reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy trójki (i nie tylko) dzieci- tu można pisać "bzdety"

mamartusia, póki co dajemy rade z językami.
w domu staramy mówić się po polsku. Na podwórku wiadomo, dzieci mówią w ojczystym języku a angielski mają obowiązkowy w przedszkolu.
Tak na prawdę zobaczymy w przyszłości i jak maluchy podrosną czy dalej będą wykazywać chęci nauki.
Teraz wszystko chłoną jak gąbki ale któż to wie co im do głowy strzeli w przyszłości

Poza tym muszą się jakoś z dziadkami dogadbo każde mówi w innym języku a staramy się spotykać z nimi w miarę możliwości jak najczęściej.

Moi rodzice mieszkają we Włoszech, rodzina męża w Polsce a my na drugim końcu ... zakręcone to wszystko aż czasem ja się gubię

U nas wielojęzyczność nie wpłynęła na rozwój mowy, wręcz przeciwnie czasem jest trudniej bo jak się takie małe stworzenie zezłości albo szybciej coś chce powiedzieć to strzela zdaniami w kilku językach na raz jak z automatu.
Wtedy muszę go przystopować i na spokojnie, powoli musi powiedzieć o co mu chodzi ...

Ostatnia edycja:
reklama
Witam, czy moge dolaczyc do Was?
Mam na imie Monika. Jestem mama 2 wspanialych dzieciaczkow i spodziewam sie trzeciego maluszka :tak: z czego ogromnie sie ciesze :-D. Jest to moja czwarta ciaza, pierwsza niestety stracilam w 9tyg.
Od 6 lat mieszkam w uk i jakos tak leci ten czas ;-).

Antonia witaj! fajnie że dzieci znają tyle języków. Moi są dwujęzyczni :tak:

mamcia10- witaj i dołączaj! mam oczekujących na kolejnego malucha jest nas tutaj sporo.

Dzieki za przyjecie :tak:. Widze ze tez maluszek w drodze, i chyba termin przypada na luty? Ja mam na 11 marzec ale bede miec 3 cc to napewno zrobia mi juz na poczatku miesiaca :tak:.

DORIS i jak spacerek udany ?
Bardzo dobry pomysl z ta lista :tak:

MONIKA i co maz wyjechal do pracy? my tez zastanawiamy sie nad wyjazdem ale narazie jest jak jest ale jak by sie nadazyla okazja to M pewnie by wyjechal.Taki wyjazd to dla wszystkich ciezki jest co ? dla niego i dla nas matek i dzieci .Jak sobie radzisz?

IWONKA wszystkiego najlepszego dla Corki :tak:.

MAMCIA witaj,u mnie podobnie,niedawno test zrobilam i wyszedl pozytywny,wiec mam nadzieje ze w maju u mnie pojawi sie moje 3 dziecko.U mnie tak jak u ciebie teraz to 4 ciaza(1 poroniona),i ja rrowniez bede miala teraz 3 cc :-),witaj .

Witam niedzielnie,u mnie niedziela leniuchowata hihih.Rano z psem wyszlam,M sniadanie zrobil,ogarniecie i do pepco poszlismy z cala ferajna i psem hihih,kupilismy ten podnozek dzieciom aby same na wc mogly wchodzic bo tak to ja ich podsadzalam zawsze a teraz to nie chce ich podnosic kilka razy dziennie ze wzgledu na fasolke :-), a pozatym teraz z tym podnozkiem to i swiatlo sobie sami zapala,i sami sobie poradza :tak:.

Obiad z wczoraj,niedawno M poszedl na dlluuuugi spacer z dziecmi i na plac zabaw,najozniej maja przyjsc kolo 19 ,ja ide porzadek w papierach porobic i pismo napisac poki dzieci nie ma bo z nimi to ja nic napisac nie moge a wieczoorami to juz sil nie mam.

Na kolacje placki ziemniaczane chce zrobic,dzieci i M pojedza jak wroca ze spaceru ;-)

MAMCIA witaj,u mnie podobnie,niedawno test zrobilam i wyszedl pozytywny,wiec mam nadzieje ze w maju u mnie pojawi sie moje 3 dziecko.U mnie tak jak u ciebie teraz to 4 ciaza(1 poroniona),i ja rrowniez bede miala teraz 3 cc :-),witaj .
Dziekuje za mile powitanie :tak:, oj jak fajnie ze nie bede sama z ta trzecia CC, przyznam ze troche sie obawiam tej ciazy, naczytalam sie o tym rozejsciu blizy itd. ale chyba wiecej strasza niz jest w rzeczywisctosci, bo na forach mamy pisza ze ciaze przeszly bez komplikacji a wiec jestem dobrej mysli, tymbardziej ze czuje sie w tej ciazy lepiej niz w poprzednich :tak:.
Oczywiscie gratuluje pozytywnego testu :-).

Witam się i ja niedzielnie :) z popołudniową kawą wpadam na klachy ;)

mój M pojechał samochód oglądać, może mi coś fajnego kupi ! :cool2::cool2:

Ja tez miałam 3 CC i to naprawdę w krótkich okresach czasu ( 1 rok i 2 lata) i w sumie wszystko spoczko bez komplikacji..

poziomki śliczna ta nasza Jagoda, jak Jagodzianka do schrupania ;) paszport już jest ?

