reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Vixen89 Gratulacje teraz przed Wami duże wyzwanie ale także wielka radość, może to lepiej że miałaś cesarkę bo waga Twojego dzidziusia imponująca a poród naturalny mógłby byc bardzo ciężki dla Ciebie i maleństwa, wiem co mówie bo mój bobas mial podobną wagę do Twojego i był ciągnięty próżnociągiem tak że nic nie dzieje sie bez celu, życzę dużo cierpliwosci i jak najmniej niepokoju, oraz zdrowia dla Was :)

reklama
Vixen gratuluje. Najwazniejsze, ze jestescie zdrowi. A sn moze uda sie nastepnym razem:rofl2:
Vici masz wybor. Jak juz ustalisz termin cesarki, to wysla cie do anestezjologa na rozmowe, gdzie spyta o wage, stan zdrowia i wytlumaczy Ci jakie sa rodzaje znieczulenia, jakie sa plusy i minusy.

Vixen89-gratulacje zdrowego dzidziusia, to najważniejsze!! A to ze miałas cesarkę to tylko i wyłącznie dla Waszego bezpieczenstwa. Trzymajcie sie cieplutko.

Witam poniedzialkowo :-)
Super z tym znieczuleniem w Pl nie mialam wyboru choc i tak chcialam byc przytomna heheheh.Wczoraj jakos bylo chlodno a potem sie slicznie wypogodzilo,wyszlismy na spacer o 11.30 a wrocilismy przed 18! Znajomi nas wyczaili i wciagneli do siebie,poczestowali obiadem,kawa no czym chata bogata (polacy) a mlody z placu zabaw nie zchodzil...ogolnie byl niespodziewanie milutki dzien :-)
Milego dnia
O i wlasnie dostalam list z amsu od 10 pazdziernika przechodze pod wochengeld...zas mnie czeka jekies zalatwianie...Jejku jednak z Victorem bylo latwiej hehheheh czlwiek nie wiedzial co i jak a potem byly tylko kinderbetreungsgeld i familien.

Ostatnia edycja:
Vixen89 - gratuluję! Zyczę duuzo cierpliwości :)
Na srt 387 pisałam o swoim przypadku ze staraniem się o Familienbeihilfe. Otóż pod koniec marca ( po 5 msc od dnia złożenia dokumentów) dostaliśmy decyzję pozytywną i zwrot pieniędzy za listopad i grudzień 2011 ( od tego momentu mój mąż zaczął legalną prace). I na tym koniec. Do dziś nie ma żadnego odzewu. Złożyłam też dokumenty o Kinderbetrungsgeld ... i też nic. Mój mąż dzwonił, ale nic konkretnego mu nie powiedzieli... Kazali czekać. Czy to możliwe że tak długo... ?

Mam też pytanie, czy któraś z Mam starała się o Wohnbeihilfe ?
Pozdrawiam wszystkie Mamy bardzo serdecznie :)

yellowpinki prawdopodobnie trzeba złożyć wniosek o Familienbeihilfe jeszcze raz, tak mi sie wydaje, Kinderbetraunungsgeld powinnas juz tez dawno dostac, a skoro nie wyplacają Ci Familien to znaczy ze KGB tez zawieszone, czy dostarczylas decyzję o Familien do organu który wydaje KGB ? bo to jest ze sobą częściowo powiązane. Co chcesz wiedziec na temat Wohnbeihilfe, póki nie masz decyzji o Familien i KGB nie dostaniesz tez zadnej kasy z Wohnbeihilfe, oni muszą miec czarno na białym ile zarabiacie jakie dodatki itp.

Tak, dokumenty złożyliśmy zaraz jak tylko dostaliśmy decyzje ( wraz z tą decyzją). Już sama nie wiem... Między czasie bo w styczniu mój mąz złożył rozliczenie do Finanzamtu i też nic... Czyli mam iść i złożyć klejny raz papiery o Familien ?

Mam zapytanie do mam które nie dawno rodziły, a mianowicie czy jest teraz jakas dodatkowa opłata za pobyt w szpitalu? bo słyszałam że coś takiego wprowadzili? i drugie pytanie co to jest to Wohnbeihilfe i jakie trzeba spełniać warunki żeby sie o niego starać.

A jeszcze cos mi sie przypomniało:-) czy oriętuje się może któraś z mam rodząca w Wilhelminen czy możliwe jest zarezerwowanie sobie położnej polki na wyłączność tzn gdy zaczyna się ewentualny poród położna przyjeżdża do szpitala i uczestniczy w porodzie. Moim problemem jest język albo jego brak i obawiam sie jak to będzie gdy sie zacznie czy sobie poradzę żeby wytłumaczyc co i jak..:zawstydzona/y:

reklama
yellowpinki dzwoń do Finanzamtu to trwa zbyt długo, kase powinniscie dostac 3 tygodnie od złożenia wniosku, tak samo z KGB, mnie przeoczyli w Finanzamcie i nie dostawalam dlugo ani kasy ani decyzji, dopiero jak zadzwonilam to sie opamietali, mega burdel...
mamami1 wohnbeihilfe to zapomoga mieszkaniowa, wypełniasz wniosek o zapomoge po rozpatrzeniu waszych dochodów albo dostaniesz pieniadze co miesiac albo nie, moze to byc 30 euro a czasem 200 euro w zaleznosci od zarobkow

Do góry