reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

quchasia, napiszę słownie, tak cztery tysiące złotych, siostrze nie chcą w naszej parafii wydać zaświadczenia, mam trochę ściemnić do księdza w naszej parafii że siostra jest za granica od 15 lat i nie ma tu w pl parafii, nie wiem czy to przejdzie eh, bo te zaświadczenie jest potrzebne. Jak się dziecie urodzi to ksiądz przyjdzie po kolędzie i zamierzam juz wstępnie go wypytać,
Domi wiem że to jest denerwujące, bo kurcze słyszy się że ten świat kościelny nie jest do końca w porządku, chce ochrzcić dziecko a oni robią problemy, nie zapomnę nigdy jak ksiądz odmówił mi pogrzebu babci, bo od dwóch nie przyjmowała kolędy i wpisał sobie w księgę, i musiałam go prosić itp. a babcia nie przyjmowała, bo chora była i trudne warunki domowe, mieszkała z synem alkoholikiem ( moim wujkiem), i wkoncu łaskawie się zgodził dać pogrzeb za 800zł, ale zanotowal sobie że jesli wujek nie przyjmie koledy to aboslutnie pogrzebu nie da, nie trzeba było dlugo czekać, wujek zmarł, i niesety mszy nie było ! uprosiłam ksiedza zeby tylko przy grobie na cmentarzu sie pomodlił, ale juz nie kojarze ile kasy za to wziął. Moze 600zł, takze w naszym mieście kosciół rządziiiii.
Mam nadzieje, że nikogo nie uraziłam.

reklama
Hej dziewczyny :-)
Nie pamietam co do kogo mialo byc napisane (jak zwykle zreszta )
Olaszy szybko cos ten czop ci odpada :-\ ale faktycznie to moze jeszcze troche potrwac.
Uwazaj na siebie teraz jeszcze bardziej. Udanej niespodziankowej imprezy ci zycze ;-)

Jesli chodzi o psy to u mnie moze byc ciezko bo mam yorka ktory nie lubi dzieci :-\ chociaz ostatnio wzielismy go do znajomych zeby go przyzwyczaic do ich coreczki ktora bede pilnowac i bylam w szoku bo tylko ja powachal a pptem udawal ze jej nie widzi :-D to moze nie bedxie tak zle. Tez slyszalam zeby puszczac psu placz dziecka (tylko za kazdym razem inny zeby sie nie przuzwyczail do jednego dzwieku) no i damy mu ubranko malej jak bedziemy w szpitalu. Tylko trzeba pilnowac zeby nie ruszyl tego ubranka. Moze tylko wachac.

Dziewczyny dajcie znac po wizytyach dzisiejszych. Ja mam dopiero na 19 wiec jeszcze troche czekania przedemna :-\

Domi u nas na szkoleniu mówili żeby nie dawać pampersa do wąchania. Jak będę w szpitalu z Tymkiem to mój M dostanie tetre z jego zapachem i włoży do fotelika. Będzie wchodził do domu z fotelikiem.pustym zawsze jak będzie wracał ode mnie i jak wróce do domku to tylko mną się piesek zajmie a fotelik to już będzie nuda. Nie m zamiaru odciągnąć psa od dziecka. Będzie w łazience przy kąpieli. Drzwi do pokoiku tymka jeszcze nie mam więc i tak będzie otwarte cały czas. Nie będzie mógł wskakiwac łapami na szczebelki. Myślę że ogarniemy bo choć boksery są wyjątkowo energiczne i chcą dominować to ciężka praca udaje nam się go ustawić :-)
Co do chrzcin to chce dzwonić w przyszłym tygodniu do parafii. My robimy w lutym w knajpie. U nas msza jest na 10 15...wiec i obiad i kawa i kolacja...ja przy garach stać nie będę. Pomoże mi tylko mama a teściowa to królewna :-/ impreza na 20 osób :-/
Po nocach jak nie śpię wspominam mój poród...trochę się boje :-( wczoraj się popłakałam...jest dobrej myśli ale strach jest... :-(

O matko 4000 za chrzciny??? I ksiadz nie chcial odprawic pogrzebu ??? Jakie paranoje !! I jak tu wychowywac dzieci na katolikow?
Justa w prawie kanonicznym jest zapis ze to rodzice chrzestni musza byc po slubach koscielnych a nie w zwiazkach cywilnych czy nieformalnych ale nie ma mowy o rodzicach. My jestesmy tez tylko po cywilnym ale tak jsk u ciebie moja siostra ktora ma byc chrzestna tez ma cywilny. Jedyny plus taki ze chca wziac koscielny wiec jak juz ustala termin to ksiadz nie powinien robic problemow.