Dorota ja tez widze kreseczki :) gratuluje i 3mam kciuki, nie tylko za ciążę, ale za pracę, za mamę i za całą resztę - obys nam się tu nie smutała :D

lenka powiem ci ze Twoje dzieci mają przekichane .. mój ma szkołę pod blokiem- nie wyobrażam sobie żeby musiał dojeżdżać gdziekolwiek .. a czemu jako 6 latka go puszczałaś, nie chciałaś poczekać?

marta jak Twoja pierwszoklasistka i Twoje ciążowe humorki ? sprzątanie zakończone ? :D

hapymama u Ciebie mdłości już minęły?

mamartusia ja Ciebie rozumiem w !00% u mnie też zawsze wszystko na mojej głowie, nie jednokrotnie nie mam czasu na naprawdę ważne rzeczy.. Kiedy rodzisz ? 3mam kciuki, żebyś wszystko pokompletowała przed hihi no i najważniejsze ze jest samochód i fotelik :D a reszta się znajdzie hihi

antonia witam się i jak .. portugalia piękny kraj ! ja kocham portugalie hihi jesteście bardzo egzotyczną rodzinką hihi fajnie, że do nas dołączyłaś :) daj nam tego słoneczka na cały rok pliisss!

mamcia Ciebie również witam .. rozgość się i zaglądaj często liste podpisać !

liza kopnij tego Twojego ex w cztery litery to może się ruszy z płatnościami .. ciekawe jak Ty byś mu w terminie nie zapłaciała co on by zrobił !

madi a jak Twój ex .. biedaczysko się już pozbierało hahaha ale jak to mowią oliwa zawsze sprawiedliwa ! dobrze mu tak hihi

doris stwórz wątek na tym forum i każda z nas wpadnie liste podpisac!

pysia a jak powrot do pracy po wakacjach ? :)

uciekam z dzieciakami na plac :) książka spakowana więc i relax będzie .. szczerze to nie lubię rozmawiać z pełnoetatowymi mami z placu zabaw ( posiadówki od 9 do 20 z przerwa godzinna na obiad) :dry:

Ja tez miałam 3 CC i to naprawdę w krótkich okresach czasu ( 1 rok i 2 lata) i w sumie wszystko spoczko bez komplikacji...

mamcia Ciebie również witam .. rozgość się i zaglądaj często liste podpisać !
No i nastepna mama po trzech CC :-D, chyba sie tu dobrze zadomowie :-). Jakos tak razniej odrazu ze nie jestem jedyna :tak:.
Super ze wszystko u Ciebie odbylo sie bez komplikacji :tak:, mam nadzieje ze i u mnie tak bedzie ;-).

MAMCIA I STEFAA a powiedzcie mi jak to u was jest ze zrostami po cieciach cesarskich?
Ja jak rodzilam Alanka czyli 2 cc to lekarz zasugerowal abym juz w ciaze nie zachodzila bo mam straszne skrzepy i zrosty juz po 1 cc,teraz niedawno jak mialam kolonoskopie robiona ,wiecie rura przez odbyt wprowadzana do srodka to tez nie mogli tam zbytnio zobaczyc przez moje zrosty.Po urodzeniu alanka poszlam do swojego gina i mowil ze po 1 cc juz macica moze peknac wiec abym sie tak nie stresowala poprostu jakbym zaszla w kolejna ciaze to bede musiala byc bardziej monitorowana i ze wzgledow tez tych skrzepow,
Teraz w srode ide do gina wiec wsio sie go zapytam jak on to widzi itp,boje sie bardzo aby cos mi tam nie pekalo w ciazy,ale swiadomie zaszlam w ciaze bo wierze ze bedzie dobrze.

Czy i wy macie zrosty ale u was wszystko ok????????

AA nie mowilam wam ja sie jeszcze nie rozwiodlam z moim exem i wlasnie bede pisala pozew,nie pytajcie dlaczego sie jeszcze nie rozwiodlam,poprostu tak wyszlo,ale teraz pisze pozew i jutro zanosze :tak::tak:,w przyszlosci planujemy z M slub w koncu jak Bog da to bedziemy mieli 2 wspolne dziecko :tak:.

reklama
dorota u mnie to wogole jest wszystko zakracone. Ja pierwsze dzickorodzilam w pl. porod byl silami nat. ale zakonczyl sie cc maly mi utknal i zaczyl tracic tetno. Drugie dziecko urodzilam juz w uk. Przez cala ciaze tylko 2 usg (tutaj tak jest). i zero sparwdzania blizny itd. Brzuch mnie bolal, wydaje mi sie ze wlasnie zrosty dawaly znak przez cala ciaze. Teraaz 3 ciaza i mialam dopiero pierwsze usg kilka dni temu, zero rozmowy na temet blizny itd. nikt nie straszy ani nic nie mowi. Wcale nie jestem objeta wieksza iloscia badan. Czuje sie swietnie od poczatki zadnych boli ani ciagniec sama jestem w szoku, zastanawiam sie czy nie powycinali mi starych zrostow przy drugiej CC. Tu w uk przy trzeciej CC ostrzegaja przed nastepna ciaza i proponuja podwiazanie jajowodow, nie trzeba sie na to godzic.

Do góry