reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Cześć wszystkim,po długiej nieobecności postanowiłam w końcu coś napisać. Po pierwsze Piotrusiowa zdrowia dla męża,biedak się nacierpi z tym okiem, oby to już ostatnia taka przygoda. Jeślu chodzi o plan porodu,niczego takiego nie przewiduję. Nawet nie słyszałam od koleżanek czy u nas w szpitalu coś takiego się praktykuje. Ale fakt,chciałabym być informoeana podczas porodu co i jak niż niczego nie wiedzieć.

Kosmetyczna wyprawka dla bobasa wciaż nie gotowa,ale też w opariu o blog sroki przygotowałam sobie mini listę. Pieluch też jeszcze nie mam,ale skłaniam sie ku dadzie z biedronki.

Dziewczyny,a co z nasza kosmetyczna wyprawka? Czytalam,ze po porodzie naturalnym pomocny jest roztwor tantum rosa? Czy jeszcze jakies specyfiki,poza tradycyjnym plynem do higieny intymnej,naturalnym dezodorantem polecacie?

Jeśli o mnie chodzi to od jakiegos czasu dokucza mi bol pachwin. Czasem mam tez uczucie jakby spuchnietego krocza. Troche sie tym martwilam,ale lekarz wszystko spr i stwierdzil,ze jest ok a to uczucie jak najbardziej naturalne ze wzgledu na rozciaganie sie miesni i przygotowanie do porodu.

Napisze wam jeszcze o swojej frustracji. Mieszkam w bloku i wiadomo sasiedzi góra,dół i boki. Nie wiem czy też tak macie, ale u nas jest tak potwornie glosno - sąsiadka z góry od 6:30 chodzi w trepach i szura szafa przesuwaną,do sąsiadów obok przychodzą dzień w dzień 2 małe wnuczki - od rana do wieczora jest płacz... Jedynie na dole względna cisza. A jeszcze sąsiadka z góry ma psa,który notorycznie wyje co przy okazji powoduje,że nasz pies też zaczyna szczekać... Oszaleć można. Z sąsiadką z góry już próbowaliśmy gadać,ale ona ma swój świat i raczej skłonna jest bardziej na złość nam zrobić niż się uspikoić...

Ech,wyżaliłam się.

reklama
Cześć Dziewczyny, to może i ja po dłuższej nieobecności coś napiszę od siebie. Podcztuję od czasu do czasu, ale nie wszystko na pewno na bieżąco.

Ja jeszcze do końca tego tygodnia jestem w pracy, a później zwolnienie. Nie mam oczywiście spakowanej torby do szpitala, nie mam także zbyt wielu rzeczy dla siebie i kosmetyków dla Małej. Inne wyprawkowe rzeczy jakoś powoli zbieram.

Jeżeli chodzi o bóle, to zdecydowanie polecam rozciąganie + ćwiczenia na piłce. Jeśli będziecie chciały mogę napisać przykładowe, jakie robiłam na zajęciach z fizjoterapeutką. Choć wiadomo, że trzeba być ostrożnym.

Mam też prośbę, kojarzę, że ten temat pojawiał się już na forum - czy mogłybyście napisać mi nicki sprzedających z allegro, u których robiłyście zakupy?

Dzag82 - w którym sh w Krk byłaś?
Piotrusiowa - mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze u Twojego Męża. Oczne problemy są naprawdę niefajne.

Trzymajcie się ciepło:)
A apropo kurtki - ja chodzę teraz w kurtce Męża - miał kupioną taką sportową w Decathlonie. Może moje ciążowe krągłości nie są jakoś super podkreślone, ale wygląda całkiem okej:):D

Hmmmm... zaczęłam grzebać w necie na temat tego zakraplania oczu noworodkowi i doczytałam, że to nie jest zabieg obowiązkowy, tylko zalecany i robią go po prostu standardowo. Hmmm... Może się zainteresuję tematem, jeśli faktycznie będę miała cesarkę.

@Piotrusiowa no to sie porobilo. Jak to czytalam to az oko zaczelo mnie bolec. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia mężowi!

@auliya no to tez mialas ciekawa noc. Ja tu w sumie ostatnimi czasy jestem w nocy co 2h ale nie zawsze sie odzywam. Po prostu idąc do toalety biore telefon ze soba i sprawdzam czy cos nowego sie pojawilo do czytania. Hm a co to jest ten zabieg bo tez nigdy o nim nie słyszałam??

