wweerraa13@wp.pl- a w którym mieszkasz bezirku>?
reklama
wweerraa13@wp.pl dla mnie to forum też jest wybawieniem, w sierpniu stuknie dwa lata jak jestem w Wiedniu i w wielu sprawach byłam jeszcze zielona, a tu dużo rzeczy mogłam się dowiedzieć Rodzę w Göttlicher Heiland, 17. Bezirk. Ty już w zasadzie na wylocie jesteś, ja mam termin na 13.05.
Maryńka dziękuję za namiary!
Z tego co piszecie to w większości szpitali robią te pierwsze badania maluszków, liczę na to, że i w 'moim' tak będzie i że później mnie pokierują co i jak...
ola8806 nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Ty chyba też chodziłaś do Miechowieckiego? Miałaś może pod koniec ciąży robione badania na obecność paciorkowców w pochwie? Trochę udzielam się też na innym forum, z tymże polskim i są tam inne 'majowe mamusie' i wszystkie mają to badanie. Jutro mam ostatnią wizytę (tzn chyba ostatnią, przynajmniej według MKP) i nie wiem czego się spodziewać, ani razu nie miałam badanej szyjki ani nic, jak dla mnie to on robi tylko tyle co musi wpisać w MKP i tyle. Nie wiem, może jestem przewrażliwiona, ale jak porównuję wizyty koleżanek to one zawsze mają full zestaw na każdej wizycie, czyli USG, badanie ginekologiczne, co miesiąc krew i mocz itd itd. Dlatego zawsze jak jestem w Pl to idę sobie prywatnie do gina i przynajmniej ostatnio się dowiedziałam ile mały waży i że szyjka mocno trzyma, a tak to nawet bym nie wiedziała...
No i właśnie, skoro jutro mam piąte badanie z Mutter-Kind-Pass, takie bez USG, to potem do porodu już nic?
Maryńka dziękuję za namiary!
Z tego co piszecie to w większości szpitali robią te pierwsze badania maluszków, liczę na to, że i w 'moim' tak będzie i że później mnie pokierują co i jak...
ola8806 nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Ty chyba też chodziłaś do Miechowieckiego? Miałaś może pod koniec ciąży robione badania na obecność paciorkowców w pochwie? Trochę udzielam się też na innym forum, z tymże polskim i są tam inne 'majowe mamusie' i wszystkie mają to badanie. Jutro mam ostatnią wizytę (tzn chyba ostatnią, przynajmniej według MKP) i nie wiem czego się spodziewać, ani razu nie miałam badanej szyjki ani nic, jak dla mnie to on robi tylko tyle co musi wpisać w MKP i tyle. Nie wiem, może jestem przewrażliwiona, ale jak porównuję wizyty koleżanek to one zawsze mają full zestaw na każdej wizycie, czyli USG, badanie ginekologiczne, co miesiąc krew i mocz itd itd. Dlatego zawsze jak jestem w Pl to idę sobie prywatnie do gina i przynajmniej ostatnio się dowiedziałam ile mały waży i że szyjka mocno trzyma, a tak to nawet bym nie wiedziała...
No i właśnie, skoro jutro mam piąte badanie z Mutter-Kind-Pass, takie bez USG, to potem do porodu już nic?
Ostatnia edycja:
wweerraa13@wp.pl
Zaciekawiona BB
No my pediatry będziemy szukać Polaka bo niestety mąż też nie zna języka u pielęgniarki austryjaczki ?
wweerraa13@wp.pl
Zaciekawiona BB
ola8806 ja mieszkam w 10 bezirku
vixen ja chodziłam do miechowieckiego i nie wiem czy jeszcze do niego pójdę nie miałam żadnych takich badań i też uważam że robi tylko tyle co musi wpisać do książeczki ja nawet nie mam fajnego zdjęcia z USG bo miałam ich zaledwie 3 u niego miesiąc do daty porodu już u niego nie byłam nawet nie wiem ile mały waży ani ile ma długości w sumie to nic nie wiem i jestem bardzo zawiedzona pod tym względem po porodzie pójde do niego jeszcze tylko raz ale gdybym była jeszcze kiedyś w ciąży to napewno do niego nie bd chodzić ...
Badania krwi miałam tylko 2 razy to jest masakra
vixen ja chodziłam do miechowieckiego i nie wiem czy jeszcze do niego pójdę nie miałam żadnych takich badań i też uważam że robi tylko tyle co musi wpisać do książeczki ja nawet nie mam fajnego zdjęcia z USG bo miałam ich zaledwie 3 u niego miesiąc do daty porodu już u niego nie byłam nawet nie wiem ile mały waży ani ile ma długości w sumie to nic nie wiem i jestem bardzo zawiedzona pod tym względem po porodzie pójde do niego jeszcze tylko raz ale gdybym była jeszcze kiedyś w ciąży to napewno do niego nie bd chodzić ...
