reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Aj.... Z tymi termianami to juz chyba tak jest. Dowiemy sie jak juz bedzie po fakcie :D
jusmarwoj ja odkad jestem w ciazy mam jakies dziwne swedzenie (czasem, nie non-stop) warg. Dwoch lekarzy stwierdzilo, ze nic nie mam. Cytologie jak mi robil, to powiedzial, ze obejmuje tez wymaz z pochwy i nic nie ma. Poniewaz bylam natretna dal mi nystatyne, ale to tez nie bardzo pomaga. Jedyne co pomaga to Tantum Rosa do mycia. Wczoraj polozna powiedziala, ze jak bedzie jakas infekcja, to dziecko sie zarazi i bedzie mialo plesniawki w buzi, wiec powiedzialam, ze nie wyjde z gabinetu jak mi nie zrobi wymazu z pochwy! Guzik mnie interesuje, czy on cos widzi, czy nie! Ma zrobic, laski nie robi! Tylko, ze jak wymaz bedzie Ok, to ja juz nie wiem co to. Moze jakas alergia? Nie biore lekow, to moze cos sie tam robi.

Ostatnia edycja:
reklama
sorki ankzoc nie doczytałam ...
eno to jak rodzice twoi to spoko, nie masz sie czym przejmować :-) na córcie może trochę się poboczą, ale jak zobaczą wnuczkę w wypasionym wózeczku to na bank im przejdzie :tak::-D

Aj.... Z tymi termianami to juz chyba tak jest. Dowiemy sie jak juz bedzie po fakcie :D
jusmarwoj ja odkad jestem w ciazy mam jakies dziwne swedzenie (czasem, nie non-stop) warg. Dwoch lekarzy stwierdzilo, ze nic nie mam. Cytologie jak mi robil, to powiedzial, ze obejmuje tez wymaz z pochwy i nic nie ma. Poniewaz bylam natretna dal mi nystatyne, ale to tez nie bardzo pomaga. Jedyne co pomaga to Tantum Rosa do mycia. Wczoraj polozna powiedziala, ze jak bedzie jakas infekcja, to dziecko sie zarazi i bedzie mialo plesniawki w buzi, wiec powiedzialam, ze nie wyjde z gabinetu jak mi nie zrobi wymazu z pochwy! Guzik mnie interesuje, czy on cos widzi, czy nie! Ma zrobic, laski nie robi! Tylko, ze jak wymaz bedzie Ok, to ja juz nie wiem co to. Moze jakas alergia? Nie biore, to moze cos sie tam robi.
masz rację bądź twarda. Mi lekarz powiedział że ta bakteria to dla mnie właściwie bez znaczenia a na maleństwo ma wpływ. Tak więc walcz o swoje.

barmanka79 jeśli masz ochotę skorzystaj z przepisu poniżej, nie ma opcji żeby nie wyszło, moja rodzinka cała go wcinała w Święta i widziałam, że nie tylko mi smakuje (to są ilości na duży gar, można go zrobić np z połowy składników):

3kg kapusty kiszonej
0,5kg cebuli
0,5kg pieczarek
0,5kg kiełbasy (np zwyczajna)
1kg karkówki
1 słoik powideł śliwkowych
mały przecier pomidorowy
sól, pieprz (ja wolę mielony, bo te kulki potem wkurzają;-))

Kapustę płuczę na sicie pod kranem z soku (żeby bigos nie był za kwaśny), wkładam do gara, podlewam wodą i na kuchenkę. W tym czasie smażę cebulkę (można posolić i popieprzyć!), kiełbaskę i mięsko w kostkę (nie solić, bo stwardnieje) i dodaję do kapusty. Przyprawiam ,dodaje powidła i przecier i gotuje na wolnym ogniu, czasem trzeba pomieszać i dolać wody, ok 2 godzinki.

Dla lepszego smaku można dolać troszkę wina, albo wywar z suszonych grzybów (razem z grzybami) ale nie wpływa to jakoś drastycznie na smak moim zdaniem.. Najlepszy bigos jest odgrzewany, następnego dnia lub nawet po kilku dniach. Lubię sobie pomrozić w porcjach na póżniej :tak: smacznego!

Mnie tez się wreszcie udało pokupować trochę z wyprawki dla maluszka. Śliczne są te wszystkie ubranka i jak weszłam do hurtowni to oczopląsu dostawałam. Jeszcze teraz trzeba jechać po wanienkę, przewijak i pościel do łóżeczka bo samo łóżeczko i materacyk zaproponowała mi sąsiadka, jest w bardzo dobrym stanie. Wózek też bez problemów wybraliśmy z mężem co nie myślałam że będzie takie łatwe. Zdecydowaliśmy się na Coneco Toledo w kolorze morskim z elementami czarnymi. Teraz pozostaje kwestia kiedy go zakupić.

barmanka- no na pewno zmiekna hahha, ale moj tata jest zasmucony, bo tak chcial wnuczka, wprawdzie ma jednego ale nie mieszka w naszym miescie, wiec nie ma z nim kontaktu czestego. Moj ojciec to zapalony sportowiec ma 61 lat, ale jezdzi na rowerze, nartach, snowboard, latal na paralotni do niedawna hahha wiec nawet extremalne sporty nie stanowia dla niego przeszkody hahha, no i chcil zarazic tym nasze dziecko, i teraz jak tak patrze to sie ciesze ze bedzie dziewczynka, bo nie wyobrazam sobie zeby moj synus mial gnac po 100 km na rowerze, albo latac gdzies pod chmurami hahah. Juz mi wystarczy, ze ja bylam najmlodsza z mojego rodzenstwa i wszytskie te sporty musialam uprawiac z tata, az doroslam hahah i docielam sie od tego!

A wiecie, ze ja przewijaka nie kupuje... Zawsze u mnie w domu dzieciaki sie przewijalo na lozku, znaczy jakas kanapa, wersalka... tylko cos sie podkladalo i ognia :D

ankzoc w mordeczke! Tylko pozazdroscic formy! Ja zawsze nadrabialam mojemu tacie nienarodzonego syna :) Hiehie... Mialam byc Arturek. Tak tatus nie narzeka nigdy na mnie, ale zawsze sie smieje, ze sie boje pradu (wrecz okropnie), a on elektryk jest.

Ostatnia edycja:
Sara - mam prośbe, czy możesz ten cały przepis wstawić do działu Przepisy? tu daje ci linka (bo tutaj w gąszczu postów boje się że potem go nie odnajdę :-()
https://www.babyboom.pl/forum/maj-2009-f259/przepisy-23402/

ja co sobota robie jakieś sałatki z przepisów znajdujących się w tym dziale, i myślę że któregoś dnia skusze się na zrobienie bigosu ;-) (tylko w mniejszej porcji - bo jak nie wyjdzie to sie chyba zastrzele jak bym miała wsio wyrzucić :wściekła/y:).
no właśnie zaraz muszę przejżeć tą stronkę w poszukiwaniu jakieś dobrej sałatki, bo gości mamy w ten weekend, więc coś trzeba upichcić ;-)
no i teraz wiem że na ten weeken z bigosem nie będę kombinować (a szkoda bo jak przepis zobaczyłam to się napaiłam...) bo nie chce gości potruć w razie czego :baffled:

reklama

Załączniki

• przew.jpg
    przew.jpg
    21,4 KB · Wyświetleń: 23
Do góry