reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Witamy poziomeczka domyslamy sie ze mialas super urlop.A gdzie dokladnie bylas? Wiem,ze pisalas ale...:-D.Musisz koniecznie jakies foto pokazac.Bysmy mialy choc namiastke wspanialych plazy.!.
A ja mam dziewczyny pytanko. Do jakiego ginekologa chodzicie? Dla mnie najlepiej by mowil po polsku choc moze juz poradzie sobie u innego.I na kase chorych:Mialam isc do Miechowieckiego ale bardzo duzo zlych opini slyszalam.

reklama
maxmama, bylam na Sardynii :-)
postaram sie jakos dodac fotke

u Miechowieckiego tez kiedys bylam ale bylam niezadowolona
w ogole nie polecam zadnych polskich lekarzy tu, ani dentystow ani zadnych innych.
Zreszta wsyzscy lekarze tu to konowaly :no:
Trudno znalezc dobrego

w watku o lekarzach pisalam o swoim ginie, ale jest Austriakiem. Mozesz sobie zajzec

Poziomeczka, witaj z powrotem! W naszej szarej rzeczywistosci:-) I tak masz szczescie bo jeszcze nie pracujesz, do pracy po urlopie to dopiero krzywda wracac. Z tego co piszesz to urlop sie udal. A jak podroz? I jak corcia na urlopie? Pewnie zadowolona:-)

Maxmama, ja chodze do Truskolaskiego, dla mnie akurat przypasowal. Nie kazdy jednak jest z niego zadowolony, nie wiem od czego to zalezy. Zreszta, czasami lekarz jakies niepotrzebne slowo powie i czlowiek na zawsze sie zrazi. Ja go w kazdym razie polecam. Jak chcesz namiary to napisz. Ja wlasnie dzis mam dzwonic i termin jeszcze przed urlopem zrobic, bo juz rok nie bylam.

Mam pytanko male: kupilam dla Nicole krem ochronny z Nivea, filter 30 i po tych wszystkich upalach podszedl mi woda czy cos. Jak wyciskam to troche wody mi zawsze poleci. Myslicie ze juz go trzeba wyrzucic czy to nic nie szkodzi? Bo nie wiem. Nivea, przeciez dobra firma, tanie to to nie bylo. Pierwszy raz mi sie to zdarzylo. Dodam ze kupilam go jakis miesiac temu wiec chyba sie jeszcze nie przeterminowal?

Wczoraj po poludniu pojechalismy na Hirschtetten. Woda fajna, nie za ciepla ale przyjemnie bylo sie ochlodzic. Od razu sie lepiej poczulam!

Klaudusia, pytanie do Ciebie: przekluwasz uszy u dzieci? Bo moja sie uparla ze chce miec kolczyki:-)

A moze Wy cos polecicie, gdzie mozna to zrobic zeby bezpiecznie bylo?

Hellol
Poziomeczka -witaj!!!!
i opowiadaj cos wiecej jak bylo.Pewnie jak czekoladki wrociliscie poopalani.Jak mala znosila upaly?Chodzi juz moze czy dalej lamiecie kregoslupy wpol;-)?
Asiunia a po wstrzasnieciu nadal oddziela sie ta woda?A data na pewno wazna?Bo jesli tak to mysle ze nie ma sie czym przejmowac,jakas czesc zawsze moze sie oddzielic choc zwykle nie powinna.
A w Cro to rozumiem ze bylaby to wasza pierwsza wizyta?
Co do przekluwania uszu to my juz dawno po fakcie.Nikola miala 9 miesiecy i klulismy pistoletem u kosmetyczki w PL,bodajze 30 zl. zaplacilam.
Dlatego tak wczesnie bo mala nieswiadoma byla i troche przy 2 uchu jeknela ,ale szybko poszlo.Zwykle ze starszymi dziecmi juz gorzej to wyglada,bo niby dziecko chce a juz czesto drugiego ucha nie da sobie przebic.Ale oczywiscie i odwazne dzieci sa:-D
Mysle ze i tu w kosmetycznym zakl. nie byloby problemu.

Maxmama ja tez u Truskolaskiego robie przeglad podwozia.I tez by mi pasowalo wkrotce umowic sie na wizyte bo niedlugo rokmija od ostatniego razu,ale chyba na po wakacjach przeloze.
Dla mnie taki on sobie,ani jakis super,ale tez na odcisk mi nie nadepnal.

Ami sie wczoraj cos z maszyna do szycia porobilo i nie chciala szyc (nitki nie lapaly sie),(wczesniej szyla kawalek)a chcialam sobie wszyc tasme do firanek i zamek do obleczki na taki walek pod glowe,ale niestety wymeczylam sie i nici z tego,brrrr.............

Poziomeczka witaj i opowiadaj jak bylo. Jak Maja? Pewnie babcia juz u was steskniona za wnuczka;-)
Asiunia moze ktos w sklepie wczesniej otworzyl. Szczerze mowiac ja bym takiego kremu dla dziecka juz nie uzywala. Szkoda, ze nie jestes blizej bo dalabym Ci moj. Tez mam z Nivea, ale Laura nie moze go uzywac i musialam jej kupic apteczny.
Beabeakurcze, ale z Ciebie zdolna bestia. Ciagle cos robisz, a to przetwory, a to ciasteczka, a teraz jeszcze szycie. Wstyd sie przyznac, ale ja to bym nawet nie umiala nawet prosto formy wyciac, a gdzie tu szycie:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::-D
My znow bylysmy u Tagesmutter. Wreszcie funkcjonuje to jak trzeba. Laura placze, ale tylko chwile, gdy ja wychodze, a potem juz jest spokojna az do mojego przyjscia. Niestety Oma wyjezdza na 3 tygodnie, wiec w sierpniu zaczniemy pewnie od poczatku:-(

nooo, nasza Beabea to naprawde wszechstronna! szacun! ja to nawet nie wem jak sie taka maszyne obsluguje....:sorry:
w dodatku z dwojka dzieci tyle rzeczy robic...

a no pewnie, ze bylo super, plaza, morze, goraco!
Pierwsze 3 tygodnie nie byly az takie gorace, pisalam wam chyba, ciagle 20 stopni i zachmurzone niebo. Troche bylam zawiedziona, bo na Sardynii to bardzo dziwne, ze w polowie maja tak chlodno... Jakis chalowy rok zlapalismy...:no:
No ale nastepne 3 tygodnie byly cudne, 27 stopni, lekki wiaterek, niebo bezchmurne.

Mai kupilismy takie kolko z wycieciami na nozki i dryfowala sobie w morzu, piszczala z radosci! Z tatusiem sie wyglupiala, skoki, podrzuty i takie tam. No mialo dziecko wielka frajde!
w ogole nie bala sie wody, najchetniej weszla by jak stala prosto po szyje!

Beabea, Maja jeszcze sama nie umie chodzic, aczkolwiek prefekcjonuje chodzenie za raczki. Umie juz za jedna raczke ale czasem sie jeszcze zachwieje. Niestety stalo sie to jej hobby nr 1 - przychodzi do ciebie, bierze cie za raczki i mowi TU TU (co oznacza TUP TUP) i musisz z nia chodzic.
nasze kregoslupy sa wiec odpowiednio sponiewierane!:eek::-D

Asiunia, ja bym kremu nie uzywala, taki burzuj ze mnie, hihihi, choc pewnie tak naprawde jest ok...

co do uszu to Maja nie ma przebitych, bo ja pomyslalam sobie, ze niech sama zdecyduje czy chce i kiedy. A poza tym zostawilam sobie tym samym prezent na jakas okazje w przyszlosci.... :cool2:

mb_1, to u was jakos dlugo to trwa to przyzwyczajanie do Tagesmutter... Czy mi sie zdaje? Ile razy w tygodniu z nia tak chodzilas? I Laura nie chciala zostawac z nia?
My zaczynamy spotkania z nasza Tagesmutter od wrzesnia... Zobaczymy co bedzie, choc Maja (przynajmniej do tej pory) jest raczej otwartym dzieckiem do obcych. Patrzy sie na poczatku spod oka ale nie ma jakichs dziwnych akcji z placzem i trzymaniem sie maminej spodnicy.

Musze czesciej zagladac :) tyle napisalyscie
Poziomeczka a Ty jak tam opalona i szczesliwa jak mniemam Na fotki czekam zeby pozazdraszczac ;)

Maxmama
ja chodze do Dr. Fous w 17 bez
Bardzo mily lekarz lub jego kolezanka rowniez kompetentna . PO wiloloetnich poszukiwaniach ci lekarze sa swietni

Truskolaski okreslil mi Maxia jako cyste a Miechowiecki to bardzo niekompetentna i stosujaca stara medycyne i wizje osoba - takie moje zdanie bo u obu bylam

Witam! Wiecie ze juz dzisiaj lipiec? Ale ten czas leci!

No i piatek juz, ale fajnie! Wybieramy sie dzisiaj na Stadlau na jakies zakupy ciuchowe bo nie mam w czym chodzic:zawstydzona/y:

Co do kremu to wczoraj w aptece sie pytalam czy on jeszcze dobry, to babka mi powiedziala, ze jak nie minal termin waznosci to na pewno jeszcze dobry, tylko wstrzasnac trzba mocno. No i w sumie to nic Nicole nie jest po tym kremie. Moze jakby mlodsza byla to bym miala stracha bo skora u dzieci malutkich wrazliwsza.

Beabea, tak, to bylby nasz pierwszy wypad na Chorwacje. W ogole mozna powiedziec, pierwszy urlop prawdziwy bo zawsze do Pl jezdzilismy. A teraz, jak juz auto jest to do Pl mozna na przedluzony weekend jechac a na urlop gdzies w nieznane.

Hej,
Ja dzis chodze niemrawa. A na naszym wrzesniowym watku teraz troszke smutno sie zrobilo. Zmarla jedna z dziewczyn. Chorowala. Zostawila taka mala kruszynke jak moja Laura :-(
Poziomeczka rzeczywiscie u nas troche trwa okres poznawania. Na poczatku jezdzilam z Laura i z nia tam bywalam. Potem zostawialam ja na pol godziny, potem na godzine i jezdzilam raz w tygodniu. Pewnie gdybym zaczela dopiero od sierpnia i czesciej tam bywala, to tez taki efekt bysmy osiagnely duzo szybciej.
A moja Laura nie bardzo lubi obcych. Spotykamy sie czesto z innymi ludzmi, ale ona potrzebuje czasu zeby sie oswoic. Najlepsza jest mama albo tata.
Asiunia z tego co sie orientuje, to zmiana konsystencji, zapachu badz koloru wszelkich kosmetykow moze swiadczyc o rozwijajacych sie w nim bakteriach. Zdarza sie to bardzo czesto, szczegolnie latem i gdy w sklepie ktos otworzy wczesniej krem. Wtedy nie wiesz tak naprawde jak dlugo jest ten krem otwarty. A data waznosci o niczym nie swiadczy. Ale sie popisalam ;-):-p

reklama
Do góry