@agak1987 no witaj z powrotem. Eh to sa wlasnie uroki mieszkania w bloku. Wiem o czym mówisz. W Polsce mialam dookola studentow na wynajętych mieszkaniach i ciagle muza, imprezki, jaranie na klatce, a ja do pracy nie umialam sie wyspac... teraz tu na nowym mieszkaniu w bloku obok juz mamy takiego jednego nieprzyjemnego sasiada. A wszystko sie zle zaczelo, bo jak dostawcy przywiezli nam pralke to cofajac wyrwali przez przypadek jego tabliczke z ziemi, na ktorej jest napisane ze to jego miejsce parkingowe. Oczywiscie moj G probowal ją wbic z powrotem, naprawic a ten idiota zaczął krzyczec ze po policje dzwoni, ze wandale itd. Takze ludzie to młoty i trzeba sie czasami przystosowac zeby nie zwariowac. Duzo cierpliwosci Ci życzę!

Dzieki dziewczyny za odp w sprawie pampersow ;)
A powiedzcie mi, ma ktoras z was zmywarke do naczyń? Ja na nowym mieszkaniu mam. Nigdy nie uzywalam takiego sprzetu. Jakies kostki polecacie a jakies odradzacie? Albo jak o nia dbac? Ja na pewno bede z niej korzystala bo mam nawrot egzemy na dloniach :( bo odkad tu jestem to duzo sprzatam i zmywam naczyn. A wlasnie gdy myje naczynia wtedy najbardziej mi rece cierpia. A sterydow w ciąży nie moge na to użyć. Gr. Aha no i tak wiem, ze moge zmywac w rekawiczkach, ale to nic nie zmienia, bo reka sie poci i egzema szybciej postepuje....

Domi ja używam tabletek Finish, nabłyszczacza również, a sól to jaka się napatoczy w sklepie :) od czasu do czasu wyjmuje filtr i myje go pod kranem, tam osadzają się resztki jedzenia, osad :) Kiedyś na początku używania włożyłam do zmywarki deskę drewnianą i pękła na pół :p Zmarnowałam również kubeczek z Zakopanego, pamiątka, bo oczywiście był ręcznie malowany:) także z delikatnymi naczyniami trzeba uważać, niektóre sztućce też się nie nadają, zostaje na nich taki brązowy osad. Mam tez z lidla produkty specjalne do mycia zmywarki i wtedy włączam pustą z tymi detergentami :)

Piotrusiowa zdrowia dla męża,
dla tych dziewczyn co nie mogą spać w nocy, to nie wiem czy wiecie, że jak zaglądacie do telefonu to Was bardziej rozbudza ? :) Czytałam że światło z ekranu smartfona jest podobne do tego co dzienne światło i nasze oczy myślą że to już dzień :) przekazują do mózgu itp itd :)

Ma któraś odwagę myć okna?? tak się zastanawiam :)

Stokrotka pisze:
Dzag82 - w którym sh w Krk byłaś?
To znaczy? :-)
Ja polecam zakupy u r_p77 . Mają dobre ceny, nie gubią się w dużych zakupach, wysyłka jest szybka, mają szeroki asortyment: kosmetyki, płyny do mycia, artykuły higieniczne, smoczki, butelki, pieluszki i takie tam.
Domi pisze:
@Strokrotka87 ja zakupy robilam u okularki_com ;)
A tam jadę po koszulę dzisiaj :-).
Justa pisze:
Ma któraś odwagę myć okna?? tak się zastanawiam :)
Odwagę mam, ale nie mam ochoty :-D. Trudno, będą brudne do wiosny.
Domi, zabieg Credego to w sumie do dwóch zabiegów używana nazwa. Ale tu chodzi o zakraplanie oczu noworodka roztworem azotanu srebra. Facet w 1800 którymś tam roku wynalazł to cudo żeby dzieci nie miały rzeżączkowego zapalenia spojówek (mogą się zarazić od chorej matki podczas przechodzeniaprzez kanał rodny). W przypadku cc rzeczywiście średnia potrzeba. Pewnie dlatego Auliya z tego zabiegu rezygnowała. No i sama data wynalezienia tego sposobu zabezpieczania dzieci coś mówi. Przypuszczam, że wtedy więcej mam miało rzeżączkę niż teraz :-p. Ja nawet o tym przy poprzednim porodzie cc nie pomyślałam, bo wszystko się tak szybko stało. Ale teraz się dopytam gin i położnej. Nie znam szczerze mówiąc zagrożeń - o ile w ogóle jakiekolwiek istnieją - tylko faktycznie po co robić coś "bo tak"? Czekam aż Auliya coś napisze na ten temat ;-).

Ostatnia edycja:
dzag82 - chodziło mi wskazanie lokalizacji tego secondhandu, ja zamierzam się wybrać dopiero, a te co znam, to raczej takie małe są, a ten o którym pisałas to chyba jakis wiekszy...
okularki_com - oglądałam wczoraj ich produkty, no i plus za to że właśnie można odebrać osobiście Krk, no a koszule mi się u nich podobały, bo szukam takiej nierozpinanej.

