reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

To u nas cos ostatnio problemy z tym spaniem. Zasypia na 10min budzi sie marudzi i tak w kolko. Wczoraj to juz wogole byla tragedia.

reklama
Ola u nas to samo. Idzie spac 20 21. Budzi sie na jedzenie o polnocy gdzies a potem 4 i cos mruczu i idzie spac potem 7 znowu je i przed 10 sie budzi. Potem czasem za godzinke spi ale sie budzi i nie da nic zrobic. W niedziele caly dzien przespala. A tak to jeszcze zasnie gdzies o 17 i spi do 18 . potem pobawimy sie kapiel i idzie spac. Ale naprawde tez jakas maruda sie z.niej zrobila.

No juz coraz wieksze te nasze maluchy i juz tak nie chca spac.
Mala sie juz coraz dluzej bawi na macie w sumie podoba jej sie jak cos tam swieci i gra i jest chwila spokoju ;)

Ojjj nasza sama niechce siedzieć. Jak tylko mnie albo M zobaczy to już nie da odejść :D A jak się uśmiecha na mój widok :) ajjj... codziennie się od nowa w niej zakochuje :p nawet jak się drze niemiłosiernie. A pokazuje ostatnio, że jednak potrafi protestować i to głośno.

Hehe a u nas to samo jest. Sama siedziec nie chce . wystarczy ze widzi albo slyszy. I juz spokoj. Ale jak czasem " krzyczy" to chyba sasiedzi slysza no ale to nie jest za często. Bo ogolnie jest grzeczna. Ciekawa jestem jak bedzie sie zachowywac wsrod mojej rodziny jak pojedziemy na swieta . czy np zostalaby na chwile z moja mamą czy nie ;) musimy sprobowac
Karola a jak bylas na zakupach to jak bylo z karmieniem malej??? Mialas butelke.. Czy moze karmilas piersia czy mala sie nie prosila o jedzenie

Mała dostała butle z moim wcześniej odciągnietym mlekiem :) bo w centrum handlowym mnóstwo ludzi i nie było gwarancji, że będę miała gdzie usiąść, żeby się bawić cycem. U lekarza np. jak jesteśmy i czekamy to dostaje cyca. Tam jest gdzie nakarmić w spokoju i można sobie pozwolić na siedzenie i ssanie do woli. A mała jest na etapie, że jak ją coś rozproszy to odwraca głowe i zapomina o jedzeniu.

dobra nadrobilam was ale nie pamietam co mialam komu napisac

widze temat kupkowy, moja mala na cycku a kupke robi 6-8 razy dziennie , myslalam, ze jak bedzie starsza to nie bedzie tak czesto ale narazie sie nie zmienia

ja mala usypiam o 20-21 pozniej sie budzi znowu po 22 a pozniej to juz jakos 3 i 6-7 a w dzien na spacerze i po powrocie lacznie spi codziennie ok. 4 godziny ale my zawsze o tej samej godzinie wychodzimy to ona przyzwyczajona i spi, a nie wiem czy juz pisalam ale znowu akceptuje wozek to nawet os´tatnio na rolkach z wozkiem bylam :)

a dziewczyny jak zdobc ten nr do przedzszkola ?

Super :) moje rolki się kurzą w piwnicy. Jakoś się boję, że jak wyrżnę (a zdarza mi się :p) to razem z wózkiem polecimy i że trochę za szybkie tempo dla małej będzie :/ Poczekam, aż podrośnie ;)

Z przedszkolami masakra jakaś. Ja szukam miejsca odkąd się mała urodziła i co nie wybiorę to nie ma miejsc :(
Udało się w KIWI w 11nastym. Dziewczyny czy zwracają coś za prywatne przedszkole jeśli oboje pracujemy? Bo w Państwowych zanim miejsce się znajdzie to młoda szkołę skończy :D

Numer wyrabialiśmy online zaraz po urodzeniu ;)
www.kindergaerten.wien.at

karolask87 nasi znajomi szukają już miejsca w przedszkolu, a dziecko jeszcze się nie urodziło i nie potrafią miejsca znaleźć, masakra jakaś z tymi miejscami. W mojej filii gdzie pracuję (a w sumie w innych też) jesteśmy do września 2018 zabukowani. Co do zwrotu to nie wiem jak KIWI, ale w moim (też prywatne) gdy dostaliśmy cennik to były ceny podane już z dofinansowaniem od miasta (pod warunkiem, że jest meldunek w Wiedniu i ma się Kindernummer). Bez tego numeru ceny horrendalne. Oprócz tego można odpisać przedszkole od podatku, więc też zawsze jakiś zwrot jest.

Bubcia nr można online tak jak napisała Karolask, a można też osobiście, wyrabiają go na miejscu.

reklama
Vixen89 a ile będzie mieć mały jak zacznie chodzić? Bo ja chce posłać swoją od września 2017 do grupy z maluchami. Będzie mieć niecałe dwa wtedy.

Do góry