reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

nie ma to jak babcie i ich wspaniale teorie na rozne tematy.
:nerd:
A raczej teorie moze same w sobie sa dobre tylko forma przekazu babc troche gorsza!
tak weic dziewczyny, nie dajcie sie zwariowac poradnikom ksiazkowym i babciowym i poprostu zacznijcie od marchewki, jabluszka, pasternakow, kurczaka, krolika
potem wolowinka, inne wwarzywa niz marchewka, kluskeczki, kasza manna
a potem to juz idzie samo.

szczerze mowiac to ja akurat gluten totalnie przegapilam, nie wiedzialam gdzie gluten jest a gdzie nie ma i jakos samo tak wyszlo, ze Maja dostawala gdzies tam ten gluten, nieswiadomie, hihihihi
Jak zdrowe i ugotowane przez mamusie z milosci, to napewno nie zaszkodzi! :-)

reklama
Witam, mam takie pytanie czy któraś z Was orientuje się może czy jest jakis limit czasowy jeśli chodzi o złożenie odp. dokumentów o Familienbeihilfe i Kinderbetreuungsgeld????? i czy to jest wyrównywane od urodzenia dziecka? Bo złożyłam mojemu małemu przez internet o Anmeldebescheinigung . Własnie mija trzeci tydzien a tu nic żadnej odpowiedzi...a dziś dowiedziałam się ze oni mają czas nawet do 6 mies mi to przysłac:szok: a bez tego nie mogę nic załatwić.... Człowiek chciał sobie ułatwić sprawę żeby z dzieckiem nie latać po urzędach a niestety jak zwykle pod górkę:-(

mamami1 do pół roku po porodzie można składać dokumenty o KBG i FB. Może spróbuj pójść do MA35? Byłam osobiście i papierek dostałam od ręki. Nie martw się, dla dzidziusia na pewno szybciej wyślą.
Co do wyrównywania, to było o tym dosłownie kilka postów wcześniej, to już nie będę powtarzać, Patili wszystko bardzo jasno wytłumaczyła:)

Ja wczoraj bylam w szpitalu na badaniu organow dziecka.Wszystko jest w porzadku ale znowu sie nie dowiedzialam jaka plec.Dzidzia lezala bokiem a pepowina miedzy nogami :/ Pozniej bylismy w Ikei ogladac przwijaki ale narazie sie wstrzymam.Czasem na willhaben mozna za pol ceny kupic.Ktos wczesniej pytal o foteliki do karmienia i wlasnie wczoraj jak przegladalam willhaben to byl duzy wybor i cenowo tez fajnie.

marti ja na willhaben kupilam komode z wbudowana wanienka i na gorze przewijak za cale 18 euro :tak: Na gore przerabiam komode na przwijak a na dole bedzie to co kupilam w lazience.W domu jest gorzej i mysle,ze przy jednym przewijaku bym nie wydolila po cc.Przy Victorze mialam przewijak i byl super,zlikwidowalam dopiero jak mlody zaczol sie na niego wspinac jak po drabinie :szok: Nie kapalam mlodego w wanience codzien tylko 2 razy w tyg a codziennie "mylam na sucho" taka dzielona miseczke mialam.Nad przewijakiem lampa rozgrzewajaca i git bylo.

Dziewczyny co do jedzenia u maluszkow i wprowadzania prod to co chwila sa zmiany ,ze nadazyc czlowiek nie moze.Jak juz pisalam przy Victorze gluten dopiero po roku bylo mozna,szwagierka urodzila po mnie i juz bylo przy 10 mies a teraz to juz po 6...zglupiec mozna.Najlepiej sprawdzac powoli pojedyncze produkty i obserwowac.Sama marchew np moze zatwardzac ale z jabkiem juz nie ma tego...A Victor z kolei ma uczulenie na gruszke co bardzo rzadko sie zdarza ale zaraz czerwone krostki ma ...

mamami1 gdybys nie zdazyla z wnioskiem o Familienbeihilfe to wyplacaja go do 3 lat wstecz;-) a o Kinderbetreung trzeba zlozyc wnioski do 6 miesiecy od urodzenia dziecka. Ale bez decyzji o Familienbeihilfe mozesz pomarzyc niestety tylko o Kinderbetreung. Ja to zawsze powtarzam - najlepiej dzwonic i popedzac urzedasow, w moim przypadku zawsze pomagalo :tak: moj Maz to wrecz dreczyciel taki byl wystrachany ze nie zdazymy i prawie codziennie dzwonil do Finanzamtu, a po 1,5 miesiaca byly juz pieniazki na koncie.

vixen89 -bardzo dziekuje za odpowiedz,tak jak mówiłas znalazłam wszystko kilka postów wczesniej:tak:. Poczekam jeszcze ten tydzien a pózniej chyba pofatyguje sie tam sama.Ale z tego co widziałam Ty też póznio wziełas sie za to załatwianie:-DAle jeśli udało Ci sie wszystko załatwić to najważniejsze

dziewczyny mozecie polecić lekarza rodzinnego polskiego okolice 2bez. lub 22.
czy któras z was robiła kurs przed porodem u położnej w wiedniu, wiecie jak to wygląda i czy warto??

reklama
mamai1 nie ma za co :) No trochę późno się za to zabraliśmy, ale to tylko dlatego, że mąż nie miał kiedy wyrwać się z pracy aby pójść do ambasady wyrobić paszport synkowi, a do tego obydwoje rodzice byli potrzebni. No a bez paszportu nie mogliśmy wyrobić Anmeldebescheinigung no a bez tego jak sama wiesz nic się nie da załatwić :p Niby udało się załatwić wszystko, ale na pieniądze wciąż czekam... W ten piątek miną dwa tyg od doniesienia już wszystkich niezbędnych dokumentów do krankenkassy, więc mam nadzieję, że na dniach pieniążki będą.

marti_w chcecie przewijak taki wolnostojący (np na komodzie) czy nakładany na łóżeczko? Bo tego drugiego chyba tu nie znajdziesz, przynajmniej nigdzie nie widziałam, kupowaliśmy w Polsce, na taki wolnostojący nie mieliśmy miejsca :p

anetaz jest fajna aplikacja na telefon, nazywa się quando, wklepuję zawsze adres gdzie chcę się dostać, lub przystanek jeśli znam nazwę i pokazuje mi czym mogę dojechać, gdzie się przesiąść itd. Ta aplikacja jest z Wienier Linien, więc na ich stronce tak samo można sobie szukać

Do góry