reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

To u nas cos ostatnio problemy z tym spaniem. Zasypia na 10min budzi sie marudzi i tak w kolko. Wczoraj to juz wogole byla tragedia.

reklama
Ola u nas to samo. Idzie spac 20 21. Budzi sie na jedzenie o polnocy gdzies a potem 4 i cos mruczu i idzie spac potem 7 znowu je i przed 10 sie budzi. Potem czasem za godzinke spi ale sie budzi i nie da nic zrobic. W niedziele caly dzien przespala. A tak to jeszcze zasnie gdzies o 17 i spi do 18 . potem pobawimy sie kapiel i idzie spac. Ale naprawde tez jakas maruda sie z.niej zrobila.

No juz coraz wieksze te nasze maluchy i juz tak nie chca spac.
Mala sie juz coraz dluzej bawi na macie w sumie podoba jej sie jak cos tam swieci i gra i jest chwila spokoju ;)

Ojjj nasza sama niechce siedzieć. Jak tylko mnie albo M zobaczy to już nie da odejść :D A jak się uśmiecha na mój widok :) ajjj... codziennie się od nowa w niej zakochuje :p nawet jak się drze niemiłosiernie. A pokazuje ostatnio, że jednak potrafi protestować i to głośno.

Hehe a u nas to samo jest. Sama siedziec nie chce . wystarczy ze widzi albo slyszy. I juz spokoj. Ale jak czasem " krzyczy" to chyba sasiedzi slysza no ale to nie jest za często. Bo ogolnie jest grzeczna. Ciekawa jestem jak bedzie sie zachowywac wsrod mojej rodziny jak pojedziemy na swieta . czy np zostalaby na chwile z moja mamą czy nie ;) musimy sprobowac
Karola a jak bylas na zakupach to jak bylo z karmieniem malej??? Mialas butelke.. Czy moze karmilas piersia czy mala sie nie prosila o jedzenie

Mała dostała butle z moim wcześniej odciągnietym mlekiem :) bo w centrum handlowym mnóstwo ludzi i nie było gwarancji, że będę miała gdzie usiąść, żeby się bawić cycem. U lekarza np. jak jesteśmy i czekamy to dostaje cyca. Tam jest gdzie nakarmić w spokoju i można sobie pozwolić na siedzenie i ssanie do woli. A mała jest na etapie, że jak ją coś rozproszy to odwraca głowe i zapomina o jedzeniu.

dobra nadrobilam was ale nie pamietam co mialam komu napisac

widze temat kupkowy, moja mala na cycku a kupke robi 6-8 razy dziennie , myslalam, ze jak bedzie starsza to nie bedzie tak czesto ale narazie sie nie zmienia

ja mala usypiam o 20-21 pozniej sie budzi znowu po 22 a pozniej to juz jakos 3 i 6-7 a w dzien na spacerze i po powrocie lacznie spi codziennie ok. 4 godziny ale my zawsze o tej samej godzinie wychodzimy to ona przyzwyczajona i spi, a nie wiem czy juz pisalam ale znowu akceptuje wozek to nawet os´tatnio na rolkach z wozkiem bylam :)

a dziewczyny jak zdobc ten nr do przedzszkola ?

Super :) moje rolki się kurzą w piwnicy. Jakoś się boję, że jak wyrżnę (a zdarza mi się :p) to razem z wózkiem polecimy i że trochę za szybkie tempo dla małej będzie :/ Poczekam, aż podrośnie ;)

Z przedszkolami masakra jakaś. Ja szukam miejsca odkąd się mała urodziła i co nie wybiorę to nie ma miejsc :(
Udało się w KIWI w 11nastym. Dziewczyny czy zwracają coś za prywatne przedszkole jeśli oboje pracujemy? Bo w Państwowych zanim miejsce się znajdzie to młoda szkołę skończy :D

Numer wyrabialiśmy online zaraz po urodzeniu ;)
www.kindergaerten.wien.at

karolask87 nasi znajomi szukają już miejsca w przedszkolu, a dziecko jeszcze się nie urodziło i nie potrafią miejsca znaleźć, masakra jakaś z tymi miejscami. W mojej filii gdzie pracuję (a w sumie w innych też) jesteśmy do września 2018 zabukowani. Co do zwrotu to nie wiem jak KIWI, ale w moim (też prywatne) gdy dostaliśmy cennik to były ceny podane już z dofinansowaniem od miasta (pod warunkiem, że jest meldunek w Wiedniu i ma się Kindernummer). Bez tego numeru ceny horrendalne. Oprócz tego można odpisać przedszkole od podatku, więc też zawsze jakiś zwrot jest.

Bubcia nr można online tak jak napisała Karolask, a można też osobiście, wyrabiają go na miejscu.

reklama
Vixen89 a ile będzie mieć mały jak zacznie chodzić? Bo ja chce posłać swoją od września 2017 do grupy z maluchami. Będzie mieć niecałe dwa wtedy.

Do góry