reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Chodzi Ci o moje dziecko? Mój syn już długo chodzi do przedszkola, w maju trzy lata kończy :) Zaczął gdy miał 16 miesięcy, bo ja wracałam do pracy

reklama
Tylko za jedzenie płaci się w państwowym, jakoś 60-70€. Prywatne to ceny ok 120-130€/cały dzień, nasze jest droższe, bo aż 220€, ja płacę dużo mniej, bo jestem pracownikiem

Ja właśnie też chce od września 2017 posłać mała, pewnie w państwowym miejsca już nie będzie ale fajne prywatne znalazłam to mam nadzieję , że chociaż tam:)
A z tym numerem to nie mogę w internecie tego ogarnąć więc w piątek wybiorę się osobiście

Bubcia to lepiej już biegnij do tego przedszkola zapisać, bo naprawdę z miejscami jest ciężko... Zwłaszcza w Krippe, dla trzylatków łatwiej jest o miejsce, ale z maluszkami problem, bardzo często jest tak, że rodzeństwo ma pierwszeństwo, u nas właśnie większość miejsc zajętych to przez rodzeństwo dzieci, które już jest u nas w przedszkolu. A nawet nie raz rodzeństwo jest na liście oczekujących...

Vixen a jeszcze tak z ciekawości, jeżeli miasto by nie doplacalo lub jeżeli np ktoś tego na nie ma to ile kosztuje takie przedszkole? To tak z czystej ciekawości

Vixen a słyszałaś jakieś opinie o KIWI? My czekamy jeszcze na odpowiedź z Kinder Company ale czarno to widzę...się nam zachciało przeprowadzek :/
Bubcia pewnie co przedszkole to inna kwota...

reklama
Bubcia niestety nie wiem gdzie mam cennik, dopiero co się przeprowadziliśmy, więc pewnie gdzieś jeszcze w kartonie, ale z tego co kojarzę to maksymalna kwota to było jakoś 700€ [emoji33][emoji33] Jednak bez obaw, te kwoty z dofinansowaniem to są dla każdego i w zasadzie jedynym wymogiem jest Kinderummer i meldunek w Wiedniu :) Tylko tak jak pisałam wyżej, nasze przedszkole jest sporo droższe na tle innych.

Karolask teraz jest właśnie wątek w Matkach Polkach na fb o Kiwi. Koleżanki córka tam chodzi i bardzo sobie chwali. Mnie niestety nie podoba się ich system czyli otwarte grupy - dzieci mogą się przemieszczać po całym przedszkolu, starszaki do maluchów i odwrotnie. Jedni widzą w tym plus, dla mnie to jest na minus. Jeśli dobrze się orientuję, to posiłki i Morgenkreis mają dzieci w swoich grupach wiekowych, to chociaż tyle.
W którym Bezirku w Kindercompany zapisywałaś? Ja właśnie w Kindercompany pracuję i z tego co mi moja dyrektorka mówiła, to chyba tylko na Perfektastrasse mają jeszcze miejsca na 2018 rok, a tak to wszystko pełne... Latem tego roku rusza nowa filia w 18. Bezirku to może tam coś łatwiej będzie

Do góry