reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

katty83 jeśli chodzi o polip, to organizm może chcieć go wydalić z organizmu i niestety może przy tym pozbyć się ciąży. To tak w skrócie. Dlatego też dostałam luteinę i nakaz leżenia, co niestety nie jest mi na rękę... bo miałam w planie kilka imprez, w tym wesela :( No ale niestety....

Dziewczyny, pomóżcie proszę. Czy jako pracownik zatrudniony na umowę o pracę mam obowiązek przesłać zaświadczenie o ciąży do centrali ? Dostali ode mnie informację o ciąży oraz drugie już zwolnienie z kodem B.
Pytam, bo dostałam informację od mojej regionalnej, że mam przesłać zaświadczenie podpisane przez lekarza o ciąży i zalecenia od lekarza podpisane i podbite pieczątką. (zalecenia od lekarza mam wpisane w karcie ciąży, wraz ze wszystkimi danymi - chorobami w rodzinie, moimi wynikami badań, info o poprzednim porodzie. Nie widzę potrzeby wysyłanie tak dużej ilości osobistych informacji do pracodawcy).Przez to, że ciąża jest zagrożona nie zapowiada się żebym mogła wrócić z L4... czy zatem muszę to wszystko przesyłać do pracodawcy ? Pytam też, bo nie mogę bezgranicznie ufać mojej regionalnej,bo... 2 dni temu wyobraźcie sobie, że mnie śledziła i robiła zdjęcia i nagrania... :/

Ostatnia edycja:
reklama
Saaraa jezeli wymagaja zaświadczenie o ciąży to im je daj, tam jest tylko napisane ktora ciąża i kiedy poród -tyle, a zalecen lekarza niemasz obowiazju im przedstawiać, i nie sadze ze lekaz ci to da bo po co?na zwolnieniu lekarskim jest napisane czy masz leżeć czy chodzić, widac pani regionalna jest niedoinformowana.
Ty możesz iść np do lekarza, na badania, do apteki, do sklepu po najpotrzeniejsze rzeczy jak nie ma kto, to ci wolno, jak masz zaznaczone ze masz leżeć, to musisz leżeć, ale wcale gin nie musi ci tego znaczyc mimo ze i tak masz leżeć.

Ja miałam pare lat temu usuwanego polipa, wtedy staralam sie o pierwsze dziecko, pani mnie poinformowala , ze z polipem nie mozna zasc w ciążę, bo sie tam coś robi w macicy co utrudnia zagniezdzenie zarodka, a tu proszę :0
W sumie co sie dziwie nam tez powiedzieli ze naturalnie dzieci miec nie będziemy no i ich zaskoczyła :), bez wspomagaczy jestem w ciąży,

Ostatnia edycja:
zozzolka dziękuję za odpowiedź :) cuda się zdarzają więc mam nadzieję, że i u mnie będzie ok mimo tego paskudztwa ;D
Co do zwolnienia mam je z kodem 2 - więc "chodzone", jednak w zaleceniach mam leżenie. Pani regionalna chce być cwańsza od nie wiem kogo i na własną rękę bawi się w detektywa :D

O matko co za ludzie! Sledzic swoja pracownice?! Przeciez to paranoja jakas. Moim zdaniem l4 powinno im wystarczyc.

To jak tak bardzo chce to daj jej to zaświadczenie o ciąży, to w przepisach jest ze trzeba takie dać do kadr, ale żadne zalecenia lekarza. ! Szkoda ze pani sobie obecnosci na wizycie nie zarzyczyła, powiedz jej ze na ciężarnej nie zapunktuje w ten sposób co kombinuje, :D

Hej. Napiszę dla podtrzymania na duchu, że tak idealnie to u mnie tez nie jest.
U mnie w trakcie monitoringu cyklu okazało się, że endometrioza znowu daje o sobie znać. Pojawiło się małe ognisko w prawym jajniku (16-19 mm). Dobrze, że owu była z lewego, bo pewnie inaczej by nie wyszło. Ta endo sobie póki co jest, ale nie powiększa się. Zobaczymy co tam wykaże usg za tydzień. W sumie to najważniejsze, żeby bąbelek był zdrowy, nawet za cenę drugiej torbieli :-)

Saaraa jak dałaś zwolnienie z kodem B to jest to równoznaczne z daniem zaświadczenia o ciąży. Nikt nie ma prawa żądać od Ciebie dodatkowych dokumentów.
A zachowanie szefowej trąci mobbingiem.

Ostatnia edycja:
ja nie musialam dawac zadnego zaswiadczenia- zwolnie jest juz zaswiadczeniem. zaswiadczenie mozesz dac jesli pracujesz wtedy np mzoesz przy kompie siedziec 4 godziny tylko i pracodawca musis tego pzrestrzegac.

reklama
o ludzie!!! co za babol! dżisas, jak żyję nie słyszałam o tak stukniętej kobiecie! Zwykle jest jednak tak, że oceniamy ludzi przez swój pryzmat, czyli widać do czego kobieta ta by się mogła posunąć... masakra!

Cytat z portalu:
Jeśli chodzi o zaświadczenie o ciąży, to Kodeks pracy również nie reguluje tego, jak powinno ono wyglądać, ani na jakim druku musi być złożone. Przepisy wydane z rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 30 maja 1996 roku mówią, że zaświadczenie to nie podlega żadnych wymaganiom formalnym. Ważne jest jedynie stwierdzenie ciąży, ewentualnie okres jej trwania.

Jednak utarło się, że do kadr składa się takie zaświadczenie i samo L4 z kodem B nie wystarcza. Dla świętego spokoju lepiej je złożyć. Natomiast same zalecenia to już są urojenia pani regionalnej... to sa prywatne sprawy Twoje i Twojego lekarza i nikt bez Twojej zgody nie ma prawa ich użyć czy przeczytać... co to za ludzie pracują na kierowniczych stanowiskach!!! Powinni robić testy predyspozycji to kierowania ludźmi, pewnie 90% bubków by się wykruszyła!
Jestem szczęściarą bo mam super szefa! Cierpliwy, wyrozumiały, empatyczny, z poczuciem humoru i mega dystansem, radzący sobie w stresujących i krytycznych sytuacjach. Nawet jak jest wkurzony to NIGDY nie widziałam by się na kimś w pracy wyżył... i teraz też stanął na wysokości zadania - zresztą jutro wpada do mnie na kawę (muszę poprzekazywać obowiązki) :-)

Ale się rozpisałam! Kurde na prawdę mnie to zbulwersowało - śledzić człowieka, i to jeszcze ciężarną - no świat na głowie stanął!:szok::no:

Piotrusiowa - mam nadzieję, że Twoje endo wróci do normy! Czy to zagraża bezpośrednio ciąży? Może się łożysko odkleić czy coś? Wiesz czym to może grozić w razie czego? Masz jakieś zalecenia czy plan działania?

Do góry