reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Patili troszke zaszalelismy z imieniem :tak: wiem, wiem... Gucio to od Gustawa, zgadza sie :-) dzieki za propozycje odnosnie cioci, ale jeszcze sie wstrzymam do nastepnej kontroli. Kilka dni pielu****emy, a mlody nozki juz pieknie rozstawia - powinno nie byc problemu :-)

reklama
Co do szczepionek to jeszcze nie mam zdania, ale chętnie przeczytałam Wasze opinie, niedługo sama będę stała przed takimi dylematami... Może będzie mi łatwiej rozważyć wszystkie za i przeciw :p

Mam dwa małe pytanka... Otóż dostałam pismo z WGKK, że moje pierwsze Wochengeld otrzymam dnia 15.04., a pieniążków do tej pory nie ma. Co prawda minęły tylko 3 dni, chcę odczekać tydzień, jeśli pieniądze nie przyjdą, to czy powinnam tam zadzwonić i spytać co jest grane?
A drugie pytanie dotyczy pierwszej wizyty u pediatry - w MKP jest napisane, że ma być to w pierwszym tyg życia dziecka. Trzeba jakoś wcześniej robić termin? Wiadomo, termin porodu jest tylko przybliżony, ale nie wiem kiedy dokładnie urodzę i teraz nie wiem czy jak tak z marszu pójdę z dzieciaczkiem to ktoś mnie przyjmie?

aniag78 fajnie czytać takie rzeczy, bo teraz im bliżej porody tym bardziej zaczynam się bać, mimo że w miarę mówię po niemiecku... W razie czego będę się wspomagać angielskim :p

maryńka a mogłabyś zdradzić gdzie chodzisz do pediatry? Ja nie mam jeszcze totalnie nikogo upatrzonego, a chyba by już wypadało powoli się rozejrzeć, jeszcze niecałe 4 tyg do terminu... Super, że Gucio ma się lepiej!

Ostatnia edycja:
Marynka Gustaw sliczne imie!!! Wsrod moich znajomych zauwazylam tendencje do niebanalnych imion; tak wiec jest Helmut, Lorenc, Clemens, Klara i Maren. Trzymam kciuki za bioderka!

Vixen nie pamietam dokladnie, ale wydaje mi sie, ze Wochengeld wplynal mi na konto tak jakos w okolicach mojego normalnego wynagrodzenia. Ale nie martw sie; skoro Ci przyznali, to pieniadze wplyna na pewno. Co do pediatry, to w Donauspital byly robione wszystkie badania przed wyjsciem do domu, wiec na pierwsza wizyte do pediatry poszlismy dopiero w 4 tygodniu zycia. W szpitalu poinformuja Cie jakie badania i kiedy nalezy przeprowadzic. Wydaje mi sie, ze moglabys wybrac sobie juz jakiegos pediatre, a jak malenstwo przyjdzie na swiat, to po prostu umowisz sie na wizyte.

Patili dziękuję za odpowiedź! Trochę mnie uspokoiłaś. To może faktycznie poczekam do początku maja, bo zawsze na początku miesiąca dostawałam wypłatę.
A to może i w 'moim' szpitalu zrobią też te badania? No nic, zobaczę, co nam powiedzą. A za pediatrą się rozejrzę jeszcze teraz.

Ja teraz też czekałam długo na Wochengeld bo półtora miesiąca ale się doczekałam w końcu :) Nawet się nie przedstawiłam mam na imię Żaneta od półtora roku jestem w Wiedniu a w przyszłym tyg mam termin porodu :) zaczynam się stresować :( a wy jakiego pediatrę polecacie ? Fajnie że jest taki portal zwłaszcza dla mnie bez znajomości języka a piszecie tu o różnych sprawach więc mogę się dowiedzieć czegoś :)

Vixen, Moja pediatra to:

Praxisplan

Ja bylam w szpitalu po porodzie az 6 dni, a wizyte zamowilam na nastepny tydzien, czyli 2 tydzien zycia Gustasia. I babeczka mi go mierzyla i wazyla i sprawdzala bioderka wlasnie. Wszystkie inne badania zaliczyl w szpitalu :happy:

wweerraa13@wp.pl - ja rodziłam w Wilhelminie, a nie znam niemieckiego, znaczy w zasadzie coś tam umiem, ale generalnie mam blokadę i nic nie mówię. Ale to nie było problemem:) leżałam w szpitalu 5 dni, w zasadzie codziennie na dyżurze była Polka, także nie musiałam się stresować. Przy porodzie też była polka, naszczęście, bo poród miałam ciężki, bałam się i o wiele rzeczy mogłam zapytać sama, kiedy mój mąż się wstydzil. położne i lekarze są bardzo mili. Ja mówiłam od razu że nie znam niemieckiego. Miałam też o tyle fajnie że w sali były ze mną 2 polki, więc jak przychodziła jakaś austriaczka, to one mi pomagały. Codziennie przychodziła też kobieta z pokoju dziecinnego, która mówiła jak opiekowac sie dziecmi, można było zadawać pytania jak czegos się nie wiedziało i to niestety byla austriaczka. Ja dużo rozumialam, ale jak pisalam wyzej niestety nic nie prowadziłam zadnych rozmow. Ale mój mąż codziennie już rano do mnie przychodził, więc on wypytywał o wszystko czego chciałam się dowiedziec. Dwa razy na była też słowaczka, więc z nią nie było problemu się dogadać. Nie stresuj się, na pewno będzie dobrze. a kiedy masz termin?

ola8806
termin mam na 24 kwietnia :) czyli na środę :) jak się nic nie bd działo to od 7:30 do 10 mam się zgłosić na KTG :) Tam mi powiedzą kiedy mam iść do pediatry z maluszkiem i jakie szczepienia albo coś ?

reklama
Tak, wszystko Ci powiedzą. Badani słuchu i bioderek zrobili nam w szpitalu. A do tygodnia od wyjściaa ze szpitala kazali nam się zgłosić do pediatry. My wybraliśmy dr Fuchsa z 18 bezirku. Dzwonilismy tam i oni powiedzieli, że skoro miałą badania w szpitalu to żeby przyjsc na wizyte dopiero za miesiąc. Czyli w sumie na pierwszą wizyte z MKP między 4-7 tygodniem, dokładnie malutka urodziła się 25.12.2012 r a na wizycie do MKP bylismy 31.01.2013 r. Wcześniej 10 stycznia byliśmy tylko u pielęgniearki, która ją zważyła, zmierzyła, opowiedziała nam o szczepieniach, moglismy jej zadać pytania jak chcieliśmy.

Do góry