reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Hej ja słyszałam o tym rozlonkowym ale to w Grecji ze płacą go rodzinom w których np ojciec jeździ tirem i nie ma go w domu powyżej iluś tam dni ale tutaj tyle czytam o różnych zasilkach i z takim się nie spotkałam;-)
Mokito to już wszystko w pogotowiu;-) szczęśliwego rozwiązania :-)

Mamy mam pytanie. Sama wychowuje syna i jestem na etapie wyboru KBG tylko mam dylemat. Kolezanka powiedziała ze jeśli bralam Wochengeld to będą mi płacić o 2 miesiące krócej. Jeżeli wezme na 18 miesiecy a jako samotna matka dostanie tylko na 15 i jeszcze 2 odpadna wiec będą mi płacić tylko przez 13 miesięcy. Trochę pogmatfalam ale może ktoś zrozumie i posłowie czy to prawda?? Pomozcie :(

Czarna jesli wybierasz model 15+3 tzn dostajesz pieniadze do 15 miesiaca zycia dziecka. Przez pierwsze 8 tyg. po normalnym i 10tyg po cesarce (O ile dobrze pamietam ) dostajesz Wochengeld naliczane na podstawie twoich zarobkow. Przez reszte czasu (az do 15 miesiaca zycia dziecka)dostajesz KBG. Powinnas dostac list z KK o decyzji najpierw odnosnie Wochengeld, a potem KBG

Ostatnia edycja:
A jeśli w formularzu o KBG w pisze ze chce pobierać pieniądze nie od porodu tylko powiedzmy od marca to będą mi wypłacać prze 15 miesięcy od począwszy od marca czy przez 13 miesięcy odliczajac 2 miesiące Wochengeld?

Ostatnia edycja:
Czarna to nie jest przez 15 tylko do 15. miesiąca życia dziecka, inaczej się nie da. Ja miałam ten wariant, 12 tygodni po porodzie dostawalam Wochengeld (dłużej z powodu cc) a potem już przychodziło KGB do 15. miesiąca życia dziecka. Tak więc w sumie to wychodzi, że mamy ktore mają wochengeld dostają kgb krócej.

Hej dziewczyny , mam pytanie może macie doświadczenie w tym temacie Moja koleżanka złożyła papiery o pozbawienie praw rodzicielskich ojcu, wniosek został odrzucony i ojciec ma prawa do opieki , pytanie , czy w tej sytuacji ona musi się za każdym razem pytać go o pozwolenie na wyjazdy np. do polski , czy potrzebuje jego podpisów do dokumentów dla dziecka itp ???
Na czym ta opieka ma polegać?? :/:/

z góry dziękuje za odpowiedzi

Witam wszystkie mamy!

Niestety w AK są na tyle niemili, że odmówili mi terminu spotkania z jednym z ich "adwokatów". Nawet nie wiem czy mają prawo tak zrobić, no ale trudno - próbuję sobie poradzić inaczej, czyli pytając Was :)

Moje pytania dotyczą głównie prawa pracy. Jestem oczywiście w ciąży (15 SSW), pracuję od 4 lat w tym samym miejscu.

Czy i do ilu dni mam prawo urlopu? Może mi szef wypłacić ekwiwalent, czy jest to zabronione i mam urlop zużyć do rozpoczęcia absolutnego beschaeftigungsverbot(czyli zacznę pobierać WG)? Czy za czas, w którym pobieram WG przysługuje mi też urlop?

Jeżeli odpowieci mi na te pytania, zadam następne :)

Dziękuję z góry za pomoc!

Pozdrawiam

reklama
Do góry