reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

nie ma to jak babcie i ich wspaniale teorie na rozne tematy.
:nerd:
A raczej teorie moze same w sobie sa dobre tylko forma przekazu babc troche gorsza!
tak weic dziewczyny, nie dajcie sie zwariowac poradnikom ksiazkowym i babciowym i poprostu zacznijcie od marchewki, jabluszka, pasternakow, kurczaka, krolika
potem wolowinka, inne wwarzywa niz marchewka, kluskeczki, kasza manna
a potem to juz idzie samo.

szczerze mowiac to ja akurat gluten totalnie przegapilam, nie wiedzialam gdzie gluten jest a gdzie nie ma i jakos samo tak wyszlo, ze Maja dostawala gdzies tam ten gluten, nieswiadomie, hihihihi
Jak zdrowe i ugotowane przez mamusie z milosci, to napewno nie zaszkodzi! :-)

reklama
Witam, mam takie pytanie czy któraś z Was orientuje się może czy jest jakis limit czasowy jeśli chodzi o złożenie odp. dokumentów o Familienbeihilfe i Kinderbetreuungsgeld????? i czy to jest wyrównywane od urodzenia dziecka? Bo złożyłam mojemu małemu przez internet o Anmeldebescheinigung . Własnie mija trzeci tydzien a tu nic żadnej odpowiedzi...a dziś dowiedziałam się ze oni mają czas nawet do 6 mies mi to przysłac:szok: a bez tego nie mogę nic załatwić.... Człowiek chciał sobie ułatwić sprawę żeby z dzieckiem nie latać po urzędach a niestety jak zwykle pod górkę:-(

mamami1 do pół roku po porodzie można składać dokumenty o KBG i FB. Może spróbuj pójść do MA35? Byłam osobiście i papierek dostałam od ręki. Nie martw się, dla dzidziusia na pewno szybciej wyślą.
Co do wyrównywania, to było o tym dosłownie kilka postów wcześniej, to już nie będę powtarzać, Patili wszystko bardzo jasno wytłumaczyła:)

Ja wczoraj bylam w szpitalu na badaniu organow dziecka.Wszystko jest w porzadku ale znowu sie nie dowiedzialam jaka plec.Dzidzia lezala bokiem a pepowina miedzy nogami :/ Pozniej bylismy w Ikei ogladac przwijaki ale narazie sie wstrzymam.Czasem na willhaben mozna za pol ceny kupic.Ktos wczesniej pytal o foteliki do karmienia i wlasnie wczoraj jak przegladalam willhaben to byl duzy wybor i cenowo tez fajnie.

marti ja na willhaben kupilam komode z wbudowana wanienka i na gorze przewijak za cale 18 euro :tak: Na gore przerabiam komode na przwijak a na dole bedzie to co kupilam w lazience.W domu jest gorzej i mysle,ze przy jednym przewijaku bym nie wydolila po cc.Przy Victorze mialam przewijak i byl super,zlikwidowalam dopiero jak mlody zaczol sie na niego wspinac jak po drabinie :szok: Nie kapalam mlodego w wanience codzien tylko 2 razy w tyg a codziennie "mylam na sucho" taka dzielona miseczke mialam.Nad przewijakiem lampa rozgrzewajaca i git bylo.

Dziewczyny co do jedzenia u maluszkow i wprowadzania prod to co chwila sa zmiany ,ze nadazyc czlowiek nie moze.Jak juz pisalam przy Victorze gluten dopiero po roku bylo mozna,szwagierka urodzila po mnie i juz bylo przy 10 mies a teraz to juz po 6...zglupiec mozna.Najlepiej sprawdzac powoli pojedyncze produkty i obserwowac.Sama marchew np moze zatwardzac ale z jabkiem juz nie ma tego...A Victor z kolei ma uczulenie na gruszke co bardzo rzadko sie zdarza ale zaraz czerwone krostki ma ...

mamami1 gdybys nie zdazyla z wnioskiem o Familienbeihilfe to wyplacaja go do 3 lat wstecz;-) a o Kinderbetreung trzeba zlozyc wnioski do 6 miesiecy od urodzenia dziecka. Ale bez decyzji o Familienbeihilfe mozesz pomarzyc niestety tylko o Kinderbetreung. Ja to zawsze powtarzam - najlepiej dzwonic i popedzac urzedasow, w moim przypadku zawsze pomagalo :tak: moj Maz to wrecz dreczyciel taki byl wystrachany ze nie zdazymy i prawie codziennie dzwonil do Finanzamtu, a po 1,5 miesiaca byly juz pieniazki na koncie.

vixen89 -bardzo dziekuje za odpowiedz,tak jak mówiłas znalazłam wszystko kilka postów wczesniej:tak:. Poczekam jeszcze ten tydzien a pózniej chyba pofatyguje sie tam sama.Ale z tego co widziałam Ty też póznio wziełas sie za to załatwianie:-DAle jeśli udało Ci sie wszystko załatwić to najważniejsze

dziewczyny mozecie polecić lekarza rodzinnego polskiego okolice 2bez. lub 22.
czy któras z was robiła kurs przed porodem u położnej w wiedniu, wiecie jak to wygląda i czy warto??

reklama
mamai1 nie ma za co :) No trochę późno się za to zabraliśmy, ale to tylko dlatego, że mąż nie miał kiedy wyrwać się z pracy aby pójść do ambasady wyrobić paszport synkowi, a do tego obydwoje rodzice byli potrzebni. No a bez paszportu nie mogliśmy wyrobić Anmeldebescheinigung no a bez tego jak sama wiesz nic się nie da załatwić :p Niby udało się załatwić wszystko, ale na pieniądze wciąż czekam... W ten piątek miną dwa tyg od doniesienia już wszystkich niezbędnych dokumentów do krankenkassy, więc mam nadzieję, że na dniach pieniążki będą.

marti_w chcecie przewijak taki wolnostojący (np na komodzie) czy nakładany na łóżeczko? Bo tego drugiego chyba tu nie znajdziesz, przynajmniej nigdzie nie widziałam, kupowaliśmy w Polsce, na taki wolnostojący nie mieliśmy miejsca :p

anetaz jest fajna aplikacja na telefon, nazywa się quando, wklepuję zawsze adres gdzie chcę się dostać, lub przystanek jeśli znam nazwę i pokazuje mi czym mogę dojechać, gdzie się przesiąść itd. Ta aplikacja jest z Wienier Linien, więc na ich stronce tak samo można sobie szukać

Do góry