reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

maryńka jak tylko będę mieć chwilkę czasu to na pewno sobie przejrzę, skoro już było wszystko opisane :) Tylko jak tu przebrnąć przez tyle stron?:p
Ja też właśnie miałam międzynarodowe odpisy z Polski i też nie musiałam nic tłumaczyć, to dużo ułatwiło :)

reklama
Bardzo Ci dziękuję, jak wrócę do domu to sobie poprzeglądam, na razie jestem w drodze na kurs niemieckiego :p przyznam szczerze, że nie wiedziałam, że można szukać w konkretnych wątkach. Myślałam, że tylko tak ogólnie na całym forum, to na pewno wszystko ułatwi :)

vixen89 jestem zameldowana na stałe zarówno w Polsce jak i Austrii, żadnego zaświadczenia nie musiałam dostarczać ;)
Co do paszportu dla maluszka, akurat wczoraj byliśmy w Wiedniu składać podanie. Zdjątko jest obowiązkowe, nasz szkrabik ma pół roczku, więc już bardziej człowieczka przypomina, niż małą różową kuleczkę ;) Ale było też małżeństwo z takim maluszkiem około 2 miesięcznym. Podanie o paszport tymczasowy jest króciutkie i bardzo łatwe do wypełnienia ;)
A co do wyprawki, to mi się przydały tylko kapcie, szlafrok, szczotka do włosów, moje kosmetyki. Rodziłam w maju, więc mąż mi dowiózł bluzeczki na ramiączka i krótkie spodenki, bo było tak gorąco, że w szpitalnej piżamie strasznie się pociłam.

Kobitki, ma któraś może doświadczenie z podróżowaniem z maluszkiem na długich trasach? Straszliwie chcemy jechać do mojej mamy na święta (około 11h drogi, mały będzie mieć prawie 8 miesięcy), ale przeraża nas tak długo podróż. Erik ogólnie lubi jazdę autem, ale nie do przesady. Jego ząbkowanie też w tym nie pomaga :(

aniag78 o no widzisz, to może i ja nie będę musiała :) No my będziemy chcieli jak najszybciej wyrobić paszport, więc to dopiero będzie różowa kuleczka :p Też mam termin na maj, więc Twoje porady się przydadzą, dziękuję Ci :)

O podróżowaniu niestety na razie się nie wypowiem, bo tego nie wiem, może jakaś inna Mama pomoże, powodzenia!

Cześć Dziewczyny:)

dawno mnie tu nie było, ostatnio gorzej się czuje. W nocy nie mogę spać, w staje po kilkanaście razy siusiu:( malutka kopie jak szalona, jestem już wycieńczona tym wszystkim. W głowie jak zwykle masę myśli, czy aby na pewno wszystko już mam, jak to będzie, czy dam radę itd. Poród nadchodzi wielkimi krokami, więc muszę jeszcze trochę wytrzymać:) 04.12. idziemy do lekarza, więc dowiem się ile moja Perełka waży i czy nie zmieniła ustawienia. Mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze:)

Mam pytanko, czy któraś z Was orientuje się ile należy się Tatusiowi urlopu po urodzeniu dziecka? Sekretarka powiedziała mężowi, że tylko 1, ale jest nowa więc myślę, że nie doinformowana, bo wydaje mi się, że to niemożliwe.

ola8806 napewno wszystko bedzie dobrze. nie boj nic :tak: ja mam meza na delegacji w Grazu i tez probuje go zmusic do rozeznania sie wsrod kolegow co i jak z urlopem. Niestety bedzie pytal po powrocie. Poki co rozmawialam z kolezanka z kursu i powiedziala mi, ze 3 dni urlopu. Ale to tez wydaje mi sie bardzo krotko. Moze, to zalezy od branzy lub firmy?

Ola moj maz rowniez dostal wylacznie 1 dzien urlopu okolicznosciowego. Ale po moim wyjsciu ze szpitala wzial dwa tygodnie normalnego urlopu.

Wczoraj dostalam potwierdzenie przyznania KBG. Troche mylnie jest napisane w tych broszurkach jesli chodzi o te warianty. Ja wybralam 20+4 i logicznie rzecz biorac myslalam, ze KBG przyznane bedzie 20 razy. Otoz nie! Ten wariant zaklada, ze pieniadze przyznawane sa do 20 miesiaca zycia dziecka (do 24 jezeli partner weznie dodatkowe 4 miesiace Karenz), a w czasie pobierania Wochengeld KBG sie nie nalezy! Takze w sumie dostane 18 razy KBG.

Czy ktoras z Was mialaby ochote isc na workshop na temat odzywiania w czasie karmienia piersia i rozszerzenie diety u niemowlaka? Oczywiscie za darmo! Jest tez workshop nt. odzywiania w czasie ciazy. Info na:

Startseite - Ernährung in der Schwangerschaft - - Richtig essen, von Anfang an

Witam:)

Patili- kurde myślałam, że więcej urlopu się dostaje, ale trudno dobrze i ten jeden. Mój mąż też weźmie 2 tyg, jak malutka się urodzi. Chociaż jeszcze się zastanawiamy, bo moi rodzice chcą przyjechać w tym czasie, więc nie byłabym sama, ale zobaczymy. a jak długo czekałaś na przyznanie KGB? Czy można go w ogóle nie dostać czy raczej każdy je otrzymuje? A po jakim czasie się otrzymuje Familiebeihilfe? Ja też chcę wybrać model 20+4, ale myślałam, że jest coś takiego, że mąż może się zrzec i że ja jeszcze przez 4 miesiące będę dostawać pieniądze, ale rozumiem teraz ze tak nie ma.
Mogę wiedzieć, w którym szpitalu rodziłaś bo już nie pamiętam? Spakowałam już rzeczy dla siebie, nie wiem co zabrać małej.

Ja chętnie bym poszła workshop, ale moja znajomość niemieckiego jest tak nie wielka, że nie ma to zbytniego sensu. Żałuje, że od razu nie chciało mi się uczyć:( Masę rzeczy zapomniałam ze szkoły, podstaw już nawet nie pamiętam i strasznie mnie to przygnębia, ale teraz jest już za późno, do porodu już się nie nauczę:(

reklama
Ola zeby starac sie o KBG, najpierw musisz zalatwic Familienbeihilfe. Wniosek o FB skladalam przez internet i pieniadze przyszly tak po 2 tygodniach. Natomiast KBG przyszly pienadze po 1,5 tygodnia od zlozenia wniosku. Zeby dostac KBG musisz spelnic pewne warunki - juz o tym gdzies pisalam, musisz poszukac. Zeby matka mogla sobie przedluzyc KBG o te 4 miesiace, musza wystapic jakies nadzwyczajne okolicznosci. Niestety nie wiem, jakie to sa. Ale np jak maz by sie zdecydowal na wziecie Karenz (minimum 2 miesiace), to jeden miesiac oboje rodzicow moze byc na Karenz; przysluguje jedno KBG.

Ja rodzilam w Donauspital. Dla malucha w szpitalu dostalam wszystko. Jedyne co maz mi doniosl, to byla cieniutka czapeczka, ktora nakladalam jak wietrzylismy sale. A tak to dopiero na wyjscie ze szpitala potrzebojesz ubranka.

Do góry