, do którego się nie wybierzemy, albo jeszcze dalej wrrrrrr.

Ania pewnie za jakis czas cos pojawi sie na willhaben. My tez kupowalismy uzywane ikeowe, nazwy systemu nie pamietam. A gdybys miala problemy ze znalezieniem, to my w listopadzie bedziemy sciagac w Twoje okolice i mozemy cos przy okazji przewiezc.

A slyszalyscie cos o mundisal gel? Byłam dziś w aptece i pytałam o cos bezpiecznego w czasie ciazy,farmaceutka bez zastanowienia poleciła mi ten żel wiec i ja bez zastanowienia go kupiłam,ale w domu przeczytałam ulotkę i pisze zeza zgoda lekarza. Wiec nie wiem czy mogę go zastosować :/

Ostatnia edycja:
reklama
Kasia nawet na ulotce z witaminy C pisze ze podczas ciąży można ją stosować tylko za zgodą lekarza. Na wszystkich lekach chyba tak piszą.

Do góry