reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

reklama
Dziewczyny a czy jak jest sie na mutterschutz i po porodzie przez caly okres kiedy sie nie pracuje to ma sie ubezpieczenie???

Anitaka a masz wochengeld? Bo wtedy ubezp na 100% jest. A paszport w ambasadzie robisz jesli jestescie oboje polakami. Pierwszy na rok wydali nam od reki. W miedzyczasie umieszczasz akt ur dziecka w polsce aby uzyskac pesel. Po roku dostajesz juz paszport na dluzej.

Mamuski czy kinderbetreuungsgled jest wyplacany w grudniu podwojnie w ramach weinachtgeld? Bo tak sie wlasnie zastanawiam... mam wariant 15+3 i za cholere mi nie wychodzi kwota 16.000 o ktorych byla mowa w dokumentach ktore krankenkasse mi przyslala...

Luiza niestety nie wszystko pojedyncze. Jedynie jak dziecko do szkoly chodzi to koncem wakacji jest 100 dodatkowo ale to z finanzamtu a nie krankenkasse

Nie za miesiac bede na mutterschutz i bede miec wochengeld. A jak jest sie na kinderbetreuung to ma sie ubezpieczenie ??? Chce wiedziec bo jeszcze nie mam slubu a bierzemy dopiero w czerwcu a musze byc pewna czy bede miala ubezpieczenie bo chyba nie majac jeszcze meza to nie moge podczepic sie pod ubezp. Narzeczonego...

reklama
Ja swojego narzeczonego ubezpieczylam pod siebie, wystarczy że mieszkacie razem ok. rok ( niecały ale nie pamiętam ile miesięcy dokładnie) i wtedy normalnie możecie być pod siebie ubezpieczeni

Do góry