reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

hej Karolask,
Dzięki za szybką odpowiedź. Dzieci więcej nie mam to będzie moje pierwsze :) dlatego też wole zapytać bardziej doświadczonych Mam :). Męża jeszcze nie mam mamy już cywilny w planach a co za tym idzie dopisanie do jego E-card. Jeszcze się nie zdecydowaliśmy czy cały poród będę w PL czy raczej w Wiedniu dlatego też chciałam zapytać o szczegóły jak to wygląda w Austrii:)

reklama
Hej kaśq jezeli bedziesz dopisana do e-card chlopaka jest rownoznaczne z tym ze bedziesz miala ubezpieczenie na terenie at a wiec bedzie ci sie nalezal caly social na dziecko. Z tym ze tu musisz chodzic do lekarza zbierac wszystkie pieczatki i tu rodzic. No i musicie zalatwic anmeldebescheinigung bo bez tego ani rusz. Ale mysle ze dasz rade :)
I tak jak pisze karola polskich lekarzy tu nie polecamy ;) chyba ze tylko po to zeby miec pieczatke w ksiazeczce to spoko bo do prowadzenia ciazy raczej kiepsko.

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

kasq tak jak pisza dziewczyny do ecard nie musicie miec slubu a juz mozesz byc z nim ubezp co daje ci mozliwosci na platne swiadczenia wychowawcze tu w Austrii oczywiscie po spelnieniu reszty kryteriow...

A tak z innej beczki dziewczyny papierow tutejszych macie zameldowane dzieciaki w pl? Victor mial meldunek do czasu szkoly a Raphi wcale i zastanawiam sie czy go nie zameldowac aby kiedys mu zycia nie utrudnic.Wiem,ze przepisy co chwila moga sie zmienic ale na dzien dzisiejszy bylo by lepiej z tym meldunkiem tez pewnie tylko do czasu szkoly ale jednak...

Kaśq jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemności, biegania po polskich urzędach i "wiecznego" czekania na papierologie to radzę rodzić tutaj i tutaj prowadzić ciąże. Cywilny jak najbardziej ułatwi sprawę i późniejsze formalności np. z FB. Bez ubezpieczenia w austrii nie załatwiesz potrzebnych dokumentów. Owszem możesz prowadzić ciąże w PL, rodzić w PL bo jeśli mąż tutaj pracuje to żona dostanie świadczenia. Ale raz nie wiadomo ile to dobrodziejstwo płacenia na dzieci za granicą potrwa, dwa oszczędzisz sobie bieganiny po urzędach i tłumaczach. I dopiero po kilku miesiącach zobaczysz pierwszą wpłatę i pewnie obciętą bo napewno znajdą coś co im nie spasuje [emoji14]

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Dziewczyny dzięki bardzo za pomoc bo narazie jestem w tym wszystkim zielona a nie chciałabym czegoś pominąć :) dzięki za odpowiedzi bardzo się przydadzą. A o tym że może mnie dopisać do swojej karty nie mając ślubu to nie wiedziałam. To funkcjonuje na tych samych zasadach jak wtedy kiedy się jest po ślubie. I jeśli mogę zapytać to proszę o informację jak to załatwić. On prawdopodobnie będzie wiedział ale wolę jeszcze Was zapytać :) dzięki jeszcze raz za pomoc i szybkie odpowiedzi.

Doczytałam, co napisały dziewczyny. Owszem możesz być ubezlieczona pod chłopakiem, ale też.musisz spełnić pewne kryteria. Nie wiem czemu, ale założyłam z góry że jesteś jeszcze w PL :D i nie macie wspólnego meldunku [emoji14]
Ale jeśli jesteś z nim pod jednym adresem powyżej bodajże 10mscy to jak najbardziej wyprowadzam z błędu :)

Vici ani ja ani mała nie jesteśmy zameldowane w PL wcale i nie będziemy. Ja się wymeldowałam w ciąży :)
Zgodnie z prawem nie można mieć dwóch meldunków "stałych" bo i kary za to grożą. Dwa nie mieszkam tam, nic mi się nie należy i nie mam problemów z papierami o jakieś polskie rodzinne, becikowe itd.

A co masz na myśli żeby nie utrudnić mu później? Może nie wiem o jakichś korzyściach [emoji14]

No w sumie do dobrze zakładasz ogólnie mieszkam w Wiedniu ale często jestem w Polsce ponieważ pracuje zdalnie dla kogoś w PL dlatego mam bardziej skomplikowaną sytuację i tak nie jestem zameldowana w Austrii. Pytanie jak długo trzeba mieć meldunek żeby to wszystko miało ręcę i nogi? :p

reklama
Zamledowana żeby ubezpieczyć się pod chłopakiem musisz być z nim razem chyba minimum 10 mscy. Jeśli będziesz tu dłużej niż 3msce to do 4tego musisz wyrobić Anmeldebescheinigung ( bez ubezpieczenia nie dostaniesz, a skoro pod chłopakiem odpada to albo jesteście małżeństwem, albo pracujesz i masz ubezpieczenie, albo opłacasz je sobie sama (nie wiem ile jest teraz, 3 lata temu to było coś z 300€) wiec też pewnie odpada. Nooo albo jesteś studentką innych opcji nie znam). Nie wyrobisz na czas Anmelde to bedzie kara, nie odrazu... upomną się jak już będziesz wyrabiać. A prędzej czy później będziesz jeśli zamieszkasz w AT [emoji14]
Najprostsze rozwiązanie to cywilny i przeprowadzka do tatusia :)

Do góry