reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy niekarmiące- bądźmy zgrabne

reklama
W ogóle to przed ciąża dużo nie jadłam bo ciągle leciałam na jakiś dietach i byłam do tego przyzwyczajona. Ziemniaki, mięso,smażone jedzenie itp. mogły dla mnie nie istniec i czułam sie fantastycznie . Jeszcze nawet pół roku przed ciążą byłam w pracy w Niemczech to tam już prawie w ogóle nie jadłam i w cale mi to nie przeszkadzało. Dopiero jak zaszłam w ciąze włączyłam do swojego jadłospisu z obawy o zdrowie dzidzi produkty które do tamtej pory nie jadałam no i organizm sie przyzwyczaił i teraz trudno mi z tego rezygnowac.

JOAŚKA masz rację że to kwestia kilku dni żeby sie przyzwyczaic i naprawdę muszę sie zmobilizowac bo w czoraj byłam na zakupkach i nie mogłam kupic sobie dzinsów. Ja niewiem jak oni te spodnie robią.....jak już mają mniej w pasie to nogawki są chudsze a wiadomo że bywają takie osoby jak ja że chociaż w pasie mają mniej to za to uda i tyłyk wielkie. I z zakupu spodni nici. ZAŁAMKA

joasia pewnie ze po tygodniu brzucho sie skurczy i przyzwyczai do niejedzena kolacji ale wez ten tydzien wytrzymaj :szok:

Dzusta ja kiedys podobnie mialam , tylko zdrowa zywnosc i zadnych pustych kalorji
ale jakies 2 lata temu zachcialo mi sie kodztowac nowych smakow i zaczelam tyc a dodatkowo problemy hormonalne mi w tym pomogly

a wynik jest taki ze juz jestem otyla:szok: :szok: :szok: :szok: :szok:

MILOKU to musimy koniecznie sie wziąc za siebie:tak:

Ja z rana zrobiłam serię cwiczonek (nawet mała grzecznie siedziała) i właśnie zjadłam leciutkie śniadanko popijając czerwoną herbatką. Ciekawa jak długo będę miała taką mobilizację;-)

A właśnie niedługo jedziemy do rodziców a tata już napisał na GG że wstawił placuszka do piekarnika. Oooo żebym tylko sie nie skusiła.
Miłego dzionka życzę

hej babeczki!!

baby tak jakos piszecie jakbyscie conajmniej wazyły po 100 kg, chyba nie jest tak zle co?//

ja udzielajac sie na tym watku w tamtym roku schudłam prawie 10 kg wiec zachecam Was goraco!!!

no i polecam Wam zasady zywieniowe MM czyli diety Montiniaca.
mnie naprawde pomogły i jedzonko jakie tam proponuja jest naprawde super!!!!

a możesz więcej szczegółów napisać taj diety :confused:

koteczku ja sie kierowałam tymi zasadami :

1. Jemy 3 główne posiłki dziennie : 2 węglowodanowe i
1 tłuszczowy.

2. Po posiłku węglowodanowym robimy 3 godz.przerwy po tłuszczowym 4 godz.

3.Owoce jemy na czczo rano przed śniadaniem.

4.Jemu białkaproporcjonalnie do wagi np: 70 kg - 70 g białek

5. Posiłki są : węglowodanowo-białkowe lub tłuszczowo-białkowe.

6.Do węgli zaliczamy (łączymy z tłuszczem do 1,5%):

- chleb z mąki z pełnego przemiału,
- makaron z pszenicy durum,
- kasze ,
- ryż naturalny.

7. Do tłuszczy zaliczamy:

- mięso,
- jajka,
- sery tłuste,
- śmietanę,
- majonez (bez cukru),

8. Jemy węglowodany do 50 IG

owoce - wieksozsc owocow jeadamy na min 30 min przed sniadaniem do 400g (wyjatkiem sa owoce niefermentujace, jak truskawki, maliny, jezyny, ktore mozna jest do sniadania)

