Kasia do pracy nie musisz iść po tych dwudziestu miesiącach, ale te +4 miesiące nie dostaniesz kasy niezależnie od tego czy wrócisz do pracy czy nie, to jest tylko do ewentualnego przepisania na męża. Te 390€ to są zarobki których nie może przekraczać kobieta, która chce wrócić do pracy pobierając jeszcze KGB, a nie zarobki męża który też chce iść na Karenz. Widocznie mąż tej znajomej nie przekraczał 16.200€ rocznie skoro dotał KGB lub coś będzie musiał zwracać, innej możliwości nie ma.
Tak więc podsumowując, KGB może ale nie musi pokrywać się z Karenz, możesz nawet brać pieniądze tylko 12 miesięcy, a na macierzyńskim możesz siedzieć dwa lata, tylko wtedy przez rok nie dostaniesz pieniędzy. Skoro wzięłaś wariant 20+4 to po dwudziestu miesiącach możesz, ale nie musisz iść jeszcze do pracy, możesz jeszcze te 4 miesiące być w domu, ale Tobie płacić nie będą. Kiedyś Patili bardzo fajnie to tutaj wyjaśniła, bo ja kiedyś myślałam, że KGB i Karenz się pokrywają, a wcale tak nie jest. Przykład: wzięłam wariant 15+3 i byłam pewna, że jak Filip skończy 15 miesięcy, to muszę iść do pracy, a szefostwo mi ustaliło, że wracam dopiero po 18 miesiącach. Sama prosiłam o wcześniej powrót, no bo te trzy miesiące to już bez KGB są
Ja już się nauczyłam i nie słucham nikogo, w sensie znajomych znajomych, bo ktoś słyszał to czy tamto, tylko o wszystko sama się dowiaduję, bo każdy mówi co innego i bardzo często wprowadzają w błąd bo sami dokładnie nie wiedzą. Już nawet słyszałam, że za urodzenie dziecka Finanzamt płaci 10.000€ także wiecie...