reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

mb1:-)To tak jest jak sie pisze i karmi cycem ..

Sms od poziomeczki "Maja urodzila sie 17.04 o 12.21 4030g i 53cm. Jeszcze jestesm y w szpitalu
bo ma zoltaczke i malo je. Ale poza tym jest slodkai piekna."

reklama
Suuuper!!! :-D
Ja tylko na chwilke wpadlam... pracy mnostwo, ale jutro robie sobie wczesniej przerwe... na Womans day! :-) ide na zakupy...
milego dnia dziewczyny!!!

POZIOMECZKA
wielkie gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wreszcie sie doczekaliscie!
Maja duza dziewczynka-niech sie zdrowo chowa i przynosi wam wiele radosci......
Oczywiscie czekamy na relacje i fotki malutkiej
:tak:
Jeszcze raz wszystkiego naj.....

Poziomeczka wielkie gratki:-D
Happy wlasnie zobaczylam twoja sygnaturke i link. Wiesz, ze my sie juz znamy z innego forum:-D

mb_1: zaraz zaraz... St.Pöten, 4 lata w Austrii...hmmm Karolcia??? To Ty???

frania20: widzialam przed chwila na nk Twoje ostatnie zdjecie. Fajna fryzurka. Slicznie wygladasz. Do jakiego fryzjera w koncu poszlas? Drogo bylo?

happy - zgadza sie:-D
Orientujecie sie jak to jest z tymi urlopami wychowawczymi? Dla mnie wciaz Karenz to czarna magia.
Wiem, ze po tych 16 tygodniach (8 przed i 8 po porodzie) moge sobie wybrac jeden z 5 modeli, ale ja bede chciala wczesniej wrocic na pare godzin do pracy i tu sie zaczynaja schody. Wszedzie jest napisane, ze jak jestem na Karenz to moge dorobic ok 300€. A przy tych modelach o Kinderbetreungsgeld jest napisane, ze mozna dorobic rocznie ok 16000€. To jak to w koncu jest?
A ja mam dzis od samego rana lenia. Rano nie moglam sie dobudzic, a teraz czeka mnie calusienki dzien w pracy. Dobrze, ze jutro juz piatek:-p
Milego dnia Wam zycze

mb_1: wow! Gratuluje! Jak ogladalam niedawno (czas szybko leci ;-)) Twoje ostatnie zdjecia to jeszcze z plaskim brzuszkiem chodzilas. :-D Jakos do tej pory nie udalo nam sie spotkac, ale moze w przyszlosci... :-)

A co do Karenz i mozliwosci dorobienia... ehh moj doradzca podatkowy juz wszystko zaplanowal, my tylko na dzidzie czekamy ;-)...
Od tego roku jesli zdecydujesz sie na jeden z trzech modeli 30+6, 20+4 lub15+3 to mozesz dorobic sobie max. 60 % ostatnich zarobkow, min. ale 16.200 euro w roku, nie ma miesiecznych ograniczen (liczy sie rok). Tu masz linka z kalkulatorem na obliczenie swojej granicy KBG-Online-Rechner Zuverdienst.
Co do ostatniego modelu Karenz napisze jak wroce z zakupow! Milego dnia!!!!

Happy mam nadzieje, ze w koncu jakos uda nam sie spotkac na tej umowionej od dawna kawce:-)
Co do Karenz- ja nie rozumiem tylko tego czemu pisza raz ze mozna dorobic ok 300 euro, a jak szukasz o Kinderbetreungsgeld to dopiero wtedy dostajesz te modele. Ta stronke, ktorej link podalas juz znam. Troche czytalam na poczatku ciazy, zanim powiedzialam w pracy:-D Teraz zastanawiam sie jak mam napisac podanie:-) Czy jak wpisze podanie o Karenz to bedzie to rownowazne z tym, ze do Kinderbetreungsgeld bede mogla dorobic to min 16200€ rocznie czy 300 miesiecznie? Mam nadzieje, ze zrozumiecie o co mi chodzi:baffled:
No coz dzisiaj idziemy wreszcie rozliczyc podatek :zawstydzona/y:to od razu zapytam o to doradcy.

mb_1: z tego co wiem, to te 366,33 euro miesiecznie to jest brutto, a te 16200 to ani brutto ani netto... :baffled:. I te 366,33 euro to tylko w wypadku geringfügige Beschäftigung (firma moze Ciebie zatrudnic na takich warunkach)... hmm, ale te 16200 to skad?... daj znac jak cos sie dowiesz, bo mi juz tez sie poplatalo... :-D

reklama
Witam porannie,
nie dowiedzialam sie za duzo. Bylam w AK i pani mi powiedziala, ze Karenz to Karenz, a Kinderbetreungsgeld to Kinderbetreungsgeld :-D Hmmm i badz tu madry. Pani w ogole byla zdziwiona, ze chce tak szybko wrocic do pracy:szok: Jej slowa:Matka to powinna z dzieckiem zostac w domu minimum 2,5 roku. A ja jesli wszystko bedzie dobrze, chce od stycznia pracowac pare godzin. Tym bardziej, ze szef sie zgadza zebym pracowala z domu.
Dostalam tylko jakas broszurke. Jak wreszcie dojde o co w tym chodzi, to na pewno napisze.
Jedyne czego sie wczoraj waznego udalo mi dowiedziec, to to ze podczas Mutterschutz nie moge nawet palcem kiwnac w naszym sklepie internetowym. Mimo, ze jest to dzialalnosc tylko na mnie i nie mam zadnych pracownikow wszystko bedzie musial robic moj maz :-p. Mi nawet nie wolno wydrukowac rachunku.
A tak w ogole, to WRESZCIE PIATEK. Zycze Wam udanego weekendu! Ja pewnie zajrze dopiero po niedzieli.

Do góry