reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

bo nie których lekarzom to odbija z czasem
np moja koleżanka urodzia córcie z komplikacjami musiała z nia chodzić do poradni ryzyka okołoporodowego i miała styczność z jakąś tam fizjoterapeutka która uznała gdy mała miał msc że ona będzie musiała nosić buty ortopedyczne bo nóżki schodza jej do środka:szok::szok::szok:
jak ja to usłyszałam w szoku byłam i sie śmiałam a moja koleżanka z racji że dopiero została mama przejęła sie strasznie.jednak ja jej powiedziałam że buty ortopedyczne w sumie każdy może nosić i w sumie powinien bo sa najlepsze dla naszych stóp ale niech zgłosi sie do niej jak mała zacznie chodzić a nie gdy maleństwo ma 1 msc!!!!!:-D:-D:-D
no myślałam że walne:-D:-D:-D

reklama
O Booooooooziu!!!! HAHAHAHAHAHA!!!! Suwaczek mi oszalał XD XD XD Moje dziecko uwaga ma 3 miesiące 50 tygodni (!!!!) i 3 dni OMG!!!

Młody ma 2 miesiące i 3 tygodnie XD
Co do lekarki, wydaje mi się, że trochę przesadziła i jak pójdę do pediatry to ona pewnie nazwie tą lekarkę pożal się Boże od idiotek. Za każdym razem jak byliśmy u pediatry mówiła, że młody ładnie się rozwija i ładnie przybiera na wadze.

As, powiedziała mi tylko lekarka że mam go częściej kłaść na brzuch i zainteresować go na jego poziomie oczu by mógł zacząć usztywniać główkę, bo jeszcze nie usztywniał szyjki przy badaniu. Rzecz w tym, że w domu czasem szyję usztywni. Jak go badała to on mi wcześniej spał i po przebudzeniu to nie wiedział co się dzieje. Kazała iść do pediatry zważyć czy rośnie w normie. Ale Wiktor jak się urodził ważył 3,5 kg i był długi na 58 cm, więc no wydaje mi się, że jednak będzie odrobinę chudszy niż inne dzieci.

Już mnie położna straszyła z jedzeniem i karmieniem małego to teraz to jakbym mało się nerwów przez to karmienie najadła...

To nie jest problemem.
Samo dźwiganie główki mało świadczy o nierównym napięciu.
Dobre jest ,ale inne części ciałka też trzeba rozruszać .;-)
A jak przewijasz małego?
Z rotacją na boki czy klasycznie ręka pod pupę i w górę ?
Jak go nosisz?
Czy naprzemiennie podchodzisz do niego z jedzeniem , zabawką ,raz z prawej ,a raz z lewej strony?
Jak go nosisz ,w jakich pozycjach?
To niestety wszystko ma duże znaczenie u takich malców .
Rób małemu masaże dla niemowląt i staraj się dobodźcować go kolorowymi zabawkami .
Kurcze no nie znam dziecka ,nie widziałam jak to wygląda ,co jej się tak naprawdę nie podoba ,więc trudno mi coś więcej napisać ....
myślę ,że dużo pożytecznych rzeczy znajdziesz w poradach Pawła Zawistowskiego.
http://www.youtube.com/user/mamotatocotynato?blend=1&ob=video-mustangbase

Ostatnia edycja:
a miałam wam sie pochwalić że Bartek zaczął mówić kto to?
jak teraz ktoś dzwoni domofonem do nas to Bartek krzyczy:kto to?:-D:-D:-D
oczywiście czasem jeszcze tak nie wyraźnie mu wyjdzie ale sa postępy:-D:tak:

Witam, pogoda okropna się zrobiła, cieplej i śnieg się topi a do tego dzisiaj jeszcze deszcz pada :confused2: Kuba już lepiej z przeziębieniem ale za to mnie i M dopadło :sorry: jakoś ostatnio weny nie mam na pisanie i czytanie, mam nadzieję że mi wybaczycie :-( niech przyjdzie jakiś mróz żeby te bakcyle wymroziło bo wiosną będzie źle :sorry: głowa mi pęka, już mam dosyć tej pogody :confused2:

To nie jest problemem.
Samo dźwiganie główki mało świadczy o nierównym napięciu.
Dobre jest ,ale inne części ciałka też trzeba rozruszać .;-)
A jak przewijasz małego?
Z rotacją na boki czy klasycznie ręka pod pupę i w górę ?
Jak go nosisz?
Czy naprzemiennie podchodzisz do niego z jedzeniem , zabawką ,raz z prawej ,a raz z lewej strony?
Jak go nosisz ,w jakich pozycjach?
To niestety wszystko ma duże znaczenie u takich malców .
Rób małemu masaże dla niemowląt i staraj się dobodźcować go kolorowymi zabawkami .
Kurcze no nie znam dziecka ,nie widziałam jak to wygląda ,co jej się tak naprawdę nie podoba ,więc trudno mi coś więcej napisać ....
myślę ,że dużo pożytecznych rzeczy znajdziesz w poradach Pawła Zawistowskiego.
Kanał użytkownika mamotatocotynato - YouTube

