reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Xidalia w czasie pobierania wg napewno urlop nam juz noe przysługuje. Do czasu przejścia na wg mysle ze normalnie mozemy wykorzystać urlop jaki nam do tej pory przysluguje. Nie powiem ci jak to jest w przypadku niewykorzystania urlopu tzn czy firma wypłaca ekwiwalent za urlop. Mysle ze to jest juz do dogadania z szefem.

reklama
Hej dziewczyny powiedzcie mi jak to jest... kiedys tu wyczytalam ze jesli moj maz pracuje a ja nie pracowalam to mge sie starac o kinderbefruungsgelt czy jakos tak... na jaka kwote moge liczyc jesli maz zarabia najnizsza krajowa w austrii? Jesli sa tu mamu ktore sie nie krepuja to smialo moga napisac na swoim przykladzie jakie kwoty przez jaki okres pobieracie.. pytam bo jesli to sprawy groszowe to chyba bede zmuszona sciagnac tesciowa i isc do pracy...

Luiza na moim przykładzie nigdy tu nie pracowałam mąż pracuje tak jak i twój i normalnie dostałam Kbg:-) normalnie
Wybierasz sobie wariant który chcesz itp...

Gabi a ktory wariant wedlug ciebie jest najkorzystniejszy? I czy warto sugerowac sie tym co pisze na stronach polonika.at itp ze przy wariancie 12+2 kbg moze wynosic do 1000 euro miesiecze ze wspomnianymi wczesniej zarobkami meza? Czy kwoty sa znacznie mniejsze?

Dokładnie jest tak jak pisze na polonika.at ale to nie ma nic wspólnego z zarobkami męża kbg dostaniesz ty. Ja miałam 15 +3 wsumie to się najbardziej opłaca ten najdłuższy bo do podziału jest 16 tys i im dłużej bierzesz to dostaniesz więcej:-) Dziewczyny jak coś pokręciłam to poprawcie bo ja już to ponad rok temu zalatwialam :-)

Gabi nawet nie wiesz jak mnie pocieszylas :) ja juz sie balam ze naprawde bede musiala zostawic maluszka w domu i z musu przestawic na butelke od narodzin by pojsc do pracy... u mnie coraz blizej niby termin na 22 kwietnia ale jakies przeczucie jest ze synek sie moze pospieszyc ;)

Ja ogolnie postanowilam sobie karmic piersia do 6 miesiaca uwazam ze to najlepszy moment zeby odstawic bo im dziecko starsze tym madrzejsze i trudniej mu tego cycula odebrac ;) fakt faktem jeszcze nie urodzilam i nie wiem czy wgl bede karmic ale jesli nawet to mam nadzieje ze wytrwam w swoim ppstanowieniu ;)

reklama
@Luiza1204 ja uwazalam, ze karmienie piersia jest delikatnie mowiac "niesmaczne" i bede to robic najwyzej miesiac, a skonczylo sie karmieniem przez prawie 2 lata :rofl2:

Do góry