reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Bubcia jezeli chodzi o diete to jak najbardziej zacznij jesc wszystko tylko zapisuj np przez tydzien na kartce co jeszcz itd i obserwuj mala.
Ja przy synu zrobilam to samo zmienilam diete malo co jadlam mial straszne kolki juz sie balam cokolwiek zjesc bo placz od rana do wieczora. A jak zaczelam jesc wszystko doslownie wszystko nawet smazone i czasem cos slodkiego to byla duza poprawa maly zaczal lasnie spac i skonczyly sie problemy z brzuszkiem czyli tak jak Aniag mowi wiec chyba cos w tym jest. I kladzenie dziecka na przedramieniu tez u mnie bardzo duzo dawalo bo malemu bylo lepiej i zasypial.
Teraz np. Jem duzo jogurtow naturalny i owocowy + musli i w miare normalne obiady oczywiscie bez przesadnej ilosci oleju i malej do tej pory ani na chwile brzuszek nie bolal.

reklama
Happy do porodu szpitalna koszule bo mi bylo najwygodniej. A po porodzie juz swoje leginsy dres i bluzka.
A to zalezy ile w ciazy przytyjesz bo ja dzien po porodzie wazylam juz tyle co przed ciaza i wszystko na mnie wisialo.
Jedynie co to biodra troszke szersze przez jakis czas zostaja wiec i leginsy powinny byc dobre te co w ciazy nosilas. No i zanim macica sie obkurczy to brzuszek troszke zostaje.

Bubcia a malenka jest sliczna jej same baby :)

Karolask to malutka fajnie i ladnie przybiera :) my dopiero za 4tyg szczepienie mamy.

Nie podaje sie noworodkowi herbatki koperkowej, bo w pierwszych tygodniach życia może ona mieć właściwości uczulające. Sama możesz pić herbatki z kopru lub melisy czy inne lub roinbost cY jak to sie pisze... ja malo pilam herbat szczerze mowiac, opijalam sie woda z filtra i czsem sok malinowy lub jablkowy dolewalam. Dzieciaczki maja jeszcze nie dostatecznie rozwiniety uklad pokarmowy wiec te bole brzuszka spowodowane gazami uzasadnione choc to jak pisze Karolask w malym procencie kolki.
My tez sposoby opisane wlasnie przez Karolask stosowalismy i jedne pomagaly barfziej lub mniej takze Bubcia probuj i obserwuj Ksiezniczke moze cos przyniesie ulge a chustowanie suoer sprawa wiec trzymaj sie tego a tymbardziej jak Mala lubi i dobrze sie czuje :-)...a herbatek/wody nie podawaj Małej, dopiero po ok skończonym 6 mcu, zeby jelitka byly gotowe wpelni na zmiane ph...
Antiflat u nas był lepszy niz sam simplex w awaryjnych przypadkach wiec chyba to od dIeciaczka zależy...
..a co chodzi o diete to warto jesc zdrowo i nie szalec z odmawianiem sobie jedzenia bo potrzebuje sie duzo energi zeby mleczko wyprodukować ktore jest dopasowane do potrzeb dzieciątka
Wiadomo trzeba obserwowac czy cos nie uczula ale jesc trzeba : -)

Ja do porodu tez w szpitalnej koszuli bylam po porodzie tez ale na drugi dzien ubralam juz swoja koszule a co do brzuszka to mialam troche jak na poczatku ciazy teraz jest juz mniejszy i zapinam sie juz w swoje spodnie sprzed ciazy. Chociaz mam takiego flaczka jeszcze. Jestem ciekawa ile jeszcze tak bedzie wygladal no ale dopiero 9 dni po porodzie ;)

Bubcia zapobiegawczo, to niech sobie pediatra maść na ból dupy kupi:laugh2: Nie cierpię takich doktorków, co apobiegawczo takie leki dają. Jeszcze zrozumiem jakiś naturalny środek, ale nie lekarstwo i to z cynkiem...
Antiflat i SabSimplex podawałam naprzemiennie. Skończyłam buteleczkę jednego, to zaczynałam drugiego. Nie mieszałam ich ze sobą.
Ja po pół roku podawałam też (co jakiś czas) probiotyk OmniBiotic Panda, bo od tych biegunek i zatwardzeń małemu się rozstroiła flora bakteryjna. Trochę droższy jest, ale efekty super. Sami z mężem go piliśmy po chorobie.

happy ja na drugi dzień po cc założyłam sobie luźne bawełniane spodenki i bluzkę na ramiączka (i tak mi za gorąco było). Położna powiedziała, że jeśli mi w koszuli źle, to mogę założyć co chcę, obym nic nieprzyzwoitego nie odsłaniała;-) ;) Koszula szpitalna była nawet znośna, ale straszliwie było mi w niej gorąco. Ja się w ciuchy sprzed ciązy nie zmieściłam po dziś dzień. Ważyłam 56kg, teraz ważę 72:zawstydzona/y: I żadne diety i ćwiczenia tego nie zmieniły. W spodnie się mieszczę, za to brzuszek mi został. No i piersi mi zostały. Z B na F, już się boję co będzie po porodzie.

Happy nie my chodzimy do pediatry w 12. Bezirku ale zmienić musimy
Ja w szpitalu przez cały czas byłam w ich koszuli bo było mi najwygodniej no i szkoda moich ubrań żeby się krwią pobrudzily, jak wychodziłam nalozylam spodnie sprzed ciąży , tydzień po porodzie nie miałam już prawie brzucha

Ja dziewczyn w teorii wiem , że powinnam wszystko jeść ale wiecie jak to jest jak wszyscy w koło gadają , że nie można większości , ale teraz zaczęłam jeść normalnie jak zawsze

Anet dzięki, to wiem w końcu czemu dziecku nie powinno się dawać herbatek, bo wszyscy mówią ,że nie można przy kp a ja nie wiedziałam czemu
A chustowac się uwielbiamy, czasami jak już jest bardzo źle to się zqchustujemy i skaczemy na piłce i się mała uspokaja a tak jak normalnie to wystarczy , że ja w zamotam i już spokój jest:)

Anitaka ja też jeszcze flaczka mam , jedrny jeszcze w ogóle nie jest

Ej Dziewczyny ja już jestem 4 tygodnie po porodzie i już prawie nie krwawilam a teraz nagle zaczęłam krwawic taka żywo czerwona krwią i mocno, to jest normalne?

Anitaka na brzuch po porodzie to tylko cwiczenia bo miesnie sa sflaczale ja coprawda brzuch mialam juz 4dni po porodzie plaski ale czuje ze wypadalo by troche pocwiczyc a jakos brak motywacji :p

Aniag biustu zazdroszcze i troche kg tez bym przygarnela ;) bo ja niespelna 3tyg po porodzie waze 49kg a waga leci dalej w dol i ani dupy ani cyckow. Wiec za duzo zle za malo jeszcze gorzej heh kobiecie dogodzic ;)

reklama
Bubcia ja tez tak miałam i bylam u dinhof bo sie przestraszylam... niby ok ale dala mi jeszcze na obkurczenie macicy chyba wtedy jakies tabletki... moze warto jechac na kontrole...

Do góry