Małęgo przewijam i z rotacją i klasycznie, noszę go albo pionowo, albo na leżąco, albo jest jedna pozycja, którą Zawistowski pokazał ale nie wiem jak się nazywa. Ogólnie z podchodzeniem do małego to elastycznie z każdej strony, często leży na brzuszku a i tak długo to nie trwa bo mały od razu chce się przewracać, na brzuszku ładnie podnosi główkę. Podnosić się do pozycji siedzącej też chce bo już kilkanaście razy mi to zaznaczył, a jak próbowałam go za rączki podnieść to starał się tą szyjkę usztywniać.
Moim zdaniem jedno krótkie badanie w gabinecie jest kompletnie niemiarodajne, a dziecko trzeba poobserwować.
Dlatego wierzę mojej mamie, która sama jest pielęgniarką i przez kilkanaście lat pracowała w żłobku i na oddziale pediatrycznym, że mały dobrze się rozwija.

Matce po wyjściu ze szpitala po porodzie powinni dawać wielgachny zapas tabletek uspokajających...

Agusiu no to wielkie gratulacje dla Bartusia :-)

Beatko zdrówka życzę dla Matiego, Twojego małża i Ciebie :*

Małęgo przewijam i z rotacją i klasycznie, noszę go albo pionowo, albo na leżąco, albo jest jedna pozycja, którą Zawistowski pokazał ale nie wiem jak się nazywa. Ogólnie z podchodzeniem do małego to elastycznie z każdej strony, często leży na brzuszku a i tak długo to nie trwa bo mały od razu chce się przewracać, na brzuszku ładnie podnosi główkę. Podnosić się do pozycji siedzącej też chce bo już kilkanaście razy mi to zaznaczył, a jak próbowałam go za rączki podnieść to starał się tą szyjkę usztywniać.
Moim zdaniem jedno krótkie badanie w gabinecie jest kompletnie niemiarodajne, a dziecko trzeba poobserwować.
Dlatego wierzę mojej mamie, która sama jest pielęgniarką i przez kilkanaście lat pracowała w żłobku i na oddziale pediatrycznym, że mały dobrze się rozwija.

Matce po wyjściu ze szpitala po porodzie powinni dawać wielgachny zapas tabletek uspokajających...
Jeśli jest tak jak piszesz to nie ma się czym martwić .
Olej babę i rób swoje.
Lekarz to nie guru i nie we wszystko trzeba wierzyć .
We wszystkim umiar i będzie dobrze.
Niech mały się rozwija swoim tempem .
Jest jeszcze malutki i na wszystko ma czas.
pozdrawiam i życzę cierpliwości ,bo chyba tylko tego trzeba na naszą służbę zdrowia.:eek::eek::rofl2::crazy::crazy::crazy::-D:-D:-D:-D

bo nie których lekarzom to odbija z czasem
np moja koleżanka urodzia córcie z komplikacjami musiała z nia chodzić do poradni ryzyka okołoporodowego i miała styczność z jakąś tam fizjoterapeutka która uznała gdy mała miał msc że ona będzie musiała nosić buty ortopedyczne bo nóżki schodza jej do środka:szok::szok::szok:
jak ja to usłyszałam w szoku byłam i sie śmiałam a moja koleżanka z racji że dopiero została mama przejęła sie strasznie.jednak ja jej powiedziałam że buty ortopedyczne w sumie każdy może nosić i w sumie powinien bo sa najlepsze dla naszych stóp ale niech zgłosi sie do niej jak mała zacznie chodzić a nie gdy maleństwo ma 1 msc!!!!!:-D:-D:-D
no myślałam że walne:-D:-D:-D
Padłam ze smiechu...
Służba zdrowia w naszym państwie to....mozne esej napisać ;-)

reklama
hej Mamuśki:)
Ja jestem po rozmowie ale darłam z nich łacha wcale się nie zdiwie gdy mnie nie zatrudnią;)hehe normalnie to jakas porazka;)

od dzisiaj mam długi weekend...jutro wolneeeeeeeee a w piatek w nocy przyjezdza męzus i sobote mamy zarezerwowana na aua park chyba ze kasa nie wpłynie to pupa!!więc UWAGA moja becnosc może byś słaba:(ale nie martwcie się w niedziele Was nawiedze:)

wstawiłam pranie lane kluseczki zrobiłam, teraz myślę co upiec na przyjazd męża???

Do góry