Śniadania węglowodanowe:
- chleb z pełnego przemiału, który można jeść z chudym twarogiem, dżemem z fruktozą, warzywkami. .
- musli, w skład którego mogą wejść płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne, z mlekiem chudym (najlepiej 0%), można dodać pokrojone drobniutko suszone śliwki lub morele, posypać cynamonem
-pieczone jablka, mozesz zrobic ryz zapiekany z jablkami, piernik czy ciasteczka owsiane, ktorych przepisy znajdziesz na forum
-Zamiast chleba z pp można zjesć pieczywo typu Wasa zytnie, sport
-mozesz zjesc omleta z bialek jajek, mleka i odrobiny maki
- nalesniki, racuszki, itp. (najlepiej smazone bez tluszczu, a jak sie nieda to tluszcz trzeba rozprowadzic b. cienka warstwa na patelni, za pomoca wacika itp., aha i robione wg przepisow z forum lub scisle wg diety)
CZYLI OGOLNIE PRODUKTY NIE ZAWIERAJACE TLUSCZU, ZA TO DUZO WEGLOWODANOW. Zawsze do nich zjedz warzywka.
- poza tym: NABIAL do 1.5% tluszczu, dzemy slodzone tylko i wylacznie fruktoza
- mozna zrobic galaretke owocowa (ale na bazie maki z pelnego przemialu)

OBiady tlusczowe:
-kurczak, indyk, sery zolte, sery plesniowe, rybki (wyjatek tunczyk w sosie wlasnym zaliczamy do wegli) gotowane na parze, smazone na oliwie (wylacznie oliwa z oliwek i tez w niewielkich ilosciach)
-duszone / gotowane warzywa (np szpinak, fasolka szparagowa, cukinia, i inne)
-surowe warzywa ZAWSZE
-jak chce ci sie mozesz je nawet zjesc z makaronem sojowym (ale nie z ryzem, ziemniakami, kasza, itp)
- smietana 18% (kwasna)
- jajka (zawierajace i zoltko i bioalko) w postaci jajecznicy, sadzonych, w salatce.....
- kotlety mielone

Koacje weglowe:
- makaron durum, brazowy ryz
- warzywa surowe i gotowane
- jogurt 0%, twarog
- omleta (podobnie jak na sniadanie)
- NIE WOLNO: slodkoich rzeczy - nawet jogurtow, owocow, fruktozy !!
- tunczyk w sosie wlasnym
- soja, soczewica, ciecierzyca, kasza peczak itp.

Dodatek ode mnie:
- makaron sojowy mozna jesc do kazdego posilku
- mozna smazyc takze na oleju rzepakowamym czy slonecznikowym,
- oliwa z oliwek: smazenie w nie zawysokiej T (do 200C); b. dobra do salatek
- nie jadamy produktow zawierajacych cukier, karmel w swoim skladzie, podobnie jak mnostwo E...
- nie jemy puszkowanych warzyw z wyjatkiem pomidorow - bez cukru oczywiscie
- WARZYWA ZAKAZANE to: marchewka gotowana, burak, ziemniaki, bob, kukurydza
- z ALKOHOLI: akkaceptowane jest jedynei czerwone winko wytrawne i tez nie w za duzych ilosciach

moge poswuadczyc swoim przykładem ze dieta działa!!!!!!
dzisiaj złamałam jedna kionwencje, zjadłam ziemniaki na obiad.........
niestety, ale postaram sie poprawic!!!!!

wiecie co ja nie potrafie trzymac si ediety
sama sobie opracowalam swoja
poprostu cwicze , nie jem po 18 a nawet stram sie po 16 i nie jem bialego chleba , a na obiadowym stole przewarzaja surowki

nie umiem trzyamc sie diet bo jak juz mam jesc malo to wole zjesc to co lubie

a z ta stowka kilosow to wstyd sie przyznac ale ze mna jest az tak zle:zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :szok: :szok: :szok: :szok: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: :no: :no: :no: :no:

wiecie co ja nie potrafie trzymac si ediety
sama sobie opracowalam swoja
poprostu cwicze , nie jem po 18 a nawet stram sie po 16 i nie jem bialego chleba , a na obiadowym stole przewarzaja surowki

nie umiem trzyamc sie diet bo jak juz mam jesc malo to wole zjesc to co lubie

a z ta stowka kilosow to wstyd sie przyznac ale ze mna jest az tak zle :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :szok: :szok: :szok: :szok: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: :no: :no: :no: :no:

ja włąsnie tez tak gubiłam kilosy:
1. zero jedzenia po 18
2. Zero słodyczy
3. ćwiczenia (6W)
4. 4 posiłki
5. piłam duzo wody
5. herbata czerwona , zielona

chudłam około 1 kg tygodniowo ... i nawet jak juz po schudnieciu czasem spałaszowałam cos wiecej to wagę trzymałam bardzo długo ... zrestza teraz cały czas jest w okolicach tej wagi.

Trzymam kciuki !!!!!:-D :-) :laugh2:

reklama
pokusilam sie dzisiaj i stanelam na wage
z wagi ciazowej zgubilam juz -22,5 a do zgubienia mi jezcze zostalo +6,5

ogolnie zgubilam kilogram przy okresie wiec jest dobrze :tak: :-)

Do góry