reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Marynka serdeczne gratulacje! Niech malenstwo zdrowo rosnie!!!

Aniag ciesze sie, ze jestes zadowolona z uroczystosci! I zazdroszcze, ze to juz za Toba. My chrzcimy 27 kwietnia. W koncu kupilam malemu ladna biala koszule i do tego zaloze granatowe spodenki na szelkach. Czesto kupuje ze strony podanej przez vixen i naprawde ogrom rzeczy ma amazon (czesto po konkurencyjnych cenach!).

Vici witaj ponownie!

reklama
Dziękuję dziewczyny, muszę powoli zacząć wertowanie internetu :)

W końcu piękna pogoda! Wczoraj doszło u nas do 21 stopni :) Tylko jeden minus - mały nie znosi spacerów w wózku :(

Dzieki dziewczyny za mile slowa :tak: Wczoraj bylismy u pediatry, mierzyla nam bioderka u 9 dniowego Gucia (!) i wyszly nam lewe IIa i prawe Ib. Kazala mlodego pieluchowac. Strasznie wczesnie to badanie, w Polsce to chyba po kilku tygodniach sie robi. Nastepna wizyte mam na 6 maja i jak znowu cos wyjdzie z bioderkami to chyba wtedy zaczne pieluchowac.

Dzisiaj zaliczylismy pierwszy spacerek - Gucio przespal cala wyprawe, jutro powtorka :-)

Marynka ja rowniez gratuluje!!!!
Teraz doczytalam ze wy z mezem znacie sie ponad 12 lat.Woow piekny staz!!!
To wasze wyczekane,upragnione dzieciatko po takim okresie???

Juz wczesniej pisalam ze ja pieluchowalam corke,bo tez cos z bioderkami miala.Pamietam ze bylo to upierdliwe i dla nas i dla niej,ale dalo sie przezyc:-)
Stroje do chrztu dla obojga dzieci kupowalam na allegro i dowozilam,a potem znow odsprzedalam.

Wiekszosc z was takie maluszki w domu ma,a ja zyje zyciem przedszkolnym moich dzieci,ha,ha,juz zapomnialam jak to bylo....Dumna jestem bo co troche dostaje pochwaly od pan,a to za postepy w j. niemieckim,a to za kreatywnosc corki lub bystrosc syna(uklada np. puzzle dla4- 5-cio latkow,dopasowuje jakies elementy w przedszkolu itp.)
Pogoda super-wreszcie!!!

Marynka oby z tymi spacerkami tak juz wam zostalu,ze Gucio jest spokojny i spi slicznie.Co do pieluchowania to nie pomoge bo nie znam sie ,my nie mielismy problemow z bioderkami ale za to stopy musialam masowac Victorowi codziennie przez dluzszy okres.Duzo o pieluchowaniu kiedys w ddtvn mowili (przychodzil pediatra) i zdania sa podzielone....A czy ty chodzisz do typowego pediatry czy normalnego hausarzta? No i jak masz watpliwosci zawsze mozesz zasiegnac innej opini u innego lekarza.
Beabea tylko pogratulowac dzieciakow zdolniachow oby im nie przeszlo.Kevin az tak za puzzlami jest?? Super! A Nicole to pewnie niezle smiga po niemiecku a czy w domu dalej po polsku mowicie??Nie maja dzieciaki problemow z jezykiem ojczystym?? Ja zauwazylam u nas ,ze Victor troche mniej wyraznie po polsku ale za to po niemiecku super a steirisch tez perfect.
Ja wylecialam z obiegu z tymi maluszkami,choc ostatnio bylam u szwagierki i przypomnialam sobie jak to z 3 latkiem i roczniakiem jest :-):-D Ale 3 dzieci pomiedzy 7-1 to niezly wir w domu,chalas,klutnie po super zabawy...ale tydzien byl wystarczajacy hehehehhe
Pozdrawiam was wszystkie serdecznie

maryńka badanie wykonuje się po ukończeniu przez malucha 2 tygodni, chyba, że neonatolog w szpitalu widzi coś niepokojącego, wtedy kieruje szkraba szybciej do pediatry.

Nie wiem po co Cię tak nastraszyli i kazali pieluchować. U nas obydwa bioderka były IIa. Zarówno neonatolog jak i pediatra (u której byliśmy po 2 tygodniach) kazali kłaść malucha jak najwięcej na brzuszku w pozycji na żabę.
I co ważne, nie kładź małego na boczku.

Dziewczyny czy wy szczepiłyście swoje dzieciaczki na Pneumokoki i Meingokoki? W poniedziałek mielismy mieć pierwsze szczepinienie na Pneumo, ale zrezygnowaliśmy. Czytałam dużo w internecie o powikłaniach, o tym ze szczepionka prevenar 13 w polsce byla wycofana bo coś nie tak z nią było. Jedni pisali ze szczepili, inni ze nie, inni ze radzili im aby szczepić po 2 roku zycia i sama nie wiem co robić:(mam 3 siostry i żadna z nich tez nie szczepiła swoich dzieci....

reklama
ola8806 ja nie szczepilam ale mysle ,ze 2 dziecko bym szczepila.Nie chodzilo o kase a o wlasnie myslenie,ze wiekszosc nie szczepilo ale...No wlasnie u nas bylo ale jak Victor mial niecale 2 lata.W zyciu nikomu nie zycze tego horroru co mysmy przezyli.Dostal wysokiej goraczki,rano jak zadzwonilam o wizyte domowa dalej zbijalam ja tylko na chwile.O 10 lekarz zadzwonil i pojawila sie wysypka,byl u nas w ciagu 15 min...potem odrazu szpital,badania,wyladowalismy w izolatce przy pielegniarkach a za pokojem pielegniarek(odzdzielone wszystko oknami) dzieci nieprzytomne....makabra.U nas bylo podejzenie meningo.To byly najgorsze 24 godz w moim zyciu.Po tych doswiadczeniach nie ryzykowalabym znowu.Mimo,ze szczepionka nie jest na wszystkie szczepy z osobistych doswiadczen polecam.Moglo to skonczyc sie zle,bardzo zle ale na szczescie jestesmy teraz wszyscy 3 zdrowi i szczesliwi.To jest jak ze szczepionka na rotawirusy.Teraz wiem,ze jest pare szczepionek,ktorych nie warto odpuszczac rotawirusy,pneumo,meningo i na odkleszczowe zapalenie opon muzgowych.One sa(czy byly) dodatkowe i odplatne ale wg mnie bardzo wazne.

Do góry