reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Szkrabek nie wiem jak to jest tutaj z ta pepowina ale w pl odrazu odcieli:eek:
Co do pokarmu to z tego co mi lekarka od laktacji mowila przy Mai to pokaru do konca sie nie sciaga bo wiecej nabierze:-p a u mnei sie nie dalo bez stanika spac bo mialam strasznie duzo a ja wkladek nie nosilam przez pierwsze miesiace tylko pieluche bo tak mi lecialo duzo i kazala mi pic szalwie przez 3dni zeby troche kanaliki przepalic :-p
A ja siedze i odpoczywam miesko mi sie rozmrozi to zrobie obiadek i pranie musze wstawic:-p

1usa8u697dldaz22.png

f2w33e3kj54qow6s.png

reklama
Mi leci jakos od 5msca ciąży. Wnerwia mnie zwlaszcza w nocy, bo co chwile brudne koszulki mam. A szkoda mi zakladac juz te wkladki.

W ogole to jak to jest w cieknacym pokarmem w nocy po ciazy? Podobno nie mozna spac w staniku i tez slyszalam ze zawsze trzeba caly pokarm ściągnąć zanim nowy się zrobi? Doswiadczone mamy cos powiedza w tym temacie?

Domi no to łądnie Ci już cieknie;p co do spania bez stanika to słyszałam, ze się nie da i że dziewczyny śpią w bawełnianych- takie też mam:) i jeśli chodzi o ściąganie to nie wolno odciągać do oporu, bo wtedy pierś do oporu naprodukuje; trzeba ściągać do czucia ulgi- tak nas na szkole uczyli:)

Dziewczyny, a mówiły Wam coś położne w szkołach rodzenia jak teraz się pielęgnuje pępek? Czy używają spirytusu? Bo podobno się od tego odchodzi... i daje się samemu pępkowi odpaść, no chyba, że coś się zacznie z nim dziać np. się zaczerwieni.

Nie miałam pojęcia, że coś takego istnienie jak zabieg Credego - tez o to zapytam mojej położnej.

I jeszcze jedno pytanie. Dowiedziałam się, że najlepiej nie przecinać pępowiny od razu, tylko poczekac az krew z łożyska spłynie do dziecka (podobno mega dużo krwi może zostać w łożysku z drogocennymi składnikami i przeciwciałami - a łożysko się wywala). Widziałam zdjęcię dwóch noworodków bliźniaków - jeden był szybko odcięty od łożyska, drugiego zostawili by krew spłynęła do ciałka - różnica była powalająca! Jedno białe jak ściana - taki mały wampirek, drugi maluch różowiutki niesamowicie. Badania wykazują podobno, że taka metoda się sprawdza, dzieci sa zdrowsze, lepiej reagują na szczepienia itd... niestety u nas tylko niektóre szpitale pytają o to przed porodem, reszta ciacha od razu po urodzeniu - a podobno wystarczy kilka, kilkanaście minut na maminym brzuchu z pępowiną nieodciętą.
Sama nie wiem co o tym myśleć, czy nalegać na to, czy mnie wyśmieją w szpitalu - a na pewno zapytam położną, ale o głosie poznałam, że już ma swoje lata, więc pewnie starsz szkoła... co myślicie?

co do pępka, to od spirytu się odchodzi, zastępuje sę go octeniseptem. Chyba, ze coś za długo by się goiło to wtedy spiryt.
a co do odpcinania pępowiny to ponoć lepiej jest zostawić trochę dziecko połączone, bo ono sobie tam jeszcze czerpie z tej krwi. Ale wiadomo jak to w PL, powinno się coś robić, ale się nie robi.. tak jak z kangurowaniem- tyle się trąbi, że taka cudowna sprawa, a dalej są szpitale, gdzie się tego nie stosuje..

U nas na pepek nic nie zalecaja kaza czekac az sam odpadnie Maja miala jeszcze fioletem pepek robiony wiec nei wiem jak to jest z ta klamerka ale szczerze to sie obawiam tego troszke :-p
Obiadek juz prawie gotowy zmienil sie troszke bo schabowe robie ziemniaczki ugotowane a kotleciki usmaze jak maz wroci bo prosto z patelni najlepsze sa:happy: Musze sie za prasowanie wziac ale nie chce mi sie strasznieee:eek: ale nikt za mnie tego nei zrobi:-p

1usa8u697dldaz22.png

f2w33e3kj54qow6s.png

Co do odpepniania dziecka to polozna mowila ze zaraz po urodzeniu klada dziecko na brzuchu mamy w tym czasie zszywaja i robia co tam trzeba i dopiero jak pepowina przestaje tetnic to tatus moze odciac. No chyba ze sa jakies przeciwwskazania i np z dzieckiem widza ze cos jest nie tak to musza odpepnic odrazu i udzielic pomocy dziecku.
Tak to wyglada u nas w szpitalu.
Jesli chodzi zas o pielegnacje to powiedzieli zeby nie przemywac spirytusem tylko delikatnie spsikac octeniseptem i osuszyc. No i nie zanurzac w wodzie. A jak kikut odpadnie to tez jeszcze przez jakis czas uzywac octeniseptu az sie calkowicie zagoi.
Jedynym wyjatkiem jest jak cos zlego dzieje sie z pepkiem to wtedy musi zobaczyc lekarz i sam zdecyduje czym i jak go pielegnowac

Domi - u mnie mąż wypróbował już chyba wszystkie tabletki i najlepiej sprawdzają się Somat Gold. Do tego obojętnie jaki nabłyszczacz i sól. Raz na miesiąc używamy tego środka do mycia zmywarek (wsio ryba jaki) no i swoją drogą filtr też wyjmujemy i oczyszczamy co jakiś czas.

olciastrzelce - u mnie w szkole rodzenia kazali przemywac kikut octeniseptem, że spirytusem już się tego nie robi. A z ciekawostek jeśli chodzi o środki pielęgnacyjne to lepiej żeby wszystko było jednej firmy, bo w razie uczulenia wiadomo od czego.

Ooo musze zapytac o to czy zostawia na chwile nieprzecieta pepowine... bo nie mam pojecia jak to tu wyglada tak szczerze.
I z tym pępuszkiem też nie wiem czego sie tu używa. Może w szpitalu mi powiedzą.

Domi na pewno Ci powiedzą;) a w DE jest pewnie też jakaś opieka już poporodowa w domu:) co jak co, ale teściowa na pewni Ci powie co masz z pępkiem robić;D

reklama
Domi dziewczyny maja racje musi byc jakas opieka poporodowa u nas bynajmniej jest:-D polozna przychodzi na drugi dzien po wyjsciu ze szpitala zobaczyc warunki w domu itd. Sprawdzalam szczepienia to tutaj jest 5-7dni i 16-18dni a pozniej jak ma miesiac nie lubie szczepien ale tutaj szczepia przeciwko pneumokokom i rotawirusom i innym chorobami jak w pl chyba az mnie ciarki przechodza jak sobie o tych szczepieniach pomysle:eek::eek:

Do góry