reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Hej, ten numer jest juz nie aktywny od 31.10.Teraz trzeba za korzystanie tego numeru placic bo do 31 to bylo gratis, poczytaj sobie na necie.Moj tesciu z tego korzystal i teraz nie moze dzwonic.

reklama
A co tam u was, jak wam ciaze mijaja i jak dzieci sie chowaja :) ja bylam w Polsce 2 tyg na urlopie i tam u gina sie dowiedzialam ze bede miala dziewczyne :))))) i tez powiedzial mi ze moja macica jest strasznie skurczona i ze musze odpoczywac a to wszystko po podrozy.Od razu jak wrocilam do At mialam wizyte u Truskol.w poniedzialek i po badaniu dostalam od niego skierowanie do szpitala na skrocona szyjke macicy :/ 3 dni w szpitalu lezalam, badania mi wszystkie porobili i cale szczescie nie trzeba podszywac.W wypisie napisali freistelung i jestem juz do konca na zwolnieniu.Wiec cieszy mnie to bardzo ze juz nie musze pracowac i sie narazac.

marti nie ma becikowego ale wochengeld i KBG wynagradzaja brak tego becikowego :tak: rodzinne tez wyzsze jak w pl wiec nie ma tragedii.
Ja o ostatecznych zakupach i teraz zostalo juz tylko czekac.Mam juz chyba wszystko dla maluszka i dla mnie lacznie z cala kosmetyka.W srode ostatnia wizyta u gina a 19 rozmowa z anestezjologiem i czekamy na 25 aby przywitac maluszka,no chyba ze mu sie pospieszy.No ale wszytsko gotowe to mi to rybka.

Hmm z tego co wiem to niektorzy dostaja becikowe ale to jakies warunki trzeba spelniac.Wiem ze niektorzy je dostaja ale nie wiem na jakiej zasadzie.
Powodzenia tam na porodowce :) a kosmetyki dla dzidziusia jakie kupowalas?

Ja nie slyszalam o becikowym ale moze sie myle :eek:
Co do kosmetykow to krem na zime,krem do pupy,plyn do kapieli i narazie nic wiecej.Nie jestem zwolenniczka smarowania maluchow oliwkami czy innymi balsamammi chyba,ze tego wymagaja ale to wyjdzie w praniu.Normalnie nie powinno sie zbyt duzo chemi stosowac :-)

Mokito dziękuję za informację! Ma szczęście już jestem "żywa" :-) Męża również rozłożyło, był na chorobowym więc coś tam mi pomógł.

Kosmetyków lepiej na początku za dużo nie kupować, bo i tak dostaniecie w "paczce" od ginekologa, ze szpitala. Mamy kartę z Bipy i jesteśmy zarejestrowani u nich na stronce, mały co raz dostaje jakieś próbki. Powiem Wam, że tych próbek mieliśmy tyle, że niektóre stoją jeszcze do dziś:szok:

Dziewczyny a jak to jest ze żłobkiem, bo słyszałam, że jeśli dziecko jest nieszczepione, to go nie przyjmą. Jakich dokładnie szczepień wymagają? A może jakoś się da wysłać dziecko nieszczepione (szczepione tylko na część chorób). Młodego nie szczepiliśmy MMR i szczepić nie będziemy, ma tylko rota,pneumo i 6w1. Po perypetiach poszczepiennych u mojej siostry, a także u Eryka (tydzień po pneumokokach byliśmy w szpitalu z uszkodzeniem nerki, na szczęście udało się wyleczyć).

Ja paczke od gina dostalam juz na poczatku :tak: W bipa sie tez zarejstrowalam i dm tez to ma ale tam rzadko bywam.No i na str hipp sie zarejstrowalam i czekaja tylko na date urodzenia i tez jakies tam probki maja przysylac:tak:
Ania co to ta szczepionka mmr?? rota,pneumo i 6 w 1 znam ale tego mmr nie kojaze :confused: U nas mlody ma 6w1 i kleszcze nic wiecej.Na rota jak sie o ty dowiedzialam to bylo juz za pozno a nad reszta sie zastanawialam i na tym sie skonczylo ;-)

Cześć Dziewczyny,

a od kiedy jest obowiązek puszczenia dziecka do przedszkola? Czy np jeżeli chcielibyśmy drugie dziecko to mogłaby Zuzia siedzieć z nami w domu, czy trzeba ja posłać do przedszkola.

reklama
ola jesli dobrze pamietam to dziecko z innym obywatelstwem jak austryjackie ma obowiazek 2 lat przedszkola a z papierami austryjackimi tylko rok ale moze to sie zmienilo.Wiec jesli sie zdecydujecie to macie czas i mloda moze byc z wami a jak w domu rzmawiacie?Nie wiem czy pytalam a to tez wazne aby dziecko przed szkola se dobrze porozumiewalo po niemiecku.Moj mlody to byl dlugo ale wlasnie przez jezyk go szybko poslalam i sama poszlam do pracy.

Do góry