reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Hej, byłam dzisiaj w kk no i się dowiedziałam tyle że dokumenty mam za jakiś miesiąc przynieść po 10 listopada ( a u mnie mutterschutzfriest zaczyna się od 25 listopada) czyli te dokumenty mam przynieść ok. 10 tyg przed porodem ,wcześniej nie wezmą bo może się coś zmienić jeszcze, przynieść trzeba zaświadczenie o tym że się jest wbciazy może być te z początku ciąży, mutter kind pass ( im potrzebna kopia stron 12-13) wypełnić trzeba informacje o koncie i to chyba wszystko, i trzeba z szefem porozmawiać czy on wyśle dokumenty do kk czy trzeba samemu z firmy wziąć i do kk zanieść

reklama
Ja sobie przypomnialam ze ja dostalam juz na poczatku ciazy taka kartke co firma ma uzupelnic. Lekarz itd... Wiec to chyba chodzi o ten formularz... Hmm a zaswiadczenie to chyba musze lekarza poprosic bo mi nie dal nic oprocz tamtego.

hej:) ja złożyłam wniosek o Wochengeld w zeszłym tygodniu. na ostatniej wizycie u lekarza dostałam taką niebieską kartkę, którą się dzieli na 3 (część jest dla mnie, część dla pracodawcy, a część dla kk) i jak to dostali, to nawet nie pytali o Mutterkindpass. Z tego, co zrozumiałam, to jeśli nie ma się takiego zaświadczenia, to wtedy wystarczy właśnie skopiować odpowiednie strony z Mutterkindpass i zadziała tak samo.

A co do potwierdzenia wysokości dochodów wystawianego przez pracodawcę - mi polecano przynieść osobiście, żeby się gdzieś nie zawieruszyło po drodze;)

Witam! Od kilku dni mieszkam w Wiedniu przeprowadziłam się tu ze względu ze mój facet tu mieszka i pracuje .Jestem w 18 tygodniu ciąży i chciałabym dalsze badania i wizyty zacząć tu i tu rodzić. Chciałbym się od was dowiedzieć czy nie jest za późno i co muszę tu zacząć załatwiać itp bo kompletnie nie wiem od czego zacząć ;( ?

cf878bf42e.png

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry