reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Stokrotka, sklep Metka na Beskidzkiej na Woli Duchackiej: Sklep Metka - O nas Jeszcze duży ciuchland jet na Azorach w tym starym brzydkim pawilonie.
Dzięki Auliya, w takim razie zostaje mi zapytać gin i położnej, tak do dopełnienia :-).

reklama
Ma któraś odwagę myć okna?? tak się zastanawiam :)

myślę o tym od miesiąca, ale na razie tylko myślę;p i podejrzewam, ze zostaną na zimę usyfione;p co prawda były myte jakoś we wrześniu, ale u mnie pełno wszystkiego z drzew plus paćkające koty więc okna są tragiczne;)

A powiedzcie mi, ma ktoras z was zmywarke do naczyń? Ja na nowym mieszkaniu mam. Nigdy nie uzywalam takiego sprzetu. Jakies kostki polecacie a jakies odradzacie? Albo jak o nia dbac? Ja na pewno bede z niej korzystala bo mam nawrot egzemy na dloniach :( bo odkad tu jestem to duzo sprzatam i zmywam naczyn. A wlasnie gdy myje naczynia wtedy najbardziej mi rece cierpia. A sterydow w ciąży nie moge na to użyć. Gr. Aha no i tak wiem, ze moge zmywac w rekawiczkach, ale to nic nie zmienia, bo reka sie poci i egzema szybciej postepuje....

wlaśnie w DE chemia najlpesza;) nie bedziesz miałą problemu:) pamiętaj o myciu filtra i samej zmywarki- ja robię to raz na miesiac i jest git. Odświeżacz jakiś zawieś w środku to bedzie łądniej pachniec;)

hihi siara mi dziś pierwszy raz poleciała;p

Dzieki! Juz bogatsza o kolejne informacje dzieki wam jestem :))

@quchasia no cos Ty. Mi leci jakos od 5msca ciąży. Wnerwia mnie zwlaszcza w nocy, bo co chwile brudne koszulki mam. A szkoda mi zakladac juz te wkladki.

W ogole to jak to jest w cieknacym pokarmem w nocy po ciazy? Podobno nie mozna spac w staniku i tez slyszalam ze zawsze trzeba caly pokarm ściągnąć zanim nowy się zrobi? Doswiadczone mamy cos powiedza w tym temacie?

Domi, mi byłoby ciężko po porodzie spać bez stanika, bo co się gdzieś przycisnie cyca, to cieknie mleko;) Ja miałam( i teraz też takie kupiłam) takie zwykle bawełniane staniki i na okrągło w nich chodziłam + wkładka. A co do ściągnięcia całkowicie pokarmu, to się tak chyba nie da... Tobie się będzie wydawało, że już nic nie masz, a maluszek by jeszcze coś wyciągnął. Produkcja trwa non- stop:D

Domi pierwsze słyszę o sciagniu całego pokarmu, mi stara leci tylko jak scisne brodawki. Po porodzie czy to SN,czy cc nic mi nie leciało samo, czasem tylko jak jedna pierś ciągnęła to z drugiej troszkę leciało,no i jak moja pierworodna miała kolke to płakałam w nocy z nią a z piersi ciurkiem mleko.
Ja sie czaje na okna ale chyba pod koniec listopada, jak by coś się miało dziać to już będę dwa tyg przed terminem no i górne to mąż będzie musiał umyć bo po drabinie już nie będę biegać.

Dziewczyny z ta parafina to racja i nadmiar tez nie jest wskazany dlatego nie stosuje sie na cale cialko tylko na miejsca gdzie skora jest napraqde bardzo sucha czyli zazwyczaj dlonie i stopki. W oliwkach i pozostalych kosmetykach tez jest jej bardzo duzo niestety a oliwki zazwyczaj nakladane sa na cale cialko :-\ i wiadomo ze duzo tez zalezy od skory dziecka bo jak ma tlusta to zadnych oliwek czy parafiny nie daje sie juz. Co do sudocremu itp to tak jak pisalam on tylko leczniczo moze byc a nie na codzien.

Jesli chodzi o siare to ja jeszcze nic takiego nie zaobserwowalam u siebie na szczescie ale juz zaopatrzylam sie we wkladki narazie takie zwykle z tesco i zobacze jak sie sprawdza. Dzisiaj tez kupilam te majteczki siateczkowe i bylam w szoku o_O zawsze nosilam rozmiar38 a ze takiego nie bylo to wzielam "ciut" wieksze 40-44 i jak je w domu przymierzylam to bylam w szoku ze mi tak doopa urosla bo sa idealne o_O

Kika maki tez zamierzam uzywac :-)
Domi ja tam z karmieniem nie mialam doczynienia (a w szkole bedzie o tym za tydz dopiero) ale wydaje mi sie ze tak jak dziewczyny mowia bez biustonosza w nocy chyba ani rusz. Ja narazie kupilam 1 taki bawelniany do karmienia a potem jeszcze mi maz dokupi bo boje sie ze nie trafie z rozmiarem teraz.
Ja mam wrazenie ze te piersi potem beda zbyt ciezkie zeby chodzic bez ale moge sie oczywiscie mylic

reklama
Ja dziś rano pojechałam na zakupy do Auchan - mąż do dentysty jechał, więc mnie wyrzucił pod sklepem i wrócił aby wypakować zakupy przy kasie. Auchan po prostu puste o 08:00 rano, mówię Wam, nie widziałam jeszcze tego sklepu tak wyludnionego - było bosko :-) Ale zmęczyłam się straszliwie i jak wróciliśmy do domu, wypakowałam zakupy, wyszykowałam młodego do szkoy, bo dzis na później miał, i na kanapę się położylam ledwo żywa... dlatego dopiero teraz się odzywam...

