L4dY-bIrd pisze:
Czesc
Sorbuś :-* Zrób wiecej tego kapusniaka i mi wyslij ....gołębiem
Joaska superasny pomysł na ten makaron
.Zrobie dzisiaj makaron zapiekany ze szpinakiem i serem żółtym ;D
...jak sie niezpali w moim extra nieposłusznymn piekarniku :
biedroneczko, moze cos takiego, polecam:
WLOSKA ZAPIEKANKA POMODOROWO-SZPINAKOWA
sklad:
- makaron pene ( grube rurki)
- 1 op. szpinaku mrozonego( moze byc tez swiezy, trzeba tylko pamietac, ze szpinak sie kurczy w duszeniu)
- 1 puszka pomodorow pelati ( bez skorki)
- 4 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 lyzki jogurtu naturalnego
- 1 op. mozarelli lub pamezzanu tartego
- bazylia, oregano, sol, pieprz
wykonanie:
1. szpinak dusimy na patelni dodajac 2 zabki czosnku, jak cala woda z niego wyparuje dodajemy 2 lyzki jogurtu naturalnego, doprawiamy do smaku pieprzem i sola
2. na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy 2 zabki czosnku, pamietajac zeby sie nie spalil, dodajemy pomidory, dusimy jakies 15 min. i przyprawiamy ziolami, solimy do smaku!
3. gotujemy makaron z oliwa, zeby byl aldente
4. w naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwy makaron-szpinak-makaron-pomidory- makaron a na wierzchu albo rozkladamy plastry mozarelli albo posypujemy parmezzanem
5. zapiekamy w tem. 180 stopni az ser sie rozpusci!
to przepis z moich lipcowek, moj autorski