quchasia, napiszę słownie, tak cztery tysiące złotych, siostrze nie chcą w naszej parafii wydać zaświadczenia, mam trochę ściemnić do księdza w naszej parafii że siostra jest za granica od 15 lat i nie ma tu w pl parafii, nie wiem czy to przejdzie eh, bo te zaświadczenie jest potrzebne. Jak się dziecie urodzi to ksiądz przyjdzie po kolędzie i zamierzam juz wstępnie go wypytać,
Domi wiem że to jest denerwujące, bo kurcze słyszy się że ten świat kościelny nie jest do końca w porządku, chce ochrzcić dziecko a oni robią problemy, nie zapomnę nigdy jak ksiądz odmówił mi pogrzebu babci, bo od dwóch nie przyjmowała kolędy i wpisał sobie w księgę, i musiałam go prosić itp. a babcia nie przyjmowała, bo chora była i trudne warunki domowe, mieszkała z synem alkoholikiem ( moim wujkiem), i wkoncu łaskawie się zgodził dać pogrzeb za 800zł, ale zanotowal sobie że jesli wujek nie przyjmie koledy to aboslutnie pogrzebu nie da, nie trzeba było dlugo czekać, wujek zmarł, i niesety mszy nie było ! uprosiłam ksiedza zeby tylko przy grobie na cmentarzu sie pomodlił, ale juz nie kojarze ile kasy za to wziął. Moze 600zł, takze w naszym mieście kosciół rządziiiii.
Mam nadzieje, że nikogo nie uraziłam.

no w d***ach im się przerwaca!!!! dobrze, ze na mojej drodze tacy księża nie stoją bo bym wyszła z siebie.. ja miałam raz taką sytuację, ze do ojca w stanie agonalnym nie chciał ksiądz przyjśc, bo niedawno był, a ojciec dopiero co ze szpitala wyszedł to tam też miał księdza.. no cyrki, ale siostra zrobiła rozrubę i przyszedł;]

generalnie ubolewam nad cennikami w parafiach, śmieszy mnie to i jestem z aopodatkowaniem kleru- dostałabym paragon, ksiądz odprowadziłby podatek i byłoby git. a tak.. niby co łaska, ale jak zapytasz ile dokłądnie to powie. U mnie na ślubie to się nawet nie czaił tylko jak zapytałam jak z finanansowaniem sakramentu to wyśpiewał: ksiądz 300, wypełnienie dokumentów 100, organista 150;] bez zająknięcia..

napislam takiego posta a skasowal mi sie :baffled:
Odniose sie do ksiezy i ich zwyczajow! Nie rozumiem jak monza odmowic sakramentu jakiegos komu kolwiek nawet jezeli bylby to koles w wiezieniu kryminalista i nie rozumiem tych kosmicznych kwot co zadaja za sakrament!!To jest ich obowiazek i praca i dostaja za to normalna wyplate!! Ja chodze do kosciola zielonoswiatkowego jestem chrzescijanka u nas w zborze jest pastor i nigdy nikomu niczego nie odmowil a wrecz przeciwnie nawet na slub jeszcze prezent daje!! U nas jak dziecko sie rodzi jest Blogoslawienstwo tak jak mial Jezus a poniej jest chrzest wodny tez tak jak Jezus mial!! i nie wazne czy masz slub koscielny czy cywilny u Boga sie to nie liczy wazne ze jestes mezem i zona!! A po za tym to ksiadz sklada sluby czystosci a na boku ma babe i dzieci!! a ludziom rozgrzeszenia niechce dac badz sakramentu komus udzieli bo go np nie stac na to wiec bierze cywily bo taniej tez jest a pozniej ma przesrane u ksiedza!! i ja sie pytam gdzie tu u nich jest milosierdzie? Gdzie jest miluj blizniego swego jak siebie samego!!! Zeby kazdy tylko tego przestrzegal to swiat bylby piekniejszy al eniestety tak nie jest!!! Jak slysze o tych ksiezach to az mi cisnienie skacze! Nioe mowie o wszystki bo sa wyjatki ale to tylko wyjatek od reguly!
Mam nadziej ze nikogo nei urazilam bo nie byl taki moj cel;-)

Ola dobrze ze juz jest lepiej 3maj sie kochana:-D:-D

Sliwka no to najwazniejsze zebys byla pod opieka lekarzy wszystko bedzie ok powodzenia i odzywaj sie do nas czesciej:-)

Olciastrzelce, u mojej siostry już 10 lat mija małżeństwa więc już się nie zdecydują na kościelny. Ślub brali w ambasadzie w Brukseli, eh nie wiem jak to będzie, strasznie mi zależy aby to była ona,

Gosia ja już nie chciałam pisać o tych babach :-) i właśnie o to chodzi że nie powinno tak być, też staram się nie urazić nikogo, bo wiem że religia to trudny temat,
A tak w ogóle to wydaje mi się czy ty trochę przystopowalas, nigdzie nie jedziesz? Nie załatwiasz nic.
No Domi czekam jak tam po lekarzu

Justa bylam u kolezanki i nic w domu nie robie bo obiad mam z wczoraj a sprzatac mi sie niechce dzis:-p a zaraz po Maje lece:-)
A co do religii to tak trudny temat....

reklama
Justa u mojej siostry jest 9 lat po cywilnym i jest juz chrzestna 2 dzieci.. a teraz zmienil sie proboszcz i robi problemy. A tez zalezy mi zeby to ona byla chrzestna i ona tez chce wiec chyba dlatego zdecydowali sie na ten slub teraz. Chca taki maly kameralny zrobic i nic wiecej

Do góry