kerna
http://www.lauraziobro.pl
To może ja też z kopertą nie bedę wykakiwac....no nie wiem. A to wybiore sie i kupie te swieczki...ale na lichtarzyki kasy nie mam....i cóż będę trzymać w rekach
albo kupie grubą jakąś i po wszsytkim
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Do nas ma przyjść w tym roku proboszcz,a że Darek z proboszczem to jedna sztama z racji wszystkich dupereli,które Darek do koscioła robi ,to u nas w tym roku kolenda będzie z kolacją.kurcze my też pierwszy rok na swoim i zgłupiałam....co jest potrzebne??? Świeczka i ........aż wstyd ale nie wiem...przecież bigosu mu nie ugotuję specjalnie![]()
Wodę możesz wziąść od księdza z zakrystii ,bo zawsze ma zapas lub nalać zwykła i powiedzieć przy kolendzie ,że to zwykła to najpierw się nad nią pomodli,poświęci a potem powinien Wam wyświęcić mieszkanie,bo po remoncie i Wy tam dopiero co mieszkacie.ja tez nei wiedziałam-do wczoraj jak mi teściowa powiedziała że mamybo ona sprawdziła w interncie- mieszkała tu wczsniej to wiedziala ze na stronie jest podane;-)
hm.. szczerze mówiąc to rok temu nie przyjelismy kolędydoszliśmy do wniosku ze skoro i tak sie wyprowadamy to po co- jak tego nie lubimy
no i wiem ze musi byc krzyżyk i swieczki- no i chyba woda święconaktorej nie mam
naleje zwykłą na alerzyk- moja babcia zawsze na talarszyk nalewała- tyle że święconą- chyba brała ja ze sobą w koszyczku do poświęcenia na wielkanoc
mi tam wystarczy zwykła;-)
koperta dla księdza i dla ministrantow jakieś drobne;-)
wlasnie- koperte musze kupić![]()
woda z kranu ,albo z kościołaa zapraszam!!! To przecież dwa kroki;-)
ojej jeszcze koperta.........a my bez kaski...eh qwaa wody też nie mam...bo skąd
![]()
Ja swoje też późno chrzciłam .Klaudię tydzień po naszym ślubie to już miała ponad 8 miesięcy a Kubusia jak miał 7 miesięcy.kropidło? hm..... ja teraz nie iwem czy u nas ksiądz tego ze sobą nie nosiłi wogóle dla mnie głupotą jestpo co trzeba miec wodę święconą w domu- skoro ksiądz przychodzi do wszystkich po kolędzie to powinien miec ze sobą wodę święconą i kropidło
ja to wogóle kościoła nie lubiechodze tylko jak jakas okaja- pogrzeb zlub komunia- Maksa ochrzcze- ale nie z wiary tylko żeby w przyszłości miał wybór czy chce czy nie
no i żeby tą komunię razem ze wszyskimi dziećmi miał- bo potem tylko problemów pełno- a dzieci sie śmieją potem z innych któe komunii nie mają- a tego mu nie zrobie
oczywiście zo do chrztuto juz cała rodzina zdążyła mnie opierdzielić że tak dlugo sie dziecka bez chrtu nie trzyma bla bla blamoje dziecko i chyba mogę robić co chce i jeśli ja nie wiere w takie przesądy ze dziecko sie zle chowa, choruje czy opętane potem to nie zrobie tego jak najszybciej dla nich
![]()
Lunka 23 minuty i 43 sek.Wyłączyli kablówkę to byłam pewna, że i net też, włączam kompa i niespodzianka, no skoro już go spowrotem włączyłam, to wpadłam, a jak
Och Ty niedobra
Ależ to paskudne, fuj, gdyby podała i poszła to bym wylala, a le ona stała i czekała specjalnie, ma baba nosa, hihi. No ale jak mówiłam tylko czekac jak zacznę zdrowieć-teraz mogą mi płącić ja już tego świństwa nie ruszę!
Dałaś czadu, tak wczesnie a juz lśni. A moja nie zasnęła, stałą w łóżeczku i wołałą-Mamusiu choć poszę, no to już odpuściłam, bo i tak by chyba nie zasnęła. Teraz będzie masakra przetrzymać ja do 20-21. A ja siły nic nie mam.
No i jak AS zadzwoni, to jak zwykle na 10 min się nie kończya ja biedna mówić ledwo mogę, hihi.
To ile mam teraz do nadrobienia??? Ciekawe -kto więcej gadał , czy klikał![]()
dokładnie tak powinien wyglądać.Lichtarzyki to podstawki pod świeczkę.
A pro po ...
I jak mniej wiecej powinien wygladac ten cały ołtarzyk .
są ale gdzie ja będę tam szukać z wózkiem...a jeszcze nigdy czegoś takiego w takich sklepach nie widziaąłmgromnica tylko i wyłącznie na święto Matki Boskiej Gromnicznej lub chrzest.;-) A nie ma u was sklepów wszystko po 2 zł ? Tam pełno tego badziewia.
![]()
hehe Ty cwaniaro!!!;-)kerna, poważnie z kranuJa nigdy nie maiłam w domu wody święconej
Tylko nie taka świeża, nalej trochę do kubeczka niech postoi i się zakurzy
![]()
Gruba świeczka to niekoniecznie gromnica,są przecież takie ładne ozdobne.gromnica tylko i wyłącznie na święto Matki Boskiej Gromnicznej lub chrzest.;-) A nie ma u was sklepów wszystko po 2 zł ? Tam pełno tego badziewia.
![]()
niezła jesteś..kerna, poważnie z kranuJa nigdy nie maiłam w domu wody święconej
Tylko nie taka świeża, nalej trochę do kubeczka niech postoi i się zakurzy
![]()
Nie koniecznie muszą byc takie metalowe. Moga byc porcelanowe.są ale gdzie ja będę tam szukać z wózkiem...a jeszcze nigdy czegoś takiego w takich sklepach nie widziaąłm![]()
Ząbek dziś nie boli,ale o dentyście słuchać nie chce.:-ale się uczepiłyści tej mojej kranówkibabole jedne
As jak tam ząbek Kubunia?
As ja powiadomię księdzaGruba świeczka to niekoniecznie gromnica,są przecież takie ładne ozdobne.
Może być normalna dekoracyjna ze sklepu,byleby sama stała.Chodzi o światło a nie o kształt świeczki.:-)
niezła jesteś..
Ja tylko napiszę,że święcenie zwykłą wodą i nie powiadomienie duszpasterza to grzech.ale Twoja wola :-):-)
A tak nawiasem mówiąc to wodę z kościoła bierze się w wielką sobotę jak jest święcenie pokarmów.![]()