Piotrusiowa zdrowia dla meza:tak:
Domi ja slyszalam ze fairy dobry do zmywarek jest ja niestety nie mam wiec myje recznie ale tylko plynem fairy:-D
Dzag gratulacje ze zdobycia plaszczyka:tak:
Ja w nocy spie dobrze tylko dzis mnie koszmary meczyly ale obudzilam sie i pozniej sen sie juz zmienil:-p
Juz po sniadanku jestem odkurzylam sie umalowalam Maje uszykowalam a teraz mala gra na xbox a ja ogladam serial:happy: Dzis tylko obiadek trzeba zrobic dzis schab duszony w sosie i ziemniaczki do teog i mam rosolek dla malej:tak: musze prasowanie zrobic bo wczoraj juz sily nie mialam i pranie kolejne wstawic:-p wiecej nic nie bede robila. A co do mycia okien to mi maz w sobote umyje musze tylko reczniki papierowe kupic bo nie mam. A co do kosmetykow dla dzieci to jeszcze nic nie mam ale musze kupic i pampersy jeszcze i rogala do karmienia i juz bede miala wszystko:-D Milego dnia i pozdrawiam:tak:
1usa8u697dldaz22.png

f2w33e3kj54qow6s.png

reklama
Zacznę od tego że moje pierwsze KTG mi przełożyli z czwartku na dzisiaj i zaraz będę zmykała do miasta bo przy okazji zakupy zrobię.
Dzag niespodzianka - cc była uwzględniona tylko w planie porodu. Ja SN rodziłam i teraz też. Zabieg jest robiony od tak bo robią od zawsze i wszystkim. Położna która się nami zajmowała go po prostu nie zrobiła. Nic nie daje tak naprawdę. Ja konsultowałam się z moją położną której ufam i te 2lata temu taką decyzję podjęliśmy.
Co do pieluch to jakieś pół roku temu dostałam najróżniejsze do testowania ze streetcomu. moi chłopcy źle wcześniej reagowali na dadę ale do testów dali tą premium i było ok. Dali też jakieś mega fajne pieluszki całe białe ale nie podali producenta. Lidlowe nas nadal odparzały (Toujures chyba), Baby dream (rossman) wiem że bardzo fajne są w okresie nauki chodzenia bo grube. Cudne są Pampers premium ale nie powiem jak drogie. Nam się sprawdzały też na początek HAPPY z wycięciem na pępek.
Co do chusteczek to zawsze zalecane jest użycie wody i wacików ale osobiście wygodnicka przy chłopcach byłam.

...
Ja polecam zakupy u r_p77 . Mają dobre ceny, nie gubią się w dużych zakupach, wysyłka jest szybka, mają szeroki asortyment: kosmetyki, płyny do mycia, artykuły higieniczne, smoczki, butelki, pieluszki i takie tam.
...
No ja go polecam od 7 lat bo dla starszaka już u nich zakupy robiłam.

co do oliwki to uważajcie na johnson baby bo uczula wiele maluchów. Parafina bardzo zatyka pory ale przy papierowej skórze właśnie nią się zaleca natłuszczenie. Oilatum i inne emolienty mają zwykle 60%parafiny jak poczytacie. Moi chłopcy mieli strasznie suchy papier na sobie więc co drugą kąpiel używaliśmy. Kremy do pupy u nas tylko jak się coś dzieje z pupą czyli raz na pół roku zwykle. Co śmieszniejsze ostatnio odparzyła się pupa po czymś ostrym lub pomidorach a przy biegunce ani razu nie musiałam użyć wspomagaczy.

idę się szykować to autobus spod domu będę miała o 12:50 :happy:

a jeszcze było o zmywarce. Domi Ty chyba w niemczech jesteś. Ich tabletki najtańsze mają super skład i super cenę. do tego nabłyszczacz (ja wlewam nawet jak jest w tabletkach), sól najtańsza zmywarkowa.
Są odświeżacze i środki czyszczące ale ja mam samoczyszczące filtry i nic się nie dzieje, czasem jakiś kawałek plastiku wpadnie to trzeba wyjąć (mamy boscha).
drewna bym nie wkładała nie ze względu na możliwość popękania ale chemia wchodzi w takie naczynie/deskę i później się ją zjada. Używam wszystkich naczyń i sztućców a co nie przetrwa (miałam rzeczy nabyte przed kupnem zmywarki nie zmywarkowe) to do kosza a nowe już tylko zmywarkowe kupuję. Nie myłam niekapka młodego i kubka doidy bo nie każdy plastik się nadaje (chemia też wnika) a dziecka truć nie chcę

no nic teraz to już muszę się streszczać więc do wieczora

Do góry