reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Witam sobotnie
Ola co do nosidelka to wyznacznikiem jest przedewszystkim glowka dziecka,jesli wystaje z fotelika(glowa wystaje okolo 1/3 nad rant ) to trzeba zmienic.Nogi nie sa wyznacznikiem bo wiadomo,ze beda wczesniej wystawac :-) My zmienilismy jak mlody mial niecale 7 miesiecy.Ja kupilam odrazu gr I-III czyli 9-36 kg recaro young sport.Co do kupowania to najlepiej jednak z dzieckiem jechac i "poprzymierzac" bo nie w kazdym dziecko bedzie chetnie siedziec.Pamietam mame na kwietniowkach 2006 co kupila bo wysoko byl w kwalifiacji bezp a dziecko za cholere nie chcialo siedziec w tym foteliku.Oczywiscie kwestia bezp jest bardzo wazna ale wazne tez aby dziecko w nim spokojnie siedzialo!No i musicie sie zastanowic czy laczyc grupy czy kazda z osobna kupowac.Napisze tylko,ze jesli auto ma poduszki boczne czy kurtyny to odpada "poddupnik" w przyszlosci.Jezeli macie auta z kurtynami czy pod bocznymi to fotelik gr III musi byc zabudowany w biodrach ,ramionach i glowie wlasnie dlatego zdecydowalismy sie na ten recaro.W razie czego taki fotelik chroni dziecko takze prze sama poduszka,ktora w przypadku wybuchniecia moze doprowadzic do katastrofy.

Co do KGB i wochengeld to uwazam,ze to norma.W Pl tez dostaje sie maciezynskie a potem wychowawcze a nie naraz wszystko.Jak sie wochengeld nie nalezy to wtedy KGB jest wstecz wyplacone od dnia porodu ale taka mama jest stratna te 8 tyg przed porodem.

Marti w maju, tylko tak jak wcześniej pisałam, trochę późno zabraliśmy się za te wszystkie papierki, bo w drugiej połowie lipca, no i aż 6 tyg czekaliśmy na decyzję a Familienbeihilfe a bez tego nie chcieli nam przyznać KBG. Potem był problem, bo Familienbeihilfe przyznali nam tylko do września 2013, więc znów pismo z krankenkassy, że potrzebna jest decyzja od października 2013 a ona przyszła dopiero w zeszły piątek, więc wtedy doniosłam ją do krankenkassy no i teraz już wszystko jest ok i czekamy na KBG. Mam nadzieję, że już w przyszłym tyg będzie...

Ola my mamy Römer Duo Plus, ktory mozna montowac na Isofix lub przypinac pasami. Siedzenie mozna ustawiac/regulowac w trzech poziomach. Zmienilismy jak Kilian mial 8 miesiecy.

Marti jak pisalam wczoraj i dzis dziewczyny, najpierw dostaje sie Wochengeld, a potem dopiero KBG. Nie wydaje mi sie, ze jest to niesprawiedliwe, tylko troche niepotrzebnie jest to tak zawile, ze ludzie sobie robia nadzieje i wydaje im sie, ze cos ich omija. Czasami zdarza sie, ze wniosek o KBG z jakis powodow trzeba skladac pozniej (ale nie pozniej niz 6 miesiecy po porodzie, bo wtedy nie ma wyplacania wstecz) i wtedy wyplacaja wstecz, ale WYLACZNIE do momentu wygasniecia Wochengeld. Pamietajcie, ze jezeli skonczy Wam sie Wochengeld, a nie przyznano Wam jeszcze KBG to nie macie ubezpieczenia!!!!!!!!

U Kiliana w nocy pojawil sie katar, a dzis z rana zaczal pokaslywac. Jeszcze bede go obserwowac, ale podejrzewam, ze jutro nie dolaczymy do spotkania :-( Nie chce by kogos zarazil.

Vici, główka jej nie wystaje, ale nie chce juz opierać pleców, tylko siedzi i to jest niebezpieczne w razie gwałtownego hamowania, ja ją opieram, a ona i tak sie podnosi i tak w kółko dopóki nie zaśnie:)

W takim razie, musimy się już rozejrzeć za fotelikami, skoro wy w podobnych okresach zmieniliście:)

Od wczoraj zuza jest znowu bardzo marudna i co najgorsze nie chce spać, wczoraj miała tylko 30 min drzemkę, a zasneła dopiero po 21, masakra i dziś zanosi się chyba na to samo. Jeżeli spotkanie jest aktualne to postaram się przybyc ale raczej sama, bo jezeli mamy spacerować, to boję sięz Zuza w taka pogodę bo łatwo może się rozchorować:(

Vixen wczesniej pisalas ze te sprawy urzedowe polecilas ksiegowej, tak? A ona tez zalatwiala ci wochengeld czy sama wypelnialas ten formularz?Juz niedlugo bede musiala to zalatwiac bo od 24grudnia ide na zwolnienie i tak sie szukuje do tej ksiegowej zadz.A pozniej postaram sie jak najszybciej pozalatwiac zeby te ubezp.miec.

reklama
Marti wochengeld sama załatwiałam, w sumie to nic nie musiałam wypełniać, bo z pracy wysłali wszystko co potrzebne, musiałam tylko donieść papierek od ginekologa, no a potem po porodzie akt urodzenia dziecka :) Wnioski o Familienbeihilfe i KBG to już księgowa mi wszystko załatwiała, dałam jej tylko potrzebne dokumenty

Mikimar super, my też z Filipem przyjdziemy. To może Meidling Hauptstrasse tak jak ostatnio? A co do godziny? Zostaje 14?

Do góry