Badania krwi miałam tylko 2 razy to jest masakra
wweerraa13@wp.pl ja po porodzie na 100% zmieniam lekarza, bardzo żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej... Chociaż w sumie sama nie wiem czy to kwestia lekarza czy tak to po prostu wygląda w Austrii. Też miałam tylko 3 USG, od Miechowieckiego dostałam tylko jedno zdjęcie z badania stwierdzającego ciążę, czyli jeszcze nic nie było widać no i poza tym ta pierwsza wizyta była prywatna, to łaskawie fotkę dał ;/ Wtedy też mnie zbadał i zrobił cytologię, potem już nic. Jak spytałam raz o wagę synka to też mi nie powiedział, a jakoś wszędzie na innych sprzętach normalnie wylicza przybliżoną wagę dziecka. Powiedział tylko, że przy porodzie będzie ważył min 3.5 kg i tyle. Badania krwi też miałam tylko dwa razy, czyli tak jak każe MKP.
W takim razie jutro też żadnych cudów się nie spodziewam, pewnie będzie standardowo ;/
W takim razie jutro też żadnych cudów się nie spodziewam, pewnie będzie standardowo ;/
wweerraa13@wp.pl
Zaciekawiona BB
vixen89 moja ostatnia wizyta trwała 2 minuty przyłożył to coś drewnianego do brzucha po naciskał i tyle i na koniec powiedział że do zobaczenia 6 tyg po porodzie
wweerraa13@wp.pl
Zaciekawiona BB
A co tutaj się zabiera na porodówkę dla siebie i dziecka >?
wweerraa13@wp.pl masakra jakaś ;/ To może niech od razu wbije tylko pieczątkę i do widzenia.
Co do wyprawki do szpitala, to ja dostałam broszurkę z mojego i z tego co jest tam napisane to muszę tylko mieć Mutter-Kind-Pass, dokumenty, przybory toaletowe, wiadomo jakieś kapcie, szlafrok itd, a jeśli chodzi o dziecko to ubranka, pieluchy, kocyki i kosmetyki zapewnia szpital na czas pobytu w nim. Więc teoretycznie tylko ubranka na wyjście trzeba mieć.
Co do wyprawki do szpitala, to ja dostałam broszurkę z mojego i z tego co jest tam napisane to muszę tylko mieć Mutter-Kind-Pass, dokumenty, przybory toaletowe, wiadomo jakieś kapcie, szlafrok itd, a jeśli chodzi o dziecko to ubranka, pieluchy, kocyki i kosmetyki zapewnia szpital na czas pobytu w nim. Więc teoretycznie tylko ubranka na wyjście trzeba mieć.
vixen89, jest dokładnie tak jak piszesz, dr Miechowiecki nie przykłada się do wizyt. Badanie ginekologiczne miałam tylko na pierwszej wizycie, jak wyrabiałam MKP, od tamtej pory ani razu mnie nie badał. A na ostatniej wizycie też niczego się nie dowiesz, posłucha tylko swoja magiczną słuchawką czy tętno bije, po dotyka brzuch i życzy Ci lekkiego porodu. Ja też byłam zawiedziona bo myślałam, że na ostatniej wizycie zrobi usg i dowiem się ile dziecko waży, jaki ma obwód główki, liczyłam na to że zmierzy mi miednicę, bo czytałam tu na forum, że inni lekarze to podawali ale niestety nic nie było. Pytałam czy mam się jeszcze pokazać przed porodem ale nie kazał, powiedział że jak coś będzie boleć albo będę krwawić to od razu do szpitala, że do niego już nie. Na przedostatniej wizycie tak jak pisałaś podał mi że dziecko będzie ważyć ok 3,5 kg, wiec chyba wszystkim to mówi Badania krwi też miałam tylko tyle razy ile ma być w MKP. W sumie to nawet nie zwracał na nie uwagi, bo dopiero na ostatniej wizycie kazał mi brać żelazo, bo niby miałam za niski hematokryt, ale taki hematokryt miałam od początku, więc nawet tego nie zauważył.Ja robiłam sobie wszystkie badania za każdym razem w Polsce. U niego na usg, ledwo co widziałam dziecko, bo jego sprzęt jest przestarzały. Więc usg też robiłam w Polsce. Ja chodziłam do niego tylko dlatego, że jest Polakiem, mąż nie mógł ze mną chodzić na wszystkie wizyty, więc nie mogłam mieć austriaka. Wiem, od tych Polek z którymi leżałam, że inni lekarze (oni chodzili do austriaków) bardziej się przykładają do badań, więc chyba jemu nie chce się przepracowywać.
reklama
wweerraa13@wp.pl- jeśli chodzi o wyprawkę do szpitala to jest dokładnie tak jak powiedziała vixen89, więc nie musisz o nic się martwić. Nie wiem jak jest w innych szpitalach ale w Wilhelminie jest pod dostatkiem koszul, ręczników kąpielowych, podpasek, majtek jednorazowych, więc tego nie zabieraj ze sobą. Wszystko jest w łazience, więc możesz z tego korzystać kiedy chcesz.