reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

hej Dziewczyny mam do Was pytanie,ostatnio rozmawiałam za znajomą i mówiła mi o jakiś pieniążkach przyznawanych przez gminę z tytułu urodzenia dziecka,wiecie coś może na ten temat?

reklama
Czesc, pewnie chodzi o prezent od gminy z okazji urodzin dziecka. To zupelnie indywidualna sprawa - my dostalismy zestaw ubranek z h&m, a kuzyn bodajze 150eu. To tylko i wylacznie dobra wola gminy

Witajcie :-) i ja mam pytanko do Mam, ktore mialy wywolywany porod... bo jutro mam ostatni termin w szpitalu.. bedzie jutro 10 dni po terminie... prosze o jakies info :-)

Kapelutek ja miałam wywoływany poród 10 dni po terminie. Najpóźniej o 8 rano miałam się stawić na porodówce. Zrobili ktg, dostałam dopochwowo tabletkę i po niej miałam godzinę leżeć, potem znów ktg. Miałam jakieś tam minimalne bóle, ale ktg wciąż nie pisało żadnych skurczy, rozwarcie tylko na 2 cm (przed tabletką tylko 1 cm). Niestety zanim zaczęła się jakakolwiek akcja porodowa dostałam krwotok i natychmiast podjęli decyzję o cesarce. Mam kilka koleżanek, które miały wywoływany poród i żadna nie urodziła w dzień wywoływania porodu... Z tymże to w Pl, jednej aż 5 dni wywoływali (ale ona nie była po terminie, wywoływali jej szybciej ze wzgledu na cholestazę). Mam nadzieję, że u Ciebie szybciej pójdzie :) jednego mozesz być pewna, ze szpitala wyjdziesz z dzidzią :) Powodzenia i nic się nie stresuj, będzie dobrze! Ja miałam też próbę wywołania porodu w dzień terminu, powodem było "suspektes ctg" i wtedy leżałam pod kroplówką (oksytocyna), ale nic to nie dało i odesłali mnie do domu. Jak byłam na ktg w dziewiątym dniu po terminie to dali mi do domu olej rycynowy żebym sobie usmażyła na nim jajecznicę, podobno wywołuje skurcze i działa przeczyszczająco (wtedy robi się miejsce na główkę żeby dziecko zeszło niżej), ale i to nie pomogło, mojemu dziecku nie spieszyło się na świat chyba :)

Ostatnia edycja:
Aha i tu jest tak, że do 14go dnia po terminie dziecko musi być już na świecie, a np w niektórych szpitalach w Polsce dopiero wtedy zaczynają wywoływać poród

W StJK odeszly mi wody, a skurczy nie bylo, wiec probowano do nich doprowadzic, tak wiec mialam doczynienia z:
- kroplowkami z oksytocyna,
- olejem rycynowym,
- aromaterapia,
- homeopatia,
- lewatywa,
- masazyk;

Nic nie pomglo, po 38 h zabaw poprosilam o cesarke :-)

reklama
Do góry