reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

A tak na marginesie od kiedy mogę dodawać kaszki owocowe do mleka? Mojej małej bardzo się ulewa i zaczęłam podawać mleko AR ale po tym mleku ma bardzo.brzydka kupkę :/ cały czas zielona.

reklama
marti mozesz zmienic suwaczek bo on dalej odlicza do porodu ;-) A te kaszki to chcesz do butelki czy z lyzeczki? Z kupami bym z lekarzem porozmawiala moze podpowie jakies fajne mleczko aby nie bylo ulewan a i kupy zielne zniknely nie warto samemu testowac.No i u was jest wczesniak jak dobrze pamietam wiec nie wiem czy rozszerzanie diety idzie tak samo jak u donoszonych.Ogolnie po 17 tyg zaleca sie rozszerzanie choc kaszki chyba po 5 mies...ale bezglutenowe

Hej dziewczyny :)

U mnie do porodu też już coraz bliżej, nie mogę się doczekać, no ale jeszcze 10 tyg...

Jak wyglądały wasze ostatnie wizyty u lekarzy, tuż przed porodem? Były częstsze kiedy miałyście robione ktg? jak z badaniami. Ja się zaczynam obawiać bo miewam skurcze czasami dość mocne do tego dzisiaj cały dzień twardy brzuch, no ale jutro wizyta i mam nadzieję lekarz nie oleje tematu.

Dziewczyny orientujecie się co do kredytów hipotecznych z banku? Trzeba spełniać jakieś bardzo rygorystyczne warunki? W ogóle na czym to polega. Myślimy o tym dość poważnie fajnie by było wiedzieć czy mamy chociaż szansę na jakikolwiek kredyt...

Marti są kaszki po skończonym czwartym miesiącu, np ryżowa, bananowa. Ja zaczęłam lekko zagęszczać mleko kleikiem ryżowym po czwartym miesiącu właśnie, a taką na gęsto łyżeczką później zaczęłam podawać. Nie wiem jednak jak to jest w przypadku wcześniaków, może poradź się lepiej pediatry, tak samo z tymi kupkami

Fana nie wiem jak u Twojego lekarza, ale generalnie gdy chodzi się na kasę i nie ma się dokupionych częstszych wizyt to ostatnia wizyta jest na miesiąc przed terminem i to w dodatku bez USG, przynajmniej ja tak miałam u mojego gina, którego zresztą już zmieniłam. Pierwsze KTG dopiero w dzień terminu porodu. Jednak myślę, że gdy powiesz o stawianiu się brzucha i skurczach to tego nie zbagatelizuje.

Co do kredytu to ostatnio nasi znajomi bez problemu dostali na mieszkanie Genossenschaft, tylko to nie była duża kwota, coś koło 20 tys € i tylko mąż pracuje, żona jest na Karenz. Na te mieszkania spółdzielcze to młode małżeństwa mają fajnie, bo miasto dopłaca do takiego kredytu, oprocentowanie jest tylko 1%. Znajoma była grubo po trzydziestce i też dostali taki kredyt, to w Banku Austria jest. Nie wiem jak z takimi dużymi kredytami na kupno mieszkania za całą kwotę czy np na budowę domu, może ktoś inny się wypowie :)

Ostatnia edycja:
marti hmmm skoro lekarka polecila to moze poeci co innego jesli powiesz co sie dzieje.
fana u lekarza mialam ktg na ostatniej wizycie(u mnie w 38 tyg) i na wizytach w szpitalu poczawszy od 36 tc jak dobrze pamietam(musialabym policzyc).Skorcze ktore odczowasz to pewnie przepowiadajace i w pelni normalne ale wspomnij o tym lekarzowi,opisz jak dlugo trwaja i jak czesto sie powtarzaja.Co do kredytu to skontaktuj sie z berater oni ci wszystko wstepnie wylicza.My bralismy kredyt calosciowy i wtepnie wyliczenia byly nizsze jak dostalismy koncowo.Nie mielismy nic wiec w kredycie byly nawet koszty podatku,notariusza i wszystkic spraw z tym zwiazanymi

Hej Dziewczyny zostało mi 4 tyg do porodu.Wczoraj miałam ostatnią wizytę u mojego ginekologa i dostałam skierowanie na ostateczne badania w szpitalu.Miałyście też takie,jeżeli tak to jakie badania Wam tam robiono?A i poradżcie w sprawie wyprawki,dla maleństwa nic nie brałyście nic tylko dla siebie tak?

szyszunia to zalezy od szpitala ja dla maluszka mialam tylko na wyjscie.Co do bada to ja mialam wymaz robiony,ktg ,mocz,krew,usg,zawsze rozmowa z ginem...
fana osoba prowadzaca twoje konto :-) jak masz sprawe zawsze u tej samej osoby sie zalatwia i taki kredyt wstepny tez moze wyliczyc.A pozniej kieruja dalej.

Ostatnia edycja:
reklama
Vici dzięki, tak byliśmy już u niej, nie wiedziałam że tak się nazywa:zawstydzona/y: Niestety jedyny kredyt jaki możemy otrzymać to 70% wartości domu. Ale może warto dowiedzieć się jeszcze o te mieszkania co pisała Vixen. Chcieliśmy sobie kupić jakiś ładny mały domek troszkę dalej od miasta, no ale pewnie minie trochę czasu zanim się jednak dorobimy. Puki co pozostaje nam czekać na mieszkanie z Gemeinde. No ale to dopiero we wrześniu.

Do góry