Domi
- co do zmywarki to dziewczyny juz wszystko powiedziały - sól rzeczywiście najtańsza , ja kupuję W3 w Lidlu :-). Tabletki Fisnish, Dairy, Fairy - sprawdzają się bardzo dobrze + nabłyszczacz. Do tego jak quchasia raz na miesiąc tabletka czyszcząca (lub płyn) i pustą zmywarkę puszczam, do tego umycie filtrów - czasem jakieś pestki z cytryn wlecą, czy młody coś z talerzem wrzuci takiego że niestety w tym filtrze utknie. No i zapach powieszony (jak w samochodzie ;-)) :tak: Mi niestety niektóre plastiki (pojemniki) przeźroczyste zaczęły żółknąc od zmywarki, a niby mogą byc myte... ale trudno. Myję ręcznie tylko drewniane rzeczy (mój mąż wsadził mi 2 ulubione deski do zmywarki i poszły do kosza :-() i ceraminczne (mam patelnie i naczynie do pieczenia) - ale z ceramicznymi to żaden problem, bo się je myje w 20 sekund, nie ważne jak ubrudzone i czy stoi 2 minuty w zlewie czy 2 dni :-D Polecam wszystkim!

Co do pampersów to ja używalam oryginalnych przy pierwszym. Teraz od sąsiadki dostałam 4 opakowania Pampersów oryginalnych, bo jej córa jest uczulona a dostaje od odwiedzających gości :-) Zobaczymy jak mój... ale pewnie zuzyję te co dostałam i przerzucę się na Dadę - wypróbuję ją, bo nigdy nei używałam, a wszyscy zachwalają :tak:

Współczuję Ci tych nocy - ja od dwóch dni budzę się tylko raz na siku :szok: Co od miesięcy się nie zdarzało, bo min 2 razy wstawałam i za drugim razem przewalałam się w łóżku straszliwie. A teraz jakoś odpukać udaje się tego nei robić :-) Może rzeczywiście nie chwytaj za tel? Ja to na śpiocha idę, byle trafić do wc i od razu hop do łóżka (to hop oczywiście trwa z dobre 40 sekund zanim sie hippo usadowi z powrotem w łóżku ;-))

Piotrusiowa - o kurcze, współczuję mężowi Twojemu. Przez te kilka dni to jak inwalida... masakra. Ale najważniejsze, że z kazda chwilą się goi. Oby nie wróciło jednak!

Justa - u mnie okna w domu myje mąż, ale jak ja bym to robiła, to na pewno bym nie myła już teraz. Absolutnie, z premedytacją bym je po prostu olała :-D No chyba, że w 40 tc, jakbym chciała już dzieciaka z siebie wycisnąć ;-)

Stokrotka - Ty jeszcze pracujesz? :szok: To już chyba medal Ci się należy kobieto! :-D

olciastrzelce - ja się zpaytam mojej położnej czy mam pisac plan porodu - czy w ogóle jest sens w moim szpitalu, bo na stronie nie ma nic o tym napisane. A np. na Żelaznej, czy Madalińskiego są drugi ichnie do pobrania, czyli mają swoje i czytają :-) Pewnie zależy od danej placówki.

Dziewczyny, a mówiły Wam coś położne w szkołach rodzenia jak teraz się pielęgnuje pępek? Czy używają spirytusu? Bo podobno się od tego odchodzi... i daje się samemu pępkowi odpaść, no chyba, że coś się zacznie z nim dziać np. się zaczerwieni.

Nie miałam pojęcia, że coś takego istnienie jak zabieg Credego - tez o to zapytam mojej położnej.

I jeszcze jedno pytanie. Dowiedziałam się, że najlepiej nie przecinać pępowiny od razu, tylko poczekac az krew z łożyska spłynie do dziecka (podobno mega dużo krwi może zostać w łożysku z drogocennymi składnikami i przeciwciałami - a łożysko się wywala). Widziałam zdjęcię dwóch noworodków bliźniaków - jeden był szybko odcięty od łożyska, drugiego zostawili by krew spłynęła do ciałka - różnica była powalająca! Jedno białe jak ściana - taki mały wampirek, drugi maluch różowiutki niesamowicie. Badania wykazują podobno, że taka metoda się sprawdza, dzieci sa zdrowsze, lepiej reagują na szczepienia itd... niestety u nas tylko niektóre szpitale pytają o to przed porodem, reszta ciacha od razu po urodzeniu - a podobno wystarczy kilka, kilkanaście minut na maminym brzuchu z pępowiną nieodciętą.
Sama nie wiem co o tym myśleć, czy nalegać na to, czy mnie wyśmieją w szpitalu - a na pewno zapytam położną, ale o głosie poznałam, że już ma swoje lata, więc pewnie starsz szkoła... co myślicie?

Do góry