reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Ty sama chleb pieczesz:szok:

No mój to raczej śpi jak suseł i rzadko wpada na takie pomysły:tak::-D:-D Ale od czego ja jestem:-D tak szczerze to dzisiaj był 1 raz od jakiś 2 tygodni wogóle:baffled::baffled:
Tak piekę chleb wieloziarnisty.
Mam taki przepisik,ze chleb się prawie sam piecze.Jak chcesz przepis i spróbować swoich sił to służe pomocą.
Przepisik mogę wrzucić.

reklama
Tak piekę chleb wieloziarnisty.
Mam taki przepisik,ze chleb się prawie sam piecze.Jak chcesz przepis i spróbować swoich sił to służe pomocą.
Przepisik mogę wrzucić.
a ciasto robi sie tak trudno jak na pierogi?:-D

Byłabym wdzięczna jakbyś dała,
ja lubie próbowac, jak nie wyjdzie-trudno:tak:

Przepis jest naprawdę prosty,bo ten chleb nie jest na zakwasie tylko na samych drożdżach z cukrem.

CHLEB WIELOZIARNISTY
- 5 dag drożdży
-1 łyżka cukru
-1 łyżka soli
-4 szklanki wody /letnia/
-1 kg mąki krupczatki
-3 łyżki nasion siemienia lnianego
-6 łyżek słonecznika
-3 łyżki nasion sezamu
-1 szklanka otrąb pszennych
Opcjonalnie można dodać pestki dyni,soi lub innych nasion

1. drożdże rozetrzeć z cukrem
2. pozostałe składniki wsypać do naczynia, dodaćdrożdże, dokładnie połączyć
3. odstawić do wyrośnięcia (ok.30 min.)
4.blaszki wysmarować olejem,wysypać bułką tartą, wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą ręką
5. odstawić do wyrośnięcia i wtym czasie włączyć piekarnik/nagrzać/
6.wstawić do piekarnika do godziny czasu na 200 st. C./ może być termoobieg/
7. po upieczeniu gorący wyjąć z blaszek

Mi wychodzi z 1 porcji 3 foremki keksówki.
Ja wysypuję każdą formę innym ziarnem.Jedną sezamem,drugą siemieniem a trzecią otrębami.
Po wyjęciu z blaszek jeszcze gorący zawijam w wilgotne ściereczki ,żeby zmiękła skórka.
Smacznego :tak::-):-)

Ostatnia edycja:
Przepis jest naprawdę prosty,bo ten chleb nie jest na zakwasie tylko na samych drożdżach z cukrem.

CHLEB WIELOZIARNISTY
- 5 dag drożdży
-1 łyżka cukru
-1 łyżka soli
-4 szklanki wody /letnia/
-1 kg mąki krupczatki
-3 łyżki nasion siemienia lnianego
-6 łyżek słonecznika
-3 łyżki nasion sezamu
-1 szklanka otrąb pszennych
Opcjonalnie można dodać pestki dyni,soi lub innych nasion

1. drożdże rozetrzeć z cukrem
2. pozostałe składniki wsypać do naczynia, dodaćdrożdże, dokładnie połączyć
3. odstawić do wyrośnięcia (ok.30 min.)
4.blaszki wysmarować olejem,wysypać bułką tartą, wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą ręką
5. odstawić do wyrośnięcia i wtym czasie włączyć piekarnik/nagrzać/
6.wstawić do piekarnika do godziny czasu na 200 st. C./ może być termoobieg/
7. po upieczeniu gorący wyjąć z blaszek

Mi wychodzi z 1 porcji 3 foremki keksówki.
Ja wysypuję każdą formę innym ziarnem.Jedną sezamem,drugą siemieniem a trzecią otrębami.
Po wyjęciu z blaszek jeszcze gorący zawijam w wilgotne ściereczki ,żeby zmiękła skórka.
Smacznego :tak::-):-)
Dziękuję bardzo:tak::tak:

Spróbuję zrobic na nowym mieszkaniu na ochrzczenie nowego piekarnika, bo teraz nie mam wcale:sorry::sorry:

Witam :tak:

Helena wstała o 5 rano :szok: Ale całe szczęście udało mi się jeszcze ja uśpić :tak:

U mnie dzisaj piekne słoneczko, mała ogląda myszkę miki i zaraz lecimy do parku :tak:

M wczoraj obrócił do trójmiasta i z powrotem :szok: o 22 był już w wawie :szok:

U mnie dzisiaj kapuśniaczek :tak: Tylko trzeba go jeszcze zrobić :-D

Spadam na spacerek, zajrzę po południu :tak:

As a masz jakiś przepis na sałatke?

Bo mis ie moje wszystkie zbrzydły, w czwartek ide do pracy i musiałabym sobie coś upichcic do pracy jutro w miare zdrowego żeby nie zajadac sie ciagle chipsami i drożdzówkami:tak:

reklama
Witam :tak:

Helena wstała o 5 rano :szok: Ale całe szczęście udało mi się jeszcze ja uśpić :tak:

U mnie dzisaj piekne słoneczko, mała ogląda myszkę miki i zaraz lecimy do parku :tak:

M wczoraj obrócił do trójmiasta i z powrotem :szok: o 22 był już w wawie :szok:

U mnie dzisiaj kapuśniaczek :tak: Tylko trzeba go jeszcze zrobić :-D

Spadam na spacerek, zajrzę po południu :tak:
Oooo kapuśniaczek, bede musiała zrobic....:tak::tak: Ale to jutro, bo wczoraj o 22 zaczełam gotowac jarzynową, bo mi sie zachciało:-D Wiec dzisiaj trzeba bedzie jazjesc, bo ugotowalam na tydzien:baffled: A ostatnio tak główkowałam co zrobic z kapustą kiszoną i nie wpadłam na kapuśniak:tak:

Miłego spacerku:tak::tak:

Do góry