reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

vici w Wiedniu Anmeldebescheinigung zalatwiasz w MA 35. Kurcze bylam tam juz 3 raz (dla siebie, znajomych i teraz dzidzi), zawsze sie tam tyle wyczekam! Gdyby sie ktos wybieral to polecam isc na 10 minut przed zamknieciem, wtedy to najlepiej czasowo wychodzi. Ja bylam o 10.10 (we wtorki czynne do 12) i czekalam do 13.40, dobrze, ze jest tam pokoj do karmienia! A gdybym przyszla o 11.50 zaoszczedzilabym kupe czasu, bo i tak jako jedna z ostatnich dostalam papierek... :sorry:
wczoraj zlozylismy wniosek o Familienbeihilfe online, ciekawe ile my bedziemy czekac :happy:
a vixen cos cichutko, czyzby sie rozpakowala :laugh2:

reklama
maryńka ładnie rośnie ten Twój Gucio:-) Co do paczuszek, oj można się obłowić:-D Jak zebraliśmy wszystkie, to zabrakowało mi kanapy żeby je rozstawić i poprzeglądać zawartość. Niektóre próbki mam jeszcze do dziś, przynajmniej kosmetyków małemu nie musiałam kupować:-D No i kuponiki się przydały, zwłaszcza ten na 80e, chociaż w Wiedniu pewnie dają większy? W końcu duże miasto:-)

proxyrulez tak, dentinox jest bez recepty :-) Dla nas nie ma lepszego specyfiku, sprawdza się przy bardzo bolącym ząbku, sama go nawet czasem użyję:-)

Maryńka niestety, ale melduję się jeszcze w dwupaku :( W poniedziałek minął mi termin, byłam w szpitalu na kontrolnym ctg. Położna wezwała lekarza, bo mówiła, że dziecko nisko zeszło i lekarz powiedział, że najlepiej jakbym została, spróbują wywołać poród. Dostałam na próbę kroplówkę, leżałam 1.5h pod ctg, ale nic z tego. Wieczorem kolejne dwa ctg i powiedzieli, że jak we wtorek rano też wszystko będzie ok, to wypiszą mnie do domu. No i tak też się stało, dziś miałam tylko przyjść na kolejną kontrolę i odesłali nas do domu, kolejna w piątek. Synkowi się nie spieszy :( Wszyscy tylko dzwonią i pytają, czy już urodziłam, a tu cisza:p

Witam serdecznie,
Jestem tu nowa nie dawno przejechałam do Wiednia miesiąc temu. Czy ktoś mógł by mi pomóc?? Mąż dostał właśnie legalna pracę, ja jestem w 6 miesiącu ciąży i zastanawiam się czy była by jeszcze możliwość żebym rodziła tutaj?? Rozmawiałam z moim lekarzem w polsce i dał mi do zrozumienia że lepiej w wiedniu niż u nas. Lekarz powiedział mi tez że już wystawiał dla dziewczyn jakieś zaświadczenia, że prowadził całą ciąże.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje:-)

marynka dzieki za odp jednak co miasto to gdzie indziej sie zalatwia dokumenty ;-) Ja tez juz zalatwialam pare razy wlasnie nie tylko dla siebie.Tu nie mam za duzo polakow albo sie ukrywaja.I mam troche lepiej jak wy we Wiedniu bo przewaznie jak cos potrzebuje to kolejek nie mam ewentualnie jedna osoba przedemna,nie ma to jak nieduze miasta :-D
vixen krotkiego czekania zycze i szybkiego porodu
gabi witaj i mysle,ze bez problemu tu mozesz rodzic.Znajdz jak najszybciej lekarza we Wiedniu i umow sie na wizyte,dowiedz sie co potrzebujesz z pl.Tez uwazam,ze lepiej rodzic na miejscu,ja ucieklam do kraju i teraz zrobilabym jednak inaczej.Jak maz ma legalna prace to pewnie jestes z min ubezpieczona,dowiedz sie dokladnie aby pozniej nie bylo zonka.Teraz najwazniejsze abys szybko do gina tu poszla.
U nas znow pada...masakra.Mezus od wczoraj wolne i tak jakos malo czasu na necika.Dzis walcze z pierogami,czesc juz gotowa a teraz mala pauza ;-)
A wlasnie ile sie czeka (tak mniejwiecej) na paszport dziecka w ambasadzie??Potrzeba tylko fotke czy jakies dodatkowe dokumenty??

vici dzięki :-) a mam parę pytań jeszcze:-) nie polecił by mi ktoś jakiegoś fajnego lekarza tylko polsko języcznego (kobietę) bo ja z niemieckiego to noga jestem:-) z tego co czytałam parę nazwisk polskich to nikt ich nie poleca:confused: Na taka pierwszą wizytę to umawia się tu prywatnie? I jak jest ze szkołami rodzenia i położną??

Cześć Gabi,

jeśli chodzi o polskojęzycznego ginekologa kobietę, to z tego co wiem nie znajdziesz takowego w Wiedniu. Ja chodziłam do Doktora Miechowieckiego, generalnie nie polecam, bo nie przykładał się, każda wizyta była bardzo krótka, ale skoro nie masz żadnych papierów, a chcesz tu rodzić to może spróbuj u niego. Ja zgłosiłam się do niego też trochę później i nie robił mi żadnych problemów. A tak w ogóle to, w którym bezirku mieszkasz? Ja rodziłam w Wilhelminenspital, tam jest mase polskich położnych, bardzo polecam, super opieka. Jeśli chodzi o położną to polecam Panią Ewę Marczyńską, ona też pracuje w tym szpitalu, to naprawdę wspaniała kobieta. Do szkoły rodzenia nie chodziłam, ale ona też ją prowadzi.
Ewa Marczyńska
1220 Wien
Tel. 0676/944 85 70

Moje dziecko usnęło o 17:00 i nadal spi :szok: Cóż to będzie za noc jak za dnia sie wyśpi.
gabi89 Ja osobiście nie polecam żadnego z Polskich lekarzy :baffled: to porażka na całej linii, taśmowe traktowanie itp Na pierwszą wizytę nie trzeba brać wizyty prywatnej ale rejestruje sie osobiscie lub telefonicznie, tak przynajmniej bylo w moim przypadku, Szkoły rodzenia są za darmo, organizuje je Magistrat 11 lub być może Twój przyszły szpital, co do położnej mozna sobie prywatną zamówić ale kosztuje to 800-1000 euro zalezy gdzie :happy2: Po porodzie przyjdzie położna do Twojego domu lub mieszkania jeśli przebywałas 3 dni w szpitalu, jesli przebywałas 4 dni lub wiecej niestety nikt sie u Ciebie nie pojawi.

reklama
maryńka dzięki :p Wiem, że to dopiero cztery dni po terminie, ale nie mam ŻADNYCH objawów zbliżającego się porodu, że już czasem mam wątpliwości czy Mały w ogóle kiedykolwiek wyjdzie :p

gabi89 witaj! Żadnego ginekologa polskojęzycznego niestety nie polecę. Myślę, że bez problemu mogłabyś tu rodzić, tylko musiałabyś się zorientować jak ze szpitalem, bo normalnie do 14 tc trzeba już się w jakimś zameldować, ale w wyżej wspomnianym Wilhelminenspital chyba nie ma z tym problemów :)

vici dziękuję, oby tak było! Póki co wciąż czekamy...
Tu są informacje odnośnie paszportu i potrzebnych dokumentów: Informacja w sprawach paszportowych
Napisane jest, że czas oczekiwania to 6 tygodni, ale znajomi np czekali dwa tygodnie :)

Do góry