reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Z tym meldunkiem to ja juz mocno w przyszlosc wybieglam hihi. Bo jesli dzieci nie miejace nigdy meldunku i nie majace obywatelstwa tu moga miec problem pozniej jak sie zwiaza z taka sama osoba-osoba nie miejaca nigdy meldunku w panstwie z ktorego pochodza. Powiedzmy tak,ze Raphi zwiaze sie z twoja mala (to tylko przyklad hihi) i beda mieli dzieci to wszystko beda musieli zalatwiac w wawie.Beda musieli specjalnie jezdzic umiejscawiac akt urodzenia i skladac papiery o pesel i inne bajery.Oczywiscie sam paszport moze byc robiony w konsulacie ale bez umiejscowienia aktu nie ma szans. tego sie dowiedzialam ostatnio w konsulacie bo wlasnie byla taka para Polakow co tu sie urodzili i nigdy nie mieli meldunkow w pl a tu obywatelstwa nie mieli i chcieli paszport dziecku zrobic...Masakra jakas jak im babka tlumaczyc zaczela to pozniej sama obszukalam i naprawde jest pod gore.Wiec wystarczy nawet roczny meldunek i juz. Szczegolnie dla tych osob co maja rodzine blizej granicy bo jesli wawa czy inne dalsze tereny to i tak roznicy nie ma....to zem sie rozpisala :szok:

reklama
Dzięki wielkie bardzo pomocne odpowiedzi a to jest najlepsza Najprostsze rozwiązanie to cywilny i przeprowadzka do tatusia :)
No właśnie nad tym już myślimy i dlatego cywilny chyba byłby najszybszym i najprostszym rozwiązaniem :)

karolask z checia skorzystam z zaproszenia. Od przyszlego tygodnia... Daj znac kiedy tobie pasuje :-)

Ola zdrowka dla coreczki!
Moj mlodszy ale jeszcze ani razu nie przespal nocy. Zazwyczaj karmie 3-4 razy. A wstajemy w najlepszym wypadku o 6:30. Spi albo w balkoniku albo obok mnie.

U was juz pierwsze kroczki a moj probuje raczkowac do tylu ;-)

My dzis bylismy na spotkaniu z innymi dziecmi w Eltern Kind Zentrum. Wlasciwie gorzej to sobie wszystko wyobrazalam :p a i nareszcie otworzyli rodzinna Cafe z miejscem do zabaw dla dzieci.

Witaj Kasq!

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

Anitaka te pozycje to są właśnie udane. Zamiast zająć się jedzeniem to sto innych rzeczy w tym samym czasie jeszcze robi ;) skąd ja to znam...hehe śliczne fotki :)
Ola szybkiego wyklucia zabka życzę będzie chwilkę spokojniej :)
Witaj Kaśq :) gratulacje Fasolki :) Zdrówka dla Was Na cala ciaze oczywiście.
Vici u nas też Młody za długo nie lubial być w rozku szpitalnym. Może dlatego że gorac tam był okropny ale za to chusta była bardzo lubiana przez niego do około 9mca a później nosidlo. W sumie do tego czasu wskakuje mi na plecy jak tylko założę albo zobaczy na wieszaku :)
Co chodzi o meldunek w Pl to nie powinno się mieć dwóch stałych, nie powinien mieć też kiedyś w przyszłości Dzieć problemu z meldunkiem jak tylko tu jest narazie zameldowany. Unia ;) a umiejscowienia aktu urodzenia można robić od zeszłego roku bodajże maja w którym chcesz urzędzie stanu Cywilnego w Pl....nie musi być w W-wie no chyba że znów jakieś zmiany y....
Ja też często w tyle zostaje tutaj na forum. Nie ogarniam już czasem żeby wszędzie być na bieżąco [emoji52][emoji22] niestety .
Kasq tak jak piszą Dziewczyny lepiej już niech Cie narzeczony podepnie pod swoje ubezpieczenie po szybkim cywilnym i zacznij tutaj chodzić do lekarza. ..napewno językowo poradzisz po niem czy ang a jak nie to chłopaka pod pache lub koleżankę i też potlumaczyc mogą :) bo Pl gin tutaj to masakra:( powodzenia!

Napisane na SM-A310F w aplikacji Forum BabyBoom

Cieszę się że znalazłam to forum i tyle pomocnych duszyczek :) dziękuje też się cieszymy z fasolki tym bardziej że to nasze pierwsze:) staraliśmy się ale szybciutko się udało więc szczęście podwójne teraz ttylko załatwić sprawy ważne i się nie stresować :) dzięki ;)

Hmmm... a to ciekawe co piszesz Vici, a mieli numery PESEL?? Bo wcześniej się chyba nie dało dostać tego bez meldunku? I wydaje się, że musieliby być kiedyś tam zameldowani. Zależy kiedy to było, chyba że w czasie gdzie to też nie było konieczne. Teraz PESEL mogą nadać dziecku bez meldunku w PL. Ale niektóre lokalne urzędy "nie mogą" taaa.... ja swoje nerwy zjadłam z nimi już. Kazałm się doszkolić, a PESEL zrobimy przez ambasadę przy drugim paszporcie bez łaski [emoji14]
Teraz faktycznie można akt urodzenia umiejscowić w każdym urzędzie. Ale może faktycznie jak ktoś nigdy nie miał meldunku to musi to zrobić w jakiejś Warszawskiej Centrali. U nas jeszcze sprawa tego rodzaju, że do PL nie zamierzamy zjeżdżać wcale. Jak Laura sobie umyśli, że chce na starość w PL mieszkać, i od rodziców zdala uciec to sobie będzie załatwiać sama papiery za karę :D hahaha
Ale zanim by do tego doszło to pewnie 100 razy się wszystko zmieni :) może na plus...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Hej dziewczyny my w domu od wczoraj szybko się udało poród szybki. Klara 4200g 50 cm :) duża :) a powiedzcie mi bo mąż zapomniał wpisać dzisiaj drugie imię na akcie możemy to zmienić albo dodać na polskim akcie?

Napisane na HTC Desire 626G dual sim w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry