reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Dziewczyny temat rzeka... Moj dzieciak (dzis 2 miesiace! :-) ) spi bardzo malo. W dzien 1-2godziny. W nocy max 6! Po kilku dniach nadrabia i przesypia pol dnia ale w nocy nadal czesto sie budzi. Czy ktoras tez tak miala? Czy z czasem Jonathan bedzie wiecej spal albo unormuja sie nocki? A i musze sie pochwalic. Obecnie jestesmy wylacznie na kp! :-) A nikt w to juz nie wierzyl bo dokarmialam od urodzenia. Kapturki nadal uzywamy ale nad tym tez pracuje.

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dokladnie z tymi pomiarami to roznie bywa u mnie w 38tyg dzien przed porodem bylo 2870 a dzien pozniej mala sie urodzila 2520 wiec 300gram.

Happy Mia jak byla taka malutka to spala za to teraz mam z nia problem od 2 msc budzi sie w nocy co chwile dzis w dzien spala lacznie 2h wiec malo jak ja klade spac o 21 to spi gora do 6 rano przy tym z 6 razy sie obudzi. Mysle ze na to nie ma reguly kazde dziecko jest inne. Moj starszy syn jak byl malutki wogole nie spal tzn bardzo malo dopiero jak mial 1.5 roku to sie to zaczelo zmieniac na lepsze.
Super ze udalo wam sie karmic wylacznie piersia :)
Happy na spacerze tez nie spi?
Moze go brzuszek boli?

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

Ola na spacerze zaczal spac w nosidelku ale ja wtedy nie pospie sobie a dluzej niz 1-2h go nie ponosze bo mi plecy wysiadaja (po cc mam te bole). Kolek nie ma ale trzeba sie nim bez przerwy zajmowac. On najwiecej odpoczywa jak ciumka cycek ale probuje go od tego odzwyczaic bo pierwsze miesiace bez przerwy na kanapie z nim siedzialam ;-) Poza tym ucze go pic efektywnie.

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny pomiar zależy podobno od sprzętu (im nowszy tym dokładniejszy pomiar) no i od zdolności lekarza. Przy Eryku gin. tłumaczył, że komputer oblicza wagę na podstawie obwodu główki i brzuszka dziecka. Przy Eryku jak miałam USG w szpitalu to pomylili się bodajże tylko o 10g, a przy Olinku wyliczyło dokładną wagę. U siostry "tylko" o 700g się pomylili:laugh2:
Happy, jak Eryk był malutki, to w ciągu całej doby przesypiał maksymalnie 2 godziny (przez pierwsze trochę ponad 3 miesiące kiedy by tylko na piersi), z tym, że on kiedy nie spał to się darł w niebogłosy. Gratuluję kp! Droga usłana kolcami, ale jeżeli dziecko dobrze je znosi, to warto się pomęczyć. Też używam kapturków i już przy nich zostanę, bo mam wklęsłe brodawki i żadna z 3 doradczyń nie była w stanie Oliego nauczyć ich chwytać.

Dziewczyny, gdzie kupię woreczki do mrożenia pokarmu? Małż kupił mi pojemniczki, ale po pierwsze drogie toto, co chwile się kończą i kupę miejsca w zamrażarce zajmują. A mi mleko strzyka po ścianach i jak sobie laktatorem nie ulżę, to chyba wybuchnę.

Happy oj nie ucz spania przy piersi bo im bedzie starszy tym bedzie gorzej moja Mia tak wlasnie ma budzi sie w nocy tylko po to zeby pocumkac nie je tylko spi przy piersi jak ja chce polozyc to placze probuje ja tego oduczyc ale ciezko nam idzie ona nie toleruje smoczka wiec oszukac jej sie nie da :( Mnie w dzien uratowala hustawka elektryczna wlaczam hustanie szum fal i mala Spi wiem ze to niezbyt dobry nawyk ale czasem tez jestem tak padnieta ze juz nie moge.

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

Zosia tez teraz duzo wiecej niz na poczatku sie budzi, czasami mam wrazenie, ze co 5 min i niestety tez przy cycku, staram sie ja nakarmic i odlozyc ale nie zawsze sie da, teraz znowu zeby dokuczaja, juz dziasla.napuchniete i juz biale zabki widac to teraz w ogole cala noc cyc

Napisane na HUAWEI RIO-L01 w aplikacji Forum BabyBoom

Happy gratuluje kp!! Super, poerwszy skok za wami i się udało przetrwać. Z budzeniem bywa różnie. Moja ma nieraz noce, że budzi się co chwilę, a nie raz potrafi przespać do rana. Teraz może się budzić chociażby przez upały, bo mu gorąco. Happy chula Ci może TV w ciągu dnia? Podobno dzieciaki przez te fale co emituje odbiornik mogą niespokojnie spać...
U nas na szczęście nie trzeba było żadnych suszarek, odkurzaczy czy szumisów :)
U nas chyba u góry coś powoli idzie, bo zaczynają puchnąć coraz to niżej i faza na wszystko do buzi od nowa się zaczęła. Ale ślinotoku brak to jeszcze pewnie sporo to potrwa...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Happy gratuluję kp!!! Oby tak dalej :-) jak znajdziesz sposób na efektywne ssanie to się podziel, bo właśnie taki problem miałam z Filipem, 30 sekund ssania i zaraz spał, budziłam, chwilę possał i znów to samo... Jednak przy drugim obiecałam sobie, że będę walczyć o kp choćby nie wiem co! Co do spania niestety nie pomogę, Filip odkąd miał 2,5 miesiąca spał po 10-12 h, zostało mu tak do dziś :p no ale on na mm od trzeciego miesiąca, to też inaczej... Na pewno Jonathankowi unormują się nocki, nic się nie martw :)

Te pomiary to według mnie w ogóle nie wiarygodne, może to faktycznie od sprzętu zależy. Filip miał mieć 3,5 kg a urodził 3990g, koleżankę straszyli, że jej dziecko będzie miało przeszło 4 kg a urodziła chłopczyka trochę ponad 3 kg, więc to bardzo duże rozbieżności.

Ach z tym spaniem. łucja co 3 godz sie budzi i to jakby budzik miala wlaczony bo zaspala o 21 pozniej rowna polnoc wstala a potem 3 i 6. Teraz juz fika na łozku. W nocy to slyszalam jak nogami sie tlukla o lozeczko. Cale szczescie ze jest ochraniacz bo nogi w siniakach by byly. ;)

reklama
Dziewczyny garnki na indukcje... ktore dostepne tu najlepsze? Bo znalazlam WMF i jakos mi sie nie podobaja za specjalnie :/

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Do góry