@Jagna8 wytrwałość i upór .. i dać sobie czas na to - uda się przestawić na normalne spanie
Mój przyjaciel adoptował dziewczynkę z FAS - pół roku jako zastępczy i adopcja. Mała miała pół roczku wtedy - dzisiaj biega po domu i gada jak najęta - a jaka zadziorna bestyjka
W UK adopcja trochę inaczej wygląda niż w PL. To znaczy też są kursy przygotowawcze i papierologia ale na tym podobieństwa się kończą. Rozmawiałam już z kilkoma rodzicami adopcyjnymi tutaj. Przy czym tutaj na dzień dobry deklarujesz czy zgadzasz się na dziecko z problemami - jeśli tak, to masz dodatkowe szkolenie. Deklarujesz chłopca czy dziewczynkę tylko jak masz bardzo wyraźny powód ku temu. Jeśli chodzi o wiek - to wybierasz widełki na przykład 4-7 lat. Jeśli nie masz religii - albo jesteś wierząca niepraktykująca katoliczka jak ja
- nie dadzą nam dziecka z rodziny muzułmańskiej jeśli dziecko praktykuje. Do tego nie możesz wybrać jakiej rasy będzie dziecko - choć to brzmi strasznie (rasa) to możesz dostać dzieciątko czarnoskóre, azjatę, hindu, arabskiej urody, europejskiej... mogą wziąć pod uwagę twoją preferencję - ale mogą też ją olać jeśli nie jesteś rasistą - a jak jesteś, to ci nie pozwolą adoptować
I prawdę mówiąc znam sporo rodzinek gdzie rodzice biali a dziecię mulat/mulatka
Ale chyba najlepszą kombinację ma jedna rodzinka - tata czarny z Ugandy, mama Irlandka (skrajnie biała z rudymi włosami) a dziewczynka z Chin - śliczny obrazek
W PL coś takiego by było na ustach całej mocherowej okolicy - tu nie jest